Home , Haberler , Amed’de coşkulu Newroz !

Amed’de coşkulu Newroz !

newroz_2016_Amed_20Amed: Türkiye’nin dört bir yanında yasaklanan Newroz için bugün on binler, Amed’de coşkuyla Newroz alanında bir araya geldi.

Sabahın erken saatlerinde toplanmaya başlayan kitle sarı, kırmızı, yeşil renklerle alanı gökkuşağına çevirdi. Alandaki coşku ve öfke Newroz yasaklarına karşı adeta bir cevap oldu.

Baharın büyük bir coşkuyla karşılandığı Newroz alanında, HDP yoğun güvenlik önlemleri aldı. Hükümetin korku furyasına cevap olarak binlerin akın ettiği Newroz alanında HDP eşbaşkanları ve milletvekilleri de yerini aldı. Bunun yanı sıra Yeni Demokrat Kadın (YDK), ESPEMEP ve Partizan gibi devrimci demokrat örgütler de Newroz alanında yerlerini aldı. Çok sayıda yabancı delegasyonun katılım sağladığı Newroz kutlamasında, Mikail Aslan, Amed Müzik Orkestrası, Şehit Mizgin Kadın Korosu, Bajar, Koma Gule Xerzan gibi müzik grupları sahne alarak ezgileriyle kitleyi coşturdu.

Kürtçe ve Türkçe konuşmalar yapılan alanda ilk olarak, Kürt özgürlük mücadelesinde şehit düşenler nezdinde, tüm devrim ve demokrasi şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu.

 

newroz 2016 Amed 14“Biz Amed’iz, Amed biziz”

Programda ilk sözü Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı aldı. Konuşmasını Kürtçe gerçekleştiren Anlı, Kürdistan’ın dört parçasındaki halkların Newroz’da bir kez daha yan yana geldiğini ve ruh birliği yaptığını söyledi. Anlı, direniş ruhuyla gerçekleştirilen Newroz kutlamalarındaki direnen halkı selamlayarak; “Amed Newroz’u kutlamayacak, alanlara çıkmayacak‘ dediler. Ama yüzbinlerce insan bir kez daha Newroz alanını doldurdu. Binlerce kez eviniz şen olsun. Kobanê’ye, Şırnak’a, Hewler’e, Mahabad’a sıcak selam gönderiyoruz. Biz biliyoruz her karanlıktan sonrası aydınlıktır, özgürlüktür” dedi.

Anlı’nın ardından Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak kürsüye çıkarak “Karanlığa teslim olmayanları, tehditlere ve saldırılara karşın dört bir yanda Newroz alanlarını dolduranları ve direnenleri selamlıyorum. Umudumuz özgürlükte, özgür bir gelecekte. Bize umutsuzluk yakışmaz. Biz Amed’iz, Amed biziz” dedi.

 

newroz 2016 Amed 18“Katil Erdoğan”

Newroz alanından sık sık “Katil Erdoğan” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları yükselirken, sahne alan Orkestra Bajar Amedi’nin ardından HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından alandaki Newroz ateşi DBP, HDP, HDK, DTK eş başkanları tarafından “Newroz piroz be” sloganı eşliğinde yakıldı.

Halayların ve zılgıtların hiç durmadığı alanda daha sonra sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Sinevizyonda Cizîr’de vahşet bodrumunda katledilen Cizre Halk Meclisi Eş Başkanı Mehmet Tunç’a ilişkin görüntüler yoğunluktaydı ve halk görüntülerin paylaşılmasıyla birlikte bir kez daha “Katil Erdoğan” sloganlarıyla öfke seline tutuldu.

newroz 2016 Amed 19“İşte özgürlüğün, işte barışın, işte direnişin meydanı”

İmralı Heyeti’ni temsilen konuşma yapmak üzere kürsüde söz alan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, müzakere sürecine ve müzakere masasının Saray-AKP eliyle devrilmesine ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi. “Müzakereler başlasın, bir haftada savaş biter” diyen Önder, iktidara savaş politikalarından vazgeçme çağrısında bulundu.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Kürt halkının özgürlük mücadelesini selamlayarak, “Mazlum Dooğan üç kibritle yaktığı zaman 200 kişi yoktular. Bugün milyonlarcayız” dedi. Yandaş basının alanın sabah saatlerindeki boş halini yayınlayıp “İşte Newroz alanı” diye servis ettiğine dikkat çeken Önder şunları söyledi: “Biz de onlara işte özgürlüğün, işte barışın, işte direnişin meydanı diyoruz.”

