Anasayfa , Avrupa , Arnhem’de 8 Mart Çoşkuyla Kutlandı!

Arnhem’de 8 Mart Çoşkuyla Kutlandı!

8Mart2015biletARNHEM | 08-03-2015 | Hollanda’nın Arnhem şehrinde, Arnhem Türkiyeli İşçiler Derneğinde (ATİD) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yüze yakın katılımla çoşkuyla kutlandı. Kutlama açılışında kadına yönelik baskıların sistem tarafından körükleniyor ve kurumsallaşıyor olmasına dikkat çekilirken, Özgecan gibi egemen erk sisteminin taciz ve tecavüzlerinin kurbanı olup adı duyulan ve isyanı sokaklara dökenlerin yanısıra adı duyulmayan binlerce kadının anısı selamlandı. Konuşmada bu sistemsel baskı ve zulme karşı kadınların mücadelede işyerelerinde, grev alanlarında, bütün direniş alanlarında bu mücadelenin öznesi olup en ön saflarda yerlerini almaya devam ettikleri vurgulandı.

Açılış konuşması ardından devrim ve kurtuluş mücadelesinde şehit düşenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Saygı duruşundan sonra ATİD adına bir kadın arkadaş günün önem ve anlamına yönelik bir konuşma yaparak, kadınları baskının ve zulmün olduğu tüm alanlarda mücadeleye katılma çağrısı yaptı. Konuşmada kadının hala ezilenin ezileni olduğu,  özgürlük ve kadının kurtuluşunun ancak ve ancak örgütlenmeden geçtiği vurgulandı. ATİD adına yapılan konuşmadan sonra ATİD üyesi Kenan’ın deyiş ve türküleriyle program devam etti.  Kenan’ın programından sonra kutlamaya katılan Kürt Merkezi adına Kadınlar temsilcisi bir konuşma yaptı. Konuşmada özellikle Kobanede Kürt kadınlarının mücadelesine dikkat çeken temsilci mücadelenin ayrıştırıcı olmaktansa farklılıkları gözetmeden herkesi biraraya getirebilecek bir mücadele tarzı izlenmesi gerektiğini vurguladı.

Program Sosyalist Partisi Gelderland Eyaleti Parlamento üyesi Agnes Lewe’nin Hollanda’da kadınların seçme ve seçilme hak kazanım sürecini ve Hollanda’da kadınların politik arenadaki gelişimlerini anlatan bir sunum yaparak 18 Mart eyalet seçimlerinde özellikle kadın adaylara oy kullanılmasının önemini vurguladı.

Sosyalist Parti temsilcisinden sonra ATİD Yeni Kadın Korosu Türkiyenin birçok yöresine ait ezgileri seslendirerek programa çoşku kattı. Çok beğeni toplayan korodan sonra kısa bir ara verildikten sonra programa Grup Busem’in direniş türküleriyle devam edildi. Kadınlar  “Kadınlar Dağlara, Dağlara” marşıyla çoşkulanırken halaylar tutuldu. Son olarak “Yıkılası Istanbul”u seslendiren Grup Busem programınının ardından HDP Arnhem Seçim Komitesi adına konuşan temsilci seçimlerde neden HDP’nin desteklenmesi gerektiğini anlatırken, Avrupa’da yaşayan göçmenlerin oy kullanabilmesi için neler yapması gerektiğini açıkladı. Açıklamadan sonra 8 Mart direniş ruhunu yaşamın her alanına taşıma çağrısı yapılarak program sonuçlandırıldı.