Home , Avrupa , Assange’a cesaretinden dolayı Barış Ödülü

Assange’a cesaretinden dolayı Barış Ödülü

LONDRA | 10 – 05 – 2011 | Wikileaks’in kurucusu Julian Assange Salı günü Londra’da düzenlen bir törenle prestijli sayılan Barış Ödülünü aldı. Avustralya Sydney Barış Vakfı tarafından aldığı altın madalye şeklindeki ödül, son 14 yılda 4 kişiye verilmiş.

Ödüllendirilmesinin gerekçesini jüri ‘insan hakları için mücadelede olağanüstü cesaret’ olarak açıkladı. Daha önce ödülü alan isimler ise Güney Afrika’lı Nelson Mandela ve Tibet’li Dalai Lama.

Assange Wikileaks sitesi üzerinden özel ve gizli sayılan dökümanları 2006 yılından itibaren yayımlamaya başlamıştı. Ekim 2010’da Irak Savaş Tutanaklarını kamuoyuna sunan Wikileaks, Kasım 2010’da Amerika’nın diplomaside kullandığı 100 binlerce yazışmayı yayımladı.

Ödül töreninde açıklama yapan vakfın başkanı professör Stuart Rees, gerekçelerini ‘Sen ve Wikileaks gazetecilik ve politik haber alma özgürlüğü anlamında dönüm noktası potansiyelinde birşey yarattın’ şeklinde açıkladı.

Rees aynı zamanda Avustralya’nın ‘totaliter ülke gibi davranıyorlar’ dediği Amerika’ya verdiği desteği  eleştirse de, başkanı olduğu Sydney Barış Vakfı’nın Sydney Üniversitesi ve Sydney Belediyesi tarafından finanse edilmesi dikkat çekti.