Anasayfa , EMEĞİN GÜNDEMİ , Almanya’da Metal İş Kolunda Uyarı Grevi Devam Ediyor
Almanya’da on binlerce IG-Metall üyesi grevde
Almanya’da on binlerce IG-Metall üyesi grevde

Almanya’da Metal İş Kolunda Uyarı Grevi Devam Ediyor

ALMANYA|18.01.2018|Patronlarla Almanya’nın en büyük işkolu sendikası İG-Metal arasında başlayan toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinin tıkanmasıyla birlikte, 2 Ocak’tan itibaren onbinlerce işçinin katıldığı uyarı grevleri Almanya genelinde devam ediyor.

İşçilerin %6 ücret zammı ve yaşlı ve çocuk bakımıyla yükümlü işçiler için geçici bir süre kapsamında (24 ay) batıda haftalık 28, doğuda ise 35 saatlik işgünü talebine patronlar olumlu yanıt vermiyorlar. Patronlar işçilerin bu taleplerine olumlu yanıt vermedikleri gibi, çalışma koşullarınnın yeterince esnek olmadığı ve haftalık ücret karşılığı ödenmeden 42 saatlik esnek çalışma süresi istemiyle adeta karşı saldırıya geçmiş bulunmaktalar.

Daha önceki yıllarda 1-2 saatle sınırlı olan uyarı grevleri artık 24 saat olarak yapılıyor. Özellikle Porsche, Audi, Mercedes, VW, Ford, Bosch gibi otomotiv ve elektronik sanayi alanında çalışan yaklaşık 3,5 milyon işçiyi ilgilendiren süreçle ilgili İG-Metal işçilerinin eylemlerini Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Reiner Hoffman yaptığı açıklamayla desteklediklerini belirtti.

İşçiler taleplerinin kabul edilmemesi halinde eylemlerini yükseltecekleri ve greve çıkacakları uyarısında bulunuyorlar.