Anasayfa , Avrupa , AP, tarihinin en sert Türkiye raporunu kabul etti

AP, tarihinin en sert Türkiye raporunu kabul etti

avrupa_parlamentosu

AP, tarihinin en sert Türkiye raporunu oy çokluğu ile kabul etti. Raporda; düşünce özgürlüğü ve medyaya yönelik saldırılardan Kürt sorununa, yolsuzluklardan gericiliğe, yargıdan kadına yönelik şiddete kadar birçok alanda eleştiri yer aldı

Avrupa Parlamentosu, Hollandalı üyesi Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye raporunu oy çokluğu ile kabul etti. Hemen her başlığında eleştirilerin yer almasıyla “bugüne kadarki en sert eleştirilerin yer aldığı metin” olarak kayda geçen raporda Türkiye’nin her geçen gün Kopenhag kriterlerinden uzaklaştığı belirtildi.

Raporda düşünce özgürlüğüne ve medyaya yönelik saldırılar ağır bir dille eleştirildi, Kürt sorunundaki çözümsüzlüğün sonlanması çağrısı yapıldı, yolsuzlukla mücadelenin ve toplumsal yaşamın dini temelde dönüşümüne karşı laikliğin önemi yinelendi, yargı, temel haklar, adalet, özgürlük, güvenlik, kadına yönelik şiddet gibi başlıklarda reform gerekliliğinin altı çizildi.

Raporda öne çıkan vurgular şöyle:

Kopenhag kriterlerinden uzaklaşma

AP, Türkiye’de demokrasi ve hukuk devleti alanlarındaki gerilemenin ışığında reformlardaki genel hızın son yıllarda yavaşlamasından ve yargının bağımsızlığı, toplanma ve ifade özgürlüğü, insan haklarına ve hukuk devletine saygı gibi bazı ana alanlarda giderek Kopenhag kriterlerinden uzaklaştıran gerileme olmasından endişe duyar.

Medyaya saldırı önlenmeli

Türkiye, gazetecilere yönelik sindirmenin her türüne karşı eyleme geçmeli, gazetecilere yönelik her türlü saldırı ve tehdit soruşturulmalı, medya organlarına saldırılar aktif şekilde önlenmeli. Medya ve internette özgür konuşmayı perdeleyen gergin siyasi hava dağıtılmalı. AP, çok sayıda gazeteye sert ve yasa dışı şekilde el konulmasını kınar.

PKK silah bırakmalı, siviller hedef alınmamalı

Kürt sorununa şiddete dayalı çözüm yok. AP, terör örgütleri listesinde yer alan PKK’nin şiddete dönüşünü kınar ve haklı bulmaz. PKK silah bırakmalı, terörist taktiklerden vazgeçmeli ve beklentilerini barışçıl ve yasal yollarla dile getirmeli. Terörle mücadelenin Türkiye’nin meşru hakkı olduğu tanınır. Terörle mücadele operasyonları orantılı olmalı ve toplu cezalandırma halini almamalı. AP, PKK’nin güvenlik güçlerine ve sivillere yönelik saldırılarını güçlü şekilde kınar.

İlerleme raporunun ertelenmesi

AB Komisyonu’nun, 2015 İlerleme Raporu’nun Türk seçimleri sonrasına ertelenmesinin, Türk hükümetinin mülteciler konusundaki işbirliği karşılığında AB’nin temel haklar konusunda sessiz kaldığı izlenimi verdiği için yanlış bir karar olduğuna inanıyoruz.

Reform şart

Yargı, temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik alanlarında acil reformlara ihtiyaç var.

Erdoğan’a kınama

AP, düşünce ve ifade özgürlüğü ile bağımsız medyanın Avrupa’nın esas değerleri olduğunu yineler, Can Dündar ve Erdem Gül’ün serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılar ve cumhurbaşkanının Anayasa Mahkemesi’ne yönelik açıklamalarını kınar. Tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısı yapan AP, Türk liderliğindeki artan otoriter eğilimleri derin üzüntüyle karşılar.

Yolsuzlukla mücadele

Yolsuzlukla mücadele Türkiye’nin önceliklerinden biri olmalı. Türk hükümeti yolsuzlukla her seviyede mücadele niyetinde olduğuna yönelik açık ve tutarlı sinyaller vermeli.

Seküler yaşam tarzına saygı

AP, Avrupa değerlerine uygun olarak inanç temelliler kadar seküler olanlar için de farklı yaşam tarzlarına tam saygı gösterilmesi ve devlet ile dinin ayrı tutulmasının sürdürülmesi gereğinin altını çizer.

Kadına yönelik şiddet

Kadına karşı şiddetin çok yüksek düzeyde olması endişe verici. İlgili yasanın uygulanmasında eksik var.

Aydınlara kovuşturma

Barış için bildiri imzaladıkları gerekçesiyle binden fazla akademisyenin sindirme ve kovuşturmaya uğraması üzüntü kaynağı.

Raporun çok büyük bir bölümünde olumsuzluklar ön plana çıkarken Türkiye’nin Suriyeli mülteciler konusunda izlediği yaklaşım, AB açısından önemli bir stratejik ortak oluşu, dış politika ve güvenlik konularında AB ile Türkiye arasındaki diyaloğun yoğunlaştırılması pozitif şekilde not ediliyor.(Sendika.Org)