Home , Avrupa , Avrupa Dersim Festivali Gerçekleştirildi

Avrupa Dersim Festivali Gerçekleştirildi

Frankfurt |26.05.2019| Her yıl geleneksel olarak yapılan Avrupa Dersim Festivali bu yılda Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirildi. Yüzlerce kişinin katıldığı ve iki gün süren festivalin ilk gününde “Modernite kıskacında Dersim” konusu işlendi. Panelde Erdal Emre, Cafer Tar ve Şahin Polat söz alarak düşüncelerini belirttiler. Panelin moderatörlüğünü ise Ayfer Şimşir üstlendi.

Festivalin ikinci günü ise kültürel program ve konuşmalarla geçti. Birçok sanatçının yanı sıra Almanya Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, Turgut Öker, Frankfurt Anakent Belediye temsilcisi, FEDA ve ADEF temsilcileri ile HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül düşüncelerini belirttiler. Ali Haydar Ben ise vize alamadığı için festivale katılamadı, yazılı mesajı ile neden vize alamadığını dile getiren Ben, TC’nin baskı politikasını kınadığını belirtti.

Festivalde sahne alan Grup Umuda Haykırış, Ferhat Tunç, Alamor, Diyar, Özlem Bağlayan, Kadir Demir, Grup Kızıl Anka, Hıdır Kutan, Kivram Erdal, Domane Dersim Çocuk Korosu ve Dans Akademisi Köln klam, marş, oyun ve eserleri ile festivale renk kattılar. Son olarak sahne alan Grup Umuda Haykırı ile birlikte coşku doruk noktasına çıktı ve festival alan halaylar çekildi. Festivalde ayrıca Dersim geleneklerine göre sembolik Gelin karşılama töreni yapıldı.