Anasayfa , Avrupa , ATİK Avrupa Parlementosu'ndaki Dersim Konferansında

ATİK Avrupa Parlementosu'ndaki Dersim Konferansında

BRÜKSEL | 27 – 05 – 2011 | 26 Mayıs günü Avrupa Parlementosunda, 74. Yılında Dersim 38 Gerçeği ile Tarih Siyaset ve Hukuk üçgeninde YÜZLEŞME başlığı altında bir konferans organize edildi. Organizasyon adına yapılan açılış konuşması ile başlayan konferans, Türkiye ve Avrupa’da; araştırmacı, tarihçi, hukukçu, parlamenter ve yazarlar destek vermek için konuşmacı olarak katılım sağladı. Çok sayıda kurum ve kişilerin davet edildiği konferansa, ATİK de katıldı.

Köylüce: Dersim arşivleri açılsın, soykırım kabul edilsin

Son dört yıldır düzenli yapılan konferansın açılışını, Dersim Yeniden İnşa derneği başkanı tarafından yapıldı. Dernek başkanı, tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, Dersim katliamının bizzat mağduru olduğunu, çok katmerli acılar yaşandığını, bu acıların hesabını sormak için destek çağrısı yaptıktan sonra konuşmayı, Demokratik Alevi Federasyonu başkanı Ali Köylüce’ye bıraktı.

Konferansın genel içeriğinin açıklamasını yaparak konuşmasına başlayan Ali Köylüce devamında, Dersim’de yapılanı bir soykırım olarak gördüklerini, bu soykırımın, ‘çıbanbaşı olarak görülen Dersim’de’ devlet tarafından bilinçli bir şekilde planlanarak yapıldığını önemle altını çizdi. Devamla Türkiye Cumhuriyet hükümetine arşivler açılsın ve soykırım kabul edilsin çağrısı ile konuşmasını sonlandırdı.

Lother Bisky: Türkiye inkarcı yaklaşımı terk etmeli

Üçüncü olarak söz alan AP sol grubu başkanı Lother Bisky, “Dersim’deki soykırımda binlerce insan katledilmesinin yanısıra binlerce insanda kayıp edilmiştir. Buna rağmen Türk devleti ne bu soykırımı kabul ediyor ne de tanıyor, bu sorunun çözümü için Türk devleti bu inkarcı yaklaşımını terk etmek zorundadır.” dedi. 12 Haziran seçimlerinede değinen sol grup başkanı BDP’nin bu seçimde birleştirici bir taktik izlemesini önemsediğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Açılış konuşmasında sonra Dersim katliamının görüntülerini içeren kısa bir film gösterimi yapıldı. Üç oturum halinde gerçekleşen konferansın oturum başlıkları şöyleydi; Tarih: Türkiye Cumhuriyeti, Dersim 37-38 ve Yaşananlar; Konuşmacı olarak da, Ph.D.Nurşen Gürboğa (Tarihçi), Ayşe Gür(Tarihçi). İkinci oturumun konusu, Politika: Dersim 38, Siyaset ve Yüzleşme, konuşmacılar; Oral çalışlar (gazeteci), Nuray Mert (gazeteci), Hatice Çoban (BDP eşbaşkan yardımcısı). Üçüncü oturumun konuşmacıları; Barry Fischer (Avukat), Prof.Dr. Mithat Sancar, Erdal Doğan (avukat). Sunumlar yapıldıktan sonra, davetli olarak katılanların soruları cevaplandı.

Hazırlanan sonuç bildirgesinin katılımcılara sunulmasının ardından, bazı öneri ve açıklamalar sonrasında bildirgenin onaylanmasıyla konferans sonuçlandırıldı.