 

newroz 2016 Amed 1“Korkutmaya çalıştınız, teslim almaya, sindirmeye çalıştınız olmadı”

Önder’in ardından sahne alan HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş ise halkı ve İmralı’yı selamlayarak, “Halkımızın evlatlarının ölümüne kıyımına asla göz yummayacağız. Bu can bu bedende durduğu sürece barış için mücadele edeceğiz. Amed Newrozu’ndan çıkan bu sesi herkesin-Ankara’nın iyi okuması lazım. Korkutmaya çalıştınız, teslim almaya, sindirmeye çalıştınız olmadı. Daha fazla ısrar etmeyin. Gelin o barışı halklara armağan edelim. Türk’ün de Kürt’ün de anası ağlamasın artık. Son 3 Newroz da halkı kucaklayan o duyguyu unutmadan kalıcı barış ve müzakere şartlarını hep birlikte oluşturalım. Bugünde söylenecek sözler çok kıymetlidir. Ama sözümüz değerli olacaksa pratiğe dönüşsün istiyoruz. Aslolan güzel konuşmak değil güzel eylemektir. Elbette ki bir gün gelecek ve bizler söz verdiğimiz özgür günleri yitirdiğimiz evlatlarımıza armağan edeceğiz” dedi.

 

newroz 2016 Amed“Kürtler özyönetim direnişlerini büyüterek bu günleri de kazanacak”

Yasaklara inat gerçekleşen Newroz da konuşmalara DEM-GENÇ ve KJA konuşmalarıyla devam edildi. DEM-GENÇ adına okunan mesajda Sur’da yüz günden fazla direnen şehitlerin kanlarını yerde bırakmayacakları vurgulanarak şunlara yer verildi: “Newroz özgür yaşamın simgesidir. Direnişin ve öfkenin simgesidir. AKP hükümeti Kürt halkına karşı Kürdistan’da soykırım saldırılarını günden güne büyütüyor. Buna karşılık Kürt gençliği Sur, Cizre ve Gever’de büyük bir direnişle karşılık veriyor. Tarihten bu güne direnerek kazanan Kürtler, özyönetim direnişlerini büyüterek bu günleri de kazanacak. Kürt halkı saldırılara karşı öz savunmasını alarak özgür Kürdistan’da özgür yaşama iradesini ortaya koymuştur. Halkımız tarihte olduğu gibi zalimlere karşı mücadelesini devam ettirecek.”

 

Tuncel: “Cizre, Sur, Nusaybin’deki gibi direneceğiz”

Ardından KJA adına konuşan Sebahat Tuncel ise şunları söyledi: “Newroz bizim için direniş günüdür. Zulme karşı, zalimlere karşı Mazlumlaşmak, Rahşanlaşmaktır. Ya özgür yaşayacağız ya özgürleşeceğiz. Cizre, Sur, Nusaybin’deki gibi direneceğiz. Direnişi toplumsallaştıracağız. Kürtler, özyönetim direnişlerini büyüterek bu günleri de kazanacak. Amed zindanında dayatılan kişiliksizliğe karşı büyük bir direniş ortaya konuldu. ‚Teslimiyet ihanete direniş zafere götürür‘ bu kadınların sloganıdır. AKP tecridi ağırlaştırarak barış ve çözüm sürecini boşa çıkarmak istiyor. Ancak bilsinler ki özgürlük yakındır. Örgütlenerek Demokratik Cumhuriyeti kurarak Kürdistan halkını özgürleştireceğiz. Bu tecrit yıkılacak Kürdistan özgürlüğüne kavuşacak.”

Konuşmaların ardından müzik ve marşlarla Newroz kutlaması son buldu.