Home , Dünya , Avrupa Son Beş Yıldır Rekor Oranda Silahlanıyor

Avrupa Son Beş Yıldır Rekor Oranda Silahlanıyor

HABER MERKEZİ|14.03.2022| Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) Avrupa ülkelerindeki silahlanma oranlarının son beş yılda arttığına dikkat çekti.

SIPRI tarafından 2017-2021 yılları arasındaki küresel silahlanma oranlarına yer verdiği ve bugün açıkladığı raporda, silah ticareti önceki beş yıla göre yüzde 4,6 düşerken Avrupa’nın askeri harcamalarında yüzde 19’luk bir artış kaydedildi. Rapor, Avrupa’da silahlanma artışının Ukrayna işgalinden öncesinde başladığını ortaya koydu. Almanya, Danimarka ve İsveç askeri harcamalarını artırma planlarını açıklamıştı.

‚AVRUPA’NIN KÜRESEL PAYI YÜZDE 10’DAN YÜZDE 13’E YÜKSELDİ‘

‚ASYA ÜLKELERİNDE DE SİLAHLANMA YARIŞI ARTTI‘

Rapora göre, Hindistan ve Suudi Arabistan yüzde 11’le „en büyük silah ithalatçıları“ olurken her iki ülkeyi de Mısır (yüzde 5,7), Avustralya (yüzde 5,4) ve Çin (yüzde 4,8) takip etti. Silah ihraç eden ülkeler listesinde ise yüzde 39’la ABD ilk sırada ve Rusya ikinci sırada yer aldı. Fransa yüzde 11 ile üçüncü en büyük silah ihracatçı ülke olurken, Çin yüzde 4,6 ve Almanya yüzde 4,5 ile ilk beşte yer aldı. SIPRI araştırmacısı Wezeman ise Ukrayna işgalinin ardından Rusya’dan silah ithal eden Cezayir ve Mısır üzerindeki baskı artacağını savundu.

Raporda, Asya ülkelerindeki silahlanma yarışının arttığına da dikkat çekildi. Buna göre, Asya ve Okyanusya ülkeleri dünyadaki silah ihracatının yüzde 43’ünü oluştururken en çok silah ihraç eden ülkelerin başında Hindistan, Avustralya, Çin, Güney Kore, Pakistan ve Japonya yer aldı. Wezeman ise bu durumu „Çin ile Asya ve Okyanusya bölgesindeki ülkelerle arasında artan gerilim, silahlanmanın artma nedeni“ olarak yorumladı.

‚KÖRFEZ, PETROL GELİRLERİYLE DAHA FAZLA SİLAH SATIN ALIYOR‘

Duvar Gazetesi’nin yaptığı habere göre raporda, küresel silah ithalatının yüzde 32’sini ise Ortadoğu-Körfez ülkelerinin oluşturduğu belirtildi. SIPRI araştırmacısı Wezeman, özellikle Körfez ülkelerinin mevcut petrol fiyatları arttıkça daha büyük silah siparişleri verme olanağı elde ettiğini ifade etti.