Anasayfa , Avrupa , Almanya'da aşırı sağ alarm veriyor

Almanya'da aşırı sağ alarm veriyor

ALMANYA | 05 – 04 – 2010 | Almanya’da aşırı sağ, özellikle de doğu eyaletlerinde giderek güçleniyor. Ancak uzmanlar, ırkçılığın “doğunun sorunu” olarak küçümsenmemesi uyarısında bulunuyor. Zira Almanya’da her 26 dakikada bir ırkçı suç işleniyor.

Almanya’da aşırı sağcı şiddet ile ilgili rakamlar yıllardır alarm veriyor. 2009 yılı verileri henüz resmen açıklanmadı. Ancak Federal Emniyet Teşkilatı Başkanı Jörg Ziercke, eldeki verilere göre aşırı sağ eylemlerin sayısını yaklaşık 20 bin olarak tahmin ediyor. Resmi verilere göre 2008 yılında da 20 bin aşırı sağ kaynaklı suç eylemi kaydedilmişti. Bu, 2001 yılına göre iki katlık bir artış anlamına geliyor.

Aşırı sağ, siyasi düzlemde de güçleniyor. Yabancılar ve Yahudilere karşı düşmanca söylemleriyle aşırı sağın siyasî merkezi haline gelen Nasyonal Demokrat Parti, özellikle gençler arasında kendine taraftar buluyor. Yapılan bir kamuoyu yoklaması, 18 yaşın altındaki gençlerin 2009 eylülündeki genel seçimlere katılmış olması durumunda partinin oy oranının yüzde 4,2’ye yükselmiş olacağını ortaya koyuyor.

”Toplumsal zirve düzenlenmeli’

Aşırı sağa karşı “Yüzünü Göster” adlı derneğin Başkanı Uwe-Karsten Heye, siyaset, ekonomi ve kültür dünyasından temsilcileri buluşturan bir toplumsal zirve düzenlenmesi için zamanın geldiği görüşünde. Gerhard Schröder’in başbakanlığı döneminde hükümet sözcüsü olarak görev yapan Heye, Nasyonal Demokrat Parti’nin sadece 2009 yılında yerel meclislerde 100 sandalye daha kazandığına, toplam sandalye sayısının ise 300’e yükseldiğine dikkat çekiyor.

Heye, Almanya’nın 1990 yılında yeniden birleşmesinin ardından yaklaşık 150 kişinin aşırı sağcