Home , Avrupa , ATİK ve Yeni Kadın’dan Ortak Açıklama: VAN HALKININ İRADESİ GASP EDİLEMİZ!

ATİK ve Yeni Kadın’dan Ortak Açıklama: VAN HALKININ İRADESİ GASP EDİLEMİZ!

Türkiye’de bir seçim süreci daha geride bırakıldı. Faşist R.T. Erdoğan ve şürekası, her seçimde başvurdukları hilelere bir kez daha başvurdular. Özellikle Kürdistan illeri ve ilçelerinde, dışardan taşınan seçmenlere kullandırılan oylarla bir kez daha seçim sonuçlarını kendi lehlerine çevirmeye çalıştılar. Ama Kürt halkı buna müsaade etmedi; Şırnak, Bitlis ve Kars illerinin dışında tamamını DEM Parti, tüm baskılara ve oyunlara rağmen kazandı. Ülkenin büyük bir bölümünde Erdoğan ve şürekası, büyük bir yenilgi aldı. Türkiye’de 31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimlerde halk öfkesini, isyanını dile getirdi ve o korku bulutlarını dağıtarak “artık yeter!” deyip seçim haritasının rengini değiştirdi. Halkın öfkesi taştığında nelere muktedir olduğunu bir kez daha gösterdi.

Faşist Erdoğan seçim sonrası yaptığı balkon konuşmasında, “halkın iradesine saygı duyduklarını, sürece özeleştirel yaklaşacaklarını” söylese de aslında bu yenilgiyi böyle sakin kabul etmeyeceğini, halk 15 Temmuz 2015 ve daha birçok süreçten bilmekteydi.

Nitekim DEM Parti’nin zafer kazandığı illerden biri olan Van, yenilgiyi kabul edemeyen faşist iktidarın bir kez daha açık yüzünü gösterdiği ilk il oldu.

Van halkı, Büyükşehir Belediyesi dahil Van’ın 14 belediyesinin tümünü DEM Parti’ye kazandırdı. İl Genel Meclisinde ise büyük farkla birinci parti haline getirdi.

Yenilgiyi hazmedemeyen faşist AKP-MHP iktidarı, seçimde kaybettiklerini hukuksuz uygulamalarla tekrar ele geçirmek istiyor. DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın adaylığı Yüksek Seçim Kurulu’nca onaylanarak gerçekleşmiş ve seçimi %55,8 gibi açık ara oyla kazanmış olmasına rağmen, faşist Erdoğan, Adalet Bakanlığı aracılığıyla “ZEYDAN’ın seçilme yeterliliği olmadığından seçilmemiş sayılmasına” karar verip, Kürt Halkının iradesini gasp ederek, yok sayarak belediye başkanlığını, seçimlerde %27,1 oy alan AK Partili adaya verdi.

Neydi Bu Kararın “Gerekçesi”?

Kararın gerekçesi Adalet Bakanlığının 29 Mart günü mesai saatinin bitimine dakikalar kala YSK’ya yaptığı bir başvuruda, Zeydan’ın daha önce kaldırılmış seçme ve seçilme hakkı yasağına itiraz etmesi. Zeydan’ın adaylığını yasal engel bulmayarak onaylayan YSK’nın, AK Partili Arvas’ın itirazını kabul etmesi, son dakikada seçime müdahale amaçlayan bir kumpastan başka bir şey değildir.

Abdullah Zeydan’ın 2016’da aldığı 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası 2019’un sonunda sona erdi. Zeydan, 2023 yılının Nisan ayında Diyarbakır 5. ağır ceza mahkemesine yaptığı başvuru sonucu, “cezanın infazının tamamlandığı belirtilerek yasaklanmış her türlü hakların geri verildiği” kararı alındı ve tüm yasal prosedürler tamamlanarak karar kesinleşti. Karar fişinde mahkemenin ve savcılığın imzası da var. Dolayısıyla yapılan itiraz, yasal olmadığı gibi tamamen müdahale amaçlı keyfi bir tutumdur.

Bu gerçekliğe rağmen; seçimde, halkın %55,8 oyunu alan Zeydan’ın, “seçilme yeterliliğini taşımadığı” yalanıyla belediye başkanlığının, seçimlerde %27,1 oy alan AK Partili adaya verilmesi, halkın iradesinin iktidar tarafından gasp edilmesinden, yok sayılmasından başka bir anlam taşımamaktadır.

Halkın İradesi Gasp Edilemez!

Van’da kararı protesto eden halka polis, biber gazı ve göz altılarla müdahale ederken, Valilik ise 15 gün süreyle tüm eylem ve toplantılara yasak getirdi. Ardından Bitlis Valiliği’nden de 15 günlük eylem ve etkinlik yasağı geldi. Valilik ayrıca yaklaşık iki hafta boyunca kente giriş-çıkış kısıtlaması da getirdi. Yapılmak istenen tıpkı 15 Temmuz 2015 sürecinde olduğu gibi yine OHAL sürecini işletmektir.

Faşist R.T. Erdoğan ve şürekası bilmeli ki; Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Halkın iradesi gasp edilemez!

Şayet Van’daki bu hukuksuz girişim püskürtülemezse ne İstanbul ne Ankara ne İzmir ne de diğer illerdeki halklarının iradesinin güvencede olmayacağının bilinciyle, ATİK ve Yeni Kadın olarak; bu gaspçı girişime karşı Avrupa’daki bütün demokratik kamuoyunu Van halkının iradesine sahip çıkmaya, hukuksuzluğa karşı ses olmaya çağırıyoruz.

ATİK- Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu – Yeni Kadın