Home , Avrupa , ATİK: DE OORLOG VAN DE MACHTHEBBERS IS VERNIETIGING; LATEN WE DE STRIJD TEGEN VERNIETIGING VERSTERKEN!

ATİK: DE OORLOG VAN DE MACHTHEBBERS IS VERNIETIGING; LATEN WE DE STRIJD TEGEN VERNIETIGING VERSTERKEN!

DE OORLOG VAN DE MACHTHEBBERS IS VERNIETIGING;
LATEN WE DE STRIJD TEGEN VERNIETIGING VERSTERKEN!

Ter gelegenheid van de herdenking van de 2e Imperialistische Oorlog die begon met de inval van Duitsland in Polen, wordt 1 september tegenwoordig gevierd als “ Internationale Dag van de Vrede“. Deze oorlogen, die de heersers veroorzaken en tegelijkertijd het slachtoffer spelen, brengen vernietiging onder de onderdrukten. Na de oorlogen die het imperialistische/kapitalistische systeem heeft veroorzaakt, roept het opnieuw op tot vrede met tal van instellingen die het zelf heeft opgericht. We moeten beseffen dat echte vrede zal komen met revolutionaire oorlogen tegen de leiders van conservatisme en tirannie in de wereld.

Onze wereld is weer in de greep van verdeling

De regionale oorlogen die al lange tijd in het Midden-Oosten woeden, hebben nu de grenzen van Europa bereikt. Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne kiezen de EU-lidstaten partij en vergroten ze hun militaire steun aan Oekraïne met de dag. Dit proces, dat wordt gesteund door de VS, heeft de NAVO weer op het toneel gebracht als hoofdrolspeler, waarvan de bewegingsruimte en het vermogen zijn afgenomen door te beweren dat ze geen „tegenpool“ heeft. Aan de ene kant veroorzaakt het imperialisme, dat oproept tot „vrede“, de dood van duizenden mensen en de ontheemding van miljoenen mensen, zowel in het Midden-Oosten als gedurende de bezetting van Rusland. Zoals alle reactionaire staten gaat de fascistische Turkse staat, die „vrede“ predikt, door met zijn bloedbaden tegen de Koerden in Rojava. Het laat ook zien hoe „vredelievend“ het is door onlangs chemische wapens te gebruiken. Terwijl duizenden mensen het leven verliezen als gevolg van de oorlogen en staatsgrepen in Noord-Afrika, nemen de imperialisten een positie in die overeenkomt met hun onderlinge conflict en kiest elke imperialistische alliantie partij in overeenstemming met haar staatsbelangen. Op die manier maken de imperialisten, die hun onderlinge verdeel- en invloedssferen willen ontwikkelen, naast doden ook miljoenen mensen tot vluchtelingen.

Imperialistische oorlog en bezettingen leiden de massa’s tot armoede

De machthebbers, die de steeds vaker voorkomende crisis proberen te bezweren met oorlogen en bezettingen, maken de volkeren van de wereld steeds armer met het economisch beleid dat ze voeren. Vooral het feit dat de productie op het land tot stilstand is gekomen door de bezetting, het onbeperkte gebruik van ondergrondse hulpbronnen, de grote schade veroorzaakt door de hebzucht naar winst tegen de natuur en de onbeheerste industriële productie die de klimaatverandering veroorzaakt, blijven armoede en honger veroorzaken. Volgens het rapport van de Global Multidimensional Poverty Index (MPI) van 2023 leven 1,1 miljard (iets meer dan 18 procent) van de 6,1 miljard mensen in 110 landen in ernstige veelzijdige armoede. Vijf van elke zes arme mensen leven in Afrika ten zuiden van de Sahara (534 miljoen) en in Zuid-Azië (389 miljoen). Ongeveer 2,5 miljard mensen leven noodgedwongen onder de armoedegrens. De Duitse sociale welzijnsorganisatie Paritätische Gesamtverband heeft het woord „deficiëntie“ gedefinieerd en verklaarde dat 14 miljoen 100 duizend mensen in Duitsland, waar 84 miljoen mensen wonen, onder de armoedegrens leven. De organisatie had dit cijfer eerder op 13 miljoen 800 duizend gesteld. In Frankrijk leven meer dan 5 miljoen mensen onder de armoedegrens en dit aantal neemt voortdurend toe. Er wordt gezegd dat 17 procent van de totale bevolking in de EU onder de armoedegrens leeft.

Doorlopende actie tegen imperialistische bezettingen, oorlogen en beleid!

Het systeem dat verantwoordelijk is voor oorlogen en bezettingen kan de volkeren van de wereld geen vrede bieden. Als ATIK roepen wij alle democratische krachten in Europa op om zich op 1 september te verenigen tegen oorlog en armoede en om de gezamenlijke strijd op straat op te voeren!

ATİK 1 September – PDF