Home , Avrupa , ATİK/UPOTUDAK: „HIDIR GÖNEK’E ÖZGÜRLÜK!“

ATİK/UPOTUDAK: „HIDIR GÖNEK’E ÖZGÜRLÜK!“

HABER MERKEZİ |08.06.2018| ATİK/UPOTUDAK`dan Hıdır Gönek için yapılan açıklama şöyle;

“HIDIR GÖNEK’E ÖZGÜRLÜK!
HIDIR GÖNEK Şubat 2018’de Yunanistan’da, İnterpol tarafından aranması olan Turgut Kaya ile birlikte göz altına alınmıştır. Göz altına alındıktan sonra Dedeağaç Sorgu Hakimliğine çıkartılan Gönek, hakimin kararıyla tutuklanarak, Gümülcüne cezaevine gönderilmiştir ve bugüne kadar tutukluluk süreci devam etmektedir. “İnsan kaçakçılığı” ile suçlanan Hıdır Gönek, Türkiye’den tanıdığı Turgut Kaya’ya, Yunanistan’a geçtikten sonra yardımcı olmuştur. Bu yardımı nedeniyle “insan kaçakçılığı” ile suçlanması, politik kimliğine yönelik bir saldırıdır.
Hıdır Gönek’e yönelik “insan kaçakçılığı” suçlaması, tamamen savcının iddiası olup, doğruluk payı söz konusu değildir. Hıdır Gönek, uzun yıllar Türkiye’de aktif bir şekilde eşitlik, özgürlük, demokrasi mücadelesinde yer almış ve bundan dolayı da yıllarca hapis yatmış ve yoğun işkencelere maruz kalmıştır. Tahliye olduktan sonra, hakkında açılan davalardan aldığı cezalardan dolayı, iki bin yılında yurtdışına çıkarak İsviçre’de yaşamını sürdürmüştür.
Avrupa`ya geldikten sonra İsviçre’de yaşayan ve ATİK saflarında aktif çalışma yürüten Hıdır Gönek, bir çok dönem İsviçre’deki kurumlarımızda yöneticilik yapmıştır. Gönek, Yaşadığı İsviçre’de, göçmenlerin akademik, demokratik ve eşitlik mücadelesinde olduğu gibi, faşist Türk devletinin katliamlarına karşı da aktif çalışmalarda bulunmuştur. Bundan dolayı da Türkiye’ye iadesi durumunda uzun yıllar ceza almayla karşı karşıyadır. Hıdır Gönek mahkemede; insan kaçakçılığı suçlamasını kabul etmediğini, Turgut Kaya’yı Türkiye’den tanıdığı için yardım ettiğini, ve politik kimliğini belirtmesine rağmen, tutukluluk halinin devam ettirilmesi insan haklarına aykırı olup politik kimliğini reddetmektir.
Yunan mahkemelerinden ve Adalet Bakanlığı’ndan Hıdır Gönek’in bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Kamuoyunu, Hıdır Gönek ve Turgut Kaya davasına sahip çıkarak, onların bir an önce serbest bırakılması için yürüttüğümüz kampanyaya destek vermeye çağırıyoruz.
Hıdır Gönek’e ve Tüm Politik Tutsaklara Özgürlük!

UPOTUDAK- Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Komitesi“