Home , Avrupa , Almanya’da Federal Meclis’e seçilen Türkiye kökenli adaylar

Almanya’da Federal Meclis’e seçilen Türkiye kökenli adaylar

secim 1ALMANYA |23-09-2013 |60’dan fazla Türkiye kökenli adayın yarıştığı Almanya’daki genel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre meclise Hristiyan Demokrat Birlik’ten bir, Yeşiller’den üç, Sosyal Demokrat Parti’den üç, Sol Parti’den ise iki aday girmeyi başardı. Almanya’daki seçim sisteminde Federal Meclis’in üye sayısı 600-625 arasında değişiyor. Çünkü seçmen „birinci oy“ adı verilen oyla, bölgesinden tercih ettiği politikacıya oy veriyor. „İkinci oy“ adı verilen oyla ise siyasi parti tercihini belirliyor.

Almanya’da yeni Merkel dönemi

Saat 19.30’a kadar yapılan sayım sonuçlarına göre Hristiyan Demokrat Birlik ve Hristiyan Sosyal Birlik Partileri CDU/CSU % 42,5 oyla seçimleri kazanan parti oldu. Muhalefet partisi Alman Sosyalist Demokrasi Partisi SPD ise % 25,9 oyla seçimleri kaybeden parti oldu. Sandıktan çıkan oylara göre sıralamayı % 8,4 Sol Parti, % 8 Yeşiller Partisi, % 4,6 Hür Demokrat Partisi FDP takip etti.

İŞTE FEDERAL MECLİSE SEÇİLEN   Türkiye kökenli   ADAYLAR

Federal Meclis’in 18. döneminde 4 bin 451 adayın bir bölümü doğrudan aday olurken, bir bölümü partilerin eyalet listelerinden, geri kalanlar ise her ikisi üzerinden meclise girmek için yarıştı. Bunlar arasında Türkiye kökenlilerin sayısı 60’dan fazlaydı.Oy sayımı henüz tamamlanmadığı için bazı adayların durumu henüz netlik kazanmadı.

Bu seçimlerde Hristiyan Demokratlar’dan ilk kez Müslüman bir aday; Cemile Giousouf meclise girdi. Ailesi Batı Trakya’dan Almanya’ya göç eden Cemile Giousouf hem seçim bölgesi Hagen’de doğrudan adaydı, hem de eyalet listesindeydi.

1978 doğumlu Giousouf, 2012 yılından bu yana CDU Kuzey Ren Vestfalya Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

Seçimlerin kendisi için „kader seçimi“ olarak görüldüğü politikacı Yeşiller Partisi eş Başkanı Cem Özdemir Federal Meclis’e giren isimlerden biri.
Zira Cem Özdemir Berlin’e gidemeseydi, partisi içindeki ağırlığını kaybedeceği için istifa etmesi bekleniyordu. Özdemir hem doğrudan adaydı, hem de partisinin eyalet listesinde ikinci sırada yeralıyordu.
Doğrudan aday olduğu Stuttgart’ta yarışı Hristiyan Demokrat Parti’nin adayına kaptırdı ve meclise eyalet listesinden girdi. 1994’te Federal Meclis’e giren ilk Türkiye kökenli milletvekili olan Cem Özdemir, 2009 seçimlerinde eyalet listesinin alt sıralarında yer aldığından meclise girmeyi başaramamıştı.
Yeşiller’in beklendiği üzere meclise giren bir başka milletvekili ise Ekin Deligöz. 1998 yılından bu yana Federal Meclis’te olan Deligöz, 2009 yılından bu yana partisinin Meclis Grup Başkan Yardımcılığı görevini de yürütüyor. Bu seçimlerde Bavyera‘dan 3. sırada aday olan Deligöz aile, çocuk ve kadın politikaları konusunda uzman.
Deligöz verdiği demeçte, „Bizim için çok zor bir akşam oldu. Umudumuz hükümette yeralmaktı. Bütün seçim beklentilerimiz yerine gelmedi maalesef. Pazartesi günü bunları analiz edip, yeni bir güçle gelecekte Yeşil politikayı ilerleteceğiz“ dedi.
Bu seçimlerde yıllardır Berlin’de eyalet düzeyinde görev yapan Özcan Mutlu da Federal Meclis’e girmeyi başardı. Berlin’den doğrudan aday olan Mutlu aynı zamanda eyalet listesinde 2. sırada yarışıyordu. 1999 yılından bu yana Berlin Eyalet Meclisi’nde milletvekili olarak görev yapan Mutlu’nun uzmanlık alanı ise eğitim politikaları.
Genel seçimlerin yanı sıra Hessen’de eyalet meclis seçimleri de yapıldı. Seçimlerde Yeşiller’de bir dönemdir milletvekilliği yapan Mürvet Öztürk, ikinci kez eyalet meclisine girmeyi başardı. Öztürk göç politikaları konusunda çalışmalar yürütüyor.
Sosyal Demokrat Parti’den ise bu seçimlerde beklendiği gibi Hamburg’lu politikacı Aydan Özoğuz meclise ikinci kez girdi. Hem doğrudan aday , hem de eyalet listesinde partisinin birinci sırasında yeralan Parti Genel Başkan Yardımcısı Özoğuz’un siyasi kariyeri 2001 yılında Hamburg Eyalet Meclisi’ne girerek başlamıştı. Özoğuz uyum politikaları konusunda uzman.
Sosyal Demokrat Parti’den avukat Metin Hakverdi de meclise giren isimler arasında. Doğrudan aday olan Hakverdi, 2008 yılından bu yana Hamburg Eyalet Meclisi’nde görev yapıyor. Hakverdi bu seçimlerde özellikle sosyal medyada aktif biçimde faaliyet göstererek seçmenlere ulaşmaya çalışmıştı.
Sosyal Demokrat Parti’den bir başka isim, genç bir politikacı olan Mahmut Özdemir de meclisin yeni milletvekillerinden. 1987 doğumlu Özdemir, göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Duisburg’da partisinin doğrudan adayıydı.
Sol Parti’den ise Berlin’den Aziza Tank ile iki dönemdir milletvekili olan Sevim Dağdelen bu seçimlerde de seçilerek, üçüncü kez Meclis’e girdi. Seçim kampanyalarını ağırlıklı olarak Bochum’da yürüten Dağdelen partisinin eyalet listesinin 5. sırasından seçildi. Sol Parti Meclis Grubu Uyum ve Göç Politikaları Sözcüsü olan Dağdelen aynı zamanda Türk-Alman Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkan Vekili.(Avrupa postasi)