Anasayfa , Avrupa , ATİK: Melilla’da Yeni Bir Göçmen Katliamı Yaşanıyor!

ATİK: Melilla’da Yeni Bir Göçmen Katliamı Yaşanıyor!

HABER MERKEZİ|23.06.2022| ATİK, İspanya ve Fas arasında bulunan Melilla kentinde yaşanan mülteci katliamına ilişkin bir bildiri yayınladı;

Melilla’da Yeni Bir Göçmen Katliamı Yaşanıyor!

İspanya tarafından 1497 yılından bu yana sömürge olarak yönetilen, etrafı tamamen Fas sınırları ile çevrili olan Melilla’da bir mülteci katliamı yaşanıyor. Kapitalist ekonomiden kaynaklı yerküremizde giderek artan yoksulluğun, emperyalist işgal ve savaş sarmalında yerlerinden edinilen insanların göç yollarında yaşadığı katliamlar durmaksızın devam ediyor. İlk söylenen rakamlara göre, hem Fas hem de İspanya tarafından açılan ateş ve yaşanan izdiham nedeniyle 29 göçmenin öldüğü belirtilmektedir. Kapitalist sistemin varlığı ile ilintili olan bu göç hareketliliği yine onların “orantısız önlemleri” ile insanlığın hafızasına yeni acılar ekliyor. Daha dün Belarus-Polonya sınırında yaşananlar, Akdeniz’in sularına gömülen tekneler, hayatlar hafızamızda canlılığını korurken bugün Melilla’da yaşanan katliam bu sisteme karşı mücadelenin bir elzem olduğunu bizlere göstermiş oldu.

28-30 Haziran tarihlerinde Madrid’de düzenlenecek NATO zirvesinin, “NATO ve Avrupa’nın güvenliği için dönüm noktası olan bir dönemde gerçekleşeceğini” söyleyen İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, güvenliğin sınırlarda bulunan mültecilerine yönelik bir saldırı olacağının ipuçlarını vermişti. Melilla olayları sonrasında “İspanyol hükümeti adına, Fas hükümeti ile yaptığımız ve en iyi ilişkilere ve yakın iş birliğine duyulan ihtiyacı gösteren olağanüstü iş birliğine teşekkür etmek isterim. Maalesef bugün Melilla kentinde yaşananlarda da gördüğümüz gibi düzensiz göçe karşı mücadelede içişlerinin yakın iş birliğine ihtiyaç olduğu görülmüştür” diyen  İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’de katliamın nasıl ortak yapıldığını itiraf etmiş oldu.

Göçün Sebebi Kapitalistlerdir!

Her yıl uygulanan ekonomi politikalar, işgaller, lokal savaşlar, yoksulluklar, açlıklar, iklim değişiklikleri gibi sebeplerden dolayı milyonlarca insan daha sağlıklı yaşam ve ekonomik koşullar bulma umuduyla yollara dökülüyor. Güncel verilere göre 85 milyona yakın insan kendi topraklarını terkederek başka ülkelerde mülteci olarak yaşamaya devam etmektedir.

Açlıkla, savaşla ve yoksullukla boğuşan milyonlarca insan bu nedenlerden dolayı göç yollarına canları pahasına düşüyorlar. Uluslararası insan hak ve özgürlüklerine aykırı olan bu duruma sessiz kalmamalıyız.

Göçmenlere Yönelik Saldırılar Hız Kesmeden Sürüyor

Bulundukları ülkelerde bu sistemin sahiplerine karşı yürüten göçmenler hedefe oturtulmaya devam ediyor. Almanya’da Münih’in yaklaşık 100 kilometre güneyinde, Bavyera Alpleri’ndeki Elmau Sarayı’nda  düzenlenen G7 zirvesini protesto gösterilerinde aralarında 2 ATİK, 3 YDG üyesininde olduğu yüzlerce kişi gözaltına alındı. Özellikle Rusya’nın Ukrayna işgali ve sonucunda yaşanan yeni göç dalgalarının sebebi kendileri olan bu devletler, demokratik haklarını kullanarak protesto gösterilerine katılan binlerce insana tüm kolluk güçleri ile saldırmaya devam ediyor.

Tüm Göçmenlere ve Yerli Kurumlara Çağrımızdır!

Melilla’da yaşanan göçmen katliamına sessiz kalmamalıyız. Avrupa’da bulunan demokratik güçler olarak mültecilerin yaşadığı tüm sorunlara dikkat çekmek, dayanışma göstermek ve onların temel hakları için mücadeleyi büyütmeliyiz.

Mültecilik Hakkı İnsan Hakkıdır, Tel Örgülerle Engellenemez, Sınırları Açın!

Yaşasın Enternasyonal Dayanışma!

 

AVRUPA TÜRKİYELİ İŞÇİLER KONFEDERASYONU (ATİK)