Anasayfa , Teknoloji , Amerika'da gençlerin cep telefonundan günde 2272 mesaj geçiyor

Amerika'da gençlerin cep telefonundan günde 2272 mesaj geçiyor

mesajgonderAMERİKA | 27 – 05 – 2009 | Amerika’da gençlerin her gün gönderdiği ve aldığı cep telefonu kısa mesaj sayısı ortalama 2272’yi buluyor. Çeşitli yüksek okullarda ve üniversitelerde yapılan araştırmalardan çıkan bu sonuca göre gençler birbirine günde 80 mesaj gönderiyor. Doktorlar, bu sayının sağlık ve psikolojik bakımdan bir problem olabileceğini söylüyor.

2008’in son 3 ayını kapsayan Nielson şirketinin araştırmalarına göre özellikle bazı telefon şirketlerinin mesaj trafiğini bedava hizmet olarak sunmasıyla birlikte, 2007’ye göre mesaj sayısı 2 katı artmış durumda.

Uyku sorunları

New York Times tarafından yayımlanan araştırmalara göre yüksek sayıda mesajın gönderilmesi korku, konsentrasyon problemleri, ellerde fiziki sorunlar ve uykusuzluğa neden oluyor.

Çocuk dokturu Dr. Martin Joffe’in 2 yüksek okulda yaptığı araştırmada gençlerin düzenli, günlük olarak yüzlerce mesaj gönderdiklerini tespit ettiğini söylüyor. ‘Bu, birkaç dakika içerisinde bir mesaj’ın gönderildiği anlamına gelir’ diyen doktor, ‘geç saatte gelen mesajlara da cevap verilmesi, zaten uyku sorunu olan bir yaş grubu için daha büyük uykusuzluğu beraberinde getiriyor’ dedi.

Kişilik gelişimi

Uzmanlar, kişiliklerin gelişimde de bu yoğunlukta mesaj kullanımının zararlı olabileceğini söylüyor. Massachusetts Universite Teknoloji fakültesi direktörü ve psikolog Sherry Turkle, özellikle anne-baba’dan sağlıklı sekilde uzaklaşarak, kendi ayakları üzerinde durmasını öğrenemediklerini belirtiyor. Turkle ‘annesine günde 15 mesaj yazarak -kırmızı ayakkabıları mı, mavi ayakkabıları mı alayım- diye soran gençleri görüyorum’ dedi.

Turkle, ‘Aynı zamanda sürekli bir iletişim içerisinde olmaktan kaynaklı, hızlı bir şekilde cevap verme zorunluluğu da gelişiyor. Herhangi bir işe yoğunlaşmak veya düşünsel olarak yoğunlaşmak bu şekilde mümkün olmuyor’ diye ekledi.

Parmaklarda rahatsızlıklar

Mesaj yazmanın sonucunda gençlerde parmaklardaki fiziki rahatsızlıklar da artış gösteriyor. Washington Üniversitesi’nde Sağlık uzmanı professör Peter W. Johnson ‘bilgisayar kullanıcılarından edindiğimiz tecrübelere göre, yüksek hızda sürekli tekrarlanan hareketler kas bozukluklarına neden oluyor ‘ dedi. ‘Mesaj yazmak da baş parmaklarda geçici veya kalıcı hasarlara neden olabilir.’

Önlemler alınmalı

Büyüyen ve belli toplumsal sorunları beraberinde getirecek gibi görünen bu probleme karşı özellikle öğretmenlerin ve daha da çok, ailelerin dikkat etmesi gerektiği belirtiliyor. Çünkü araştırmalar öğrencilerin, yasak olmasına rağmen, derste dahi mesaj yazmaya devam ettiklerini gösteriyor. Bu noktada öğretmenlerin daha dikkatli olması gerekiyor.

Bunun yanısıra evde, aileler de telefon kullanımına dikkat etmiyor, bu konunun gençlerin okuldaki başarısızlığına neden olabileceği hakkında kafa dahi yormuyor. Californiya’lı bir gazeteci olan Greg Hardesty, yazdığı bir makalede 13 yaşındaki kızından bahsediyor. Kızı Reina, 1 ay içerisinde tam 14528 mesaj göndermiş ve ders notları mesajların daha da artmasıyla hızlı bir şekilde düşmüş. Ailenin telefonuna el koymasından sonra ders notları tekrar düzelmiş. Telefonu ise kıza geri verilmiş: bu sefer telefon saat 21.00 ile sabah 06.00 arası kullanıma kapatılmış ve ayda 5000 mesaj limiti konulmuş.

Kısacası: Henüz araştırma sonuçlarının yeni olmasından kaynaklı çok tutarlı sonuçlar çıkarılamasa da, uzmanların söylemleri gelecekte teknolojinin yanlış ve aşırı kullanımı bu ve benzeri sorunlara neden olabilecek.