AVRUPA | 05-03-2014 | Uluslararası çevreci hareket Greenpace üyesi 240 kişi, Fransa, Belçika, İsviçre, İspanya, Hollanda ve İsveç’te nükleer santrallere yönelik eşzamanlı eylemler düzenledi.
Greenpeace üyeleri Fransa’daki Burgey ve Gravelines santralleri, Belçika’daki Thiange, İsviçre’deki Beznau, İspanya’daki Garona, Hollanda’daki Borssele ve İsveç’teki Oskarshamn santrallerine girerek pankart ve dövizler astı. Eylemciler “The end” pankartları ile sembolik olarak santralleri kapattı.
Sivil toplum örgütü Greenpace, Avrupa’da işler durumdaki 151 reaktörün yıpranmışlığı ve tehlikelerine dikkat çekiyor. Bu reaktörlerin 66’sından fazla 30 yaşını geçerken, 7’sinin ise 40 yıl önce faaliyete konulduğu kaydedildi.
1969’da çalıştırılan İsviçre’deki Beznau, dünyada işler durumdaki en eski santral durumunda. İspanya’daki Santa-Maria-de-Garona santrali 1971 yılında işleve konuldu. Fransa’daki santrallerin duayeni olarak tanımlanan Alsace bölgesindeki Fessenheim’in kapatılması için Sosyalist Partili Cumhurbaşkanı François Hollande söz verdi. Bu nedenle çevreciler, 1978’de açılan Bugey ile 1980’de açılan Gravelines santrallerini hedef aldı.
POLİTİKACILAR VE DEVLETLER SİZİ TEHLİKEYE ATMAYA KARAR VERİYOR!
Greenpeace yaptığı açıklamada eyleme çağırırken, politikacılar ve devletlerin aldığı kararların Avrupa’yı yeni bir tehlikeler çağına sürüklediğini kaydetti: „Onlarca yıldır Avrupa nüfusu nükleer santrallerle içiçe yaşıyor. Bunlardan çoğu vatandaşlara danışmadan kuruldu. Bugün, bu santraller yaşlandı, çok yaşlandı. 30 yıllığına kurulan santrallerden bazılarının işletim yaşı 40 yılı geçti. Bazı ülkeler kulalnım süresini 60 yılına kadar uzatmayı bile istiyor. Bu ömür uzatma politikası bizi, hiç olmadığı kadar önemli yeni bir tehlikeler çağına koyuyor. Politikacılar ve devletler sizi tehlikeye atmaya karar veriyor, bunu kabul etmeyiniz.“
AVRUPA YENİ BİR NÜKLEER TEHLİKELER ÇAĞININ EŞİĞİNDE
Greenpeace tarafından ayrıca bir rapor da yayınlandı. Raporda santrallerin yaşlılığı ile bağlantılı tehlikelere dikkat çekildi. Sekiz bağımsız araştırmacının hazırladığı raporda, “Avrupa yeni bir nükleer tehlikeler çağının eşiğinde bulunuyor” tespiti yapıldı.
Çevreci hareket kullanım tarihi, temel yaş sınırını geçen reaktörlerin derhal kapatılmasını isterken, Fransa’da enerjiye ilişkin gelecek yasa tasarısında tüm reaktörler için maksimum işletim süresinin 40 yıl olarak belirlenmesini istedi.
Greenpeace, reaktörlerin kullanım sürelerinin uzatılmasının dışında, “reaktörlerin gücünün artırılmasını” da tehlike olarak değerlendiriyor. Örgüt, özellikle İsviçre ve Belçika’yı işaret ediyor.(ANF)