Home , Avrupa , AvEG-Kon Açlık Grevi 4. Gününde!

AvEG-Kon Açlık Grevi 4. Gününde!

KÖLN |04.04.2019| AvEG-Kon’un Almanya’nın Köln kentinde tecrite ve faşizme karşı başlattığı açlık grevi bugün 4. gününde coşku ve kararlılıkla sürüyor. Açlık grevi direnişçileri 2. günde yoğun ziyaretçi akınına uğradı.

Direnişçileri çadır alanında ziyaret eden kurum ve onlarca kişi siyasal süreç, seçimler ve başta Leyla Güven’in direnişi olmak üzere, birçok alanda süren açlık grevi direnişi üzerine sohbetler yaptı, halaylar çekti. Mücadelenin büyütülmesinin gereği üzerine vurgular yapıldı. Köln Nav-Dem Eş Başkanları, AvEG-Kon’un eylemini süreci birlikte omuzlamak açısından anlamlı bulduklarını belirttiler.

Açlık grevi direnişçileri dün Alman televizyonu WDR’e bir dosya vererek ve yerel basına dosyalar ileterek, Türkiye, Kürdistan ve dünyanın bir çok yerinde süren açlık grevlerine dair bilgilendirme de bulundu. Akşam açlık grevi çadırında günü değerlendiren direnişçiler, bugünün de planlamasını yaptı. Dün sendikaları ve bazı kurumları ziyaret edecek olan direnişçiler akşam iki ayrı tv programı gerçekleştirdi.

Açlık grevi direnişinin özgün yanlarından biri de katılımcıların farklı uluslardan olması. Ağırlıklı olarak Kürt ve Türk halkından olan 14 direnişçi arasında bir Basklı ve iki Alman’da bulunuyor.

Direnişte yer alanlardan aldığımız iki görüşü okurlarımızla paylaşıyoruz:

Carlos: Leyla Güven’in direnişi Almanya’da devrimci hareketin büyük kesimi tarafından, aktif dayanışma göstermeleri bir yana, görmezlikten geliniyor. Almanya’da ve Avrupa’da bir devrimci olarak bu açlık grevi direnişinde yer almayı çağımızın en önemli güncel görevi olarak görüyorum.

Eylem: Büyük bir direngenlikle hedefe kilitlenmiş olarak direnişimizi sürdürüyoruz. Avrupa’nın birçok noktasında açlık grevlerinin taleplerini yaymaya çalışıyoruz. Tecrit işkencesine karşı eylemlerimiz bundan sonra da sürecek.

Röportaj:

Kendisini enternasyonalist olarak tanıtan, daha önce Katalonya-Barselona’da yaşayan Basklı Endika ile okurlarımız için bir röportaj gerçekleştirdik.

Muhabir: Sizi tanıyabilir miyiiz?

Adım Endika, 33 yaşındayım Sosyal pedagogum. Bask ülkesindenim. Şimdi Almanya‘da yaşıyorum.

Muhabir: Neden açlık grevindesiniz?

Ben Kürt sorununu birçok farklı kaynaktan tanıdım. Yıllar önce İspanya‘dan Afganistan‘a kadar bir bisiklet turu yaptım ve bu turda Türkiye ve Kürdistan’dan geçtim. Kürdistan’daki durumu, yaşamı gördüm. Geri döndüğümde Kürt halkının mücadelesine destek sunmaya karar verdim. Almanya‘ya geldiğimde bunu pratiğe geçirmenin olanaklarını aradım.

Kürdistan‘da insanların enternasyonalizmi yaşadıklarını gördüm. Onların Bask, Katalan, Filistin  halkının mücadelesini tanıdıklarını gördüm. Gördüğüm bu enternasyonalizmi ben de burada hayata geçirmeye karar verdim.

Buradaki eylemi tesadüfen öğrendim, bilgi aldım, amacının doğru olduğuna inandım ve katılmaya karar verdim.

Muhabir: Daha önce hiç açlık grevi deneyiminiz oldu mu?

İlk defa 2 günü aşan açlık grevi yapıyorum. Bask ülkesinde tutsakların açlık grevleri çokça yaşandı. Dışardada dayanışma açlık grevleri yapıldı. 18 yaşından gençler 2 günlük açlık grevine girip okula gidiyorlardı. Yakalarına açlık grevinde olduklarınnı gösteren bir şaret takıyorlardı ve böylece açlık grevini okula ve sokağa taşıyorlardı. Böylesi grevlere katıldım.

Muhabir: Buradaki ortamı nasıl buluyorsunuz?

Burada Diyarbakır, Silopi vb. yerlerde gördüğüm kollektivizmi ve ortamı gördüm ve aynı zamanda yaşıyorum. İnsanlar arasındaki sosyal bağların güçlü olduğunu, bunu politik mücadenin bir parçası olarak yaşadıklarını gördüm.

Ben Barcelona‘da katıldığım çeşitli toplantılarda yaşı ilerlemiş tecrübeli yoldaşların toplantıya geldiğini geldiğinde her şeyiyle mücadeleyi düşünen, derin analizler yapan insanlar gördüm. Buradaki tartışmalarda da yaşlı insanların da aynı içtenlik ve bağlılıkla tartıştıklarını gördüm.