Anasayfa , Avrupa , Almanya’da otobüs işletmeciliği pazara açılıyor

Almanya’da otobüs işletmeciliği pazara açılıyor

ALMANYA | 02 – 06 – 2011 | Almanya’da demiryollarının ulaşımdaki tekeli kaldırılıyor. Federal Hükümette bulunan birlik partileri CDU-CSU ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti Almanya’daki demiryollarının tekelini, “otobüsçülüğü canlandırma” adı altında kaldırmayı planlıyor.

Almanya’da Hitler döneminde kalma bir yasa ulaşımda demiryollarına öncelik tanıyor. 1934 yılında çıkan yasa Alman Demiryolları’nı (DB-Deutche Bahn) şimdiye kadar rekabetten korudu. Bu yasa demiryollarının işlediği hiçbir güzargahta otobüs işletmeciliğine izin vermiyor. Koalisyon hükümeti bu yasağı bu yılın sonuna kadar çıkaracağı bir yasayla kaldırmak istiyor.

DB da Otobüs İşine Giriyor

Tahminlere göre Almanya’da otobüs ulaşım pazarı 300 milyon ile 1 milyar arasında bir değere sahip. Ulaşımda böyle bir liberalleşmeye gidilecek olması bir çok tekelin iştahını kabartıyor. Bunlardan biri de yine Alman Demiryolları (DB). Alman Demiryolları, güzargahına göre taşıdığı yolcuların yüzde 20’si kadarını otobüs işletmecilerine devretmeyi planlıyor.

Yine ”Financial Times Deutschland” gazetesine göre Alman Demiryolları (DB) 2012’den itibaren 7, 2014’ten itibaren 4 tane daha tane daha uzun hatta otobüs işletmeciliği yapmayı planlıyor.