Anasayfa , Haberler , Artvin’de şirket barikatı geçti ama direniş bitmedi

Artvin’de şirket barikatı geçti ama direniş bitmedi



artvin-cerattepe-altin-madeni-nerede-ve-neler-oluyor-cerattepe-de-son-durum_2063982_720_400

Günlerdir altın madenine karşı yaşam alanlarını korumak için jandarma ve polisle çatışan Artvin de bugün nispeten sakin bir gün yaşanıyor. Jandarmanın yoğun saldırısı sonrası Artvinlilerin kurduğu barikat yarılırken, şirket araçları konteynırlarla maden alanına geçti.

‘JANDARMANIN SALDIRISI ÇOK ŞİDDETLİYDİ’

Yeşil Artvin Derneği Yöneticisi Hasan Yüksel, şirketin iş makineleri ve konteynırları ile maden alanına çıktığını belirterek; “Maalesef akşam barikat yarıldı. Son gün jandarmadan yedikleri gazı iki günde polisten yemedik. O kadar yoğun bir gaz bombası atıldı” dedi. dernekte toplantı halinde olduklarını aktaran Yüksel, bu akşam 17.30’da yürüyüş ve basın açıklaması yapacağız. Sonrasını da hep birlikte kararlaştıracağız” dedi. Yüksel, Artvinlilerin Cerattepe’ye giden yol üzerine kurdukları nöbet kulübesine şu anda jandarmanın konuşlandığını, şirketin de maden galeri girişinin olduğu yerde konteynırlarını kurmaya başladığını söyledi.

‘DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ’ 

Artvinlilerin avukatı Bedrettin Kalın’la Acele yürütmeyi durdurma başvurusunu mahkeme heyetiyle görüşmek için gittiği Rize’de görüştük. Bölge İdare Mahkemesine daha önce yürütmeyi durdurma için başvuru yaptıklarını anımsatan Kalın; ” Mahkeme de bilirkişi keşfinden sonra değerlendiririz diye ertelemişti. Biz 18 bin lira bilirkişi ücretini yatırıp keşif tarihi beklerken jandarma-polis saldırarak şirketin maden alanına çıkışını sağladı. Şimdi bu son gelişmeler üzerine acil yürütmeyi durdurma talebiyle yeniden başvurduk. Bu arada şirket dün gece maalesef barikatı jandarmanın yoğun saldırısı üzerine geçerek Cerattepe’ye çıktı. İki gündür aç susuz direnen halk dayanamamış bu son saldırıya” dedi. Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvurarak şirketin orman tahsis ve diğer izinleri olup olmadıklarını sorduklarını kaydeden Kalın; “Yoksa suç duyurusunda bulunacağız ama bunlar etkili şeyler değil. Bugün 17.30’da basın açıklaması ve yürüyüş yapılacak. Yarın da bir şeyler yapmaya, direnmeye devam edeceğiz.”

İZMİR’DEN ARTVİNE DESTEK

Önceki gece İzmir Artvinliler Derneği’nin çağrısıyla Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılan Artvin’e destek eyleminde ‘Diren Artvin İzmir seninle’ sloganları atıldı. Her saatte kalabalık olan Kıbrıs Şehitleri Caddesini sivil ve robokop giysili polis ve zırhlı araçlarıyla tutan, Polisin yoğun yığınağı altında yapılan basın açıklamasında Artvindeki direniş sürdükçe her gün eylem yapma kararı alındı.

BİR DESTEK DE DAVİD HARWEY’DEN

Artvindeki direnişe destek için yurdun dört bir yanında destek eylemleri devam ederken bir destekte dünyaca ünlü sosyal kuramcılardan Prof. Dr. David Harvey’den geldi. Harwey’in üzerinde “Artvin halkı yalnız değildir. #cerattepe #direnartvin” yazılı dövizle verdiği poz sosyal medyada büyük ilgi gördü.

MAHKEMEYE ‘YA MADEN YA ARTVİN’ HATIRLATMASI

Önceki gün, Rize Bölge İdare Mahkemesi’ne verilen acele yürütmeyi durdurma dilekçesinde
Rize İdare Mahkemesinin daha önce verdiği kararda geçen; “Planlanan maden faaliyetinin hayata geçirilmesinin, Artvin ilinin yöre sakinleri açısından yaşam alanı olmaktan çıkacağı” ibarelerine atıfta bulunuldu. Yaşam alanlarını korumak için direnen halka güvenlik güçlerinin biber gazı ve plastik mermi ile saldırdığının belirtildiği dilekçede, “İki gündür Artvinde yaşanan olaylar ülke ve dünya kamuoyunun gündeminde geniş yer edinmiştir. şehre yapılan polis ve asker sevkiyatına dayanarak yaşanan olayların daha kötü sonuçlara yol açmasından, can kayıpları yaşanmasından korku ve endişe duyuyoruz. Mahkemenizce verilecek yürütmeyi durdurma kararı yaşanan olayların dinmesini sağlayacaktır. Artvinli yurttaşların maruz kaldıkları şiddetin başka türlü duracağına inancı kalmamıştır” denilerek acil yürütmeyi durdurma kararı verilmesi istendi.