Anasayfa , Avrupa , ATİF’in ve Hamburg Kültür ve Dayanışma Derneği’nin 40. Yılı Kutlandı..

ATİF’in ve Hamburg Kültür ve Dayanışma Derneği’nin 40. Yılı Kutlandı..

img_1400-jpg1976 yılında kurulan Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu ve federasyonun kurucu derneklerinden olan Hamburg Kültür ve Dayanışma Derneği’nin 40. yılı Hamburg Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından yapılan bir etkinlikle kutlandı.

Etkinliğe kuruluşundan bugüne Hamburg derneğine üye olmuş, emek vermiş eski ve mevcut  üyeler davet edildi. ATİF saflarında mücadele yürütürken yaşamını yitirenler ve genel olarak devrim, demokrasi ve özgürlük mücadelelerinde şehit düşenler için yapılan saygı duruşuyla başlayan etkinlik, etkinlik komitesinin etkinliğin amacı ve nasıl hazırlandığı üzerine verdiği bilgilerle devam etti.

img_1404-jpgArdından ATİF’in ve Hamburg Derneğinin kurucuları arasında yer alan, başkanlık yapmış  Osman Uludağ kuruluş sürecini anlatması için sahneye davet edildi.

Konuşmasına etkinliğe kendisinin davet edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Osman Uludağ, aslında Hamburg’taki dernek çalışmalarının 1973 yılında başladığı ve derneğinde aynı yılına son aylarında kurulduğunu söyledi. Türk Konsolosluğunun ve MHP’li faşistlerin etkisi altında olan Türk İşçi Derneği ile başlayan sürecin devrimcilerin yoğun mücadelesiyle tersine çevrildiği belirten Uludağ, bu mücadelede yiğit bir devrimci olan  Neşat Danış’ın faşistlerce dövülerek öldürüldüğünü sözlerine ekledi. Bu anlamıyla da ATİF’in kahraman bir dernek olduğunun alatının çizilmesi gerektiğini dile getirdi. Bu süreçten yola çıkarak Hamburg derneğinin yaşının 43 olarak belirlenmesinin daha doğru olacağı bilgisini de verdi. Osman Uludağ konuşması sırasında sahneye Hamburg derneğinin kuruluşunda yer alan ve ATİF ableminin yaratıcısının da aralarında olduğu ATİF emekçilerini de çağırarak kitleye tanıştırdı.

Osman Uludağ’ın konuşmasının ardından kuruluşundan bugüne resim ve videoların yer aldığı sinevizyon ve dia gösterimi yapıldı.

Ardından sahneye Hamburg’un Kürt Hasan olarak tanıdığı ozan sahne alarak eski türkü ve marşları seslendirdi.

hamb-40-yil-pgVerilen yemek arasının ardından Hamburg derneği adına yapılan konuşmada ATİF’in ve Hamburg Derneğinin 40.yılı, ATİK’in ise 30.yılı selamlanarak, şimdiye kadar ATİF Hamburg çatısı altında faaliyet yürütmüş ve çeşitli nedenlerle yaşamına yitirenler tek tek sayılarak anıldı. Salonda bulunan ve şimdiye kadar ATİF çalışmalarına katkı sunup emek vermiş herkese  emeklerinden dolayı ATİF ve Hamburg Derneği adına teşekkür edildi.

ATİF tarihinin aynı zamanda yoğun bir anti-faşist, anti-emperyalist mücadele tarihi olduğuna değinen Hamburg Dernek başkanı, ATİF’in bir yandan yaşadığı topraklardaki göçmen emekçilerin gündemiyle ilgilenirken bir yandan da Türkiye, Kürdistan ve dünyanın diğer alanlardaki devrim ve demokrasi  mücadelelerini her zaman desteklediğini belirtti. ATİF’in mücadele tarihi boyunca karşı karşıya kaldığı baskı ve saldırılara da değinen başkan, Nisan 2015’ten beri tutuklu bulunan ATİK tutsaklarının direnişini selamladı. ATİK’li tutsakların yargılanan değil, Alman emparyalist hukuk ve politik sistemini yargılayan bir duruş sergilediklerini belirten başkan, “bizler hiçbir zaman yoldaşlarımızın sıkılı yumruklar ve sloganlarla mahkeme salonuna girerek Alman yargıç, polis ve basınını nasıl şok ettiklerini unutmayacağız” diyerek bir kez daha tutsaklara selamlarını gönderdi.

img_1394-jpg-2ATİF’in bir kazanılmış bir  direniş mevzisi olduğunun belirtildiği konuşmada, ATİF kapılarının ezilenden, emekten yana olan, anti-faşist, anti-emperyalist, demokrat, devrimci, ilerici her bireye açık olduğunu ve birlikte çok daha iyisinin başarılacağı belirtilerek herkes ATİF saflarında birleşmeye çağrıldı.

Hamburg Dernek başkanının konuşmasının ardından sahneye 80’li yıllartan itibaren uzun yıllar müzikal faaliyetler yürütmüş Martin ve Gülistan çağrıldı. Martin ve Gülistan’ın söylediği türküler yoğun beğeni kazandı.

Yapılan serbest mikrofon bölümünde, bir çok eski ve mevcut üye söz olarak, ilginç anıları ve aynı zamanda 40.yıl ve mücadeye yönelik düşüncelerini dile getirdiler.

Son olarak Grup Cemre’nin sahne alarak seslendirdiği türkü ve halaylarla etkinlik son buldu.

Birkaç  ATİF kuşağının bir alanda bulunduğu etkinlik katılımcılar tarafından oldukça olumlu olarak değerlendirildi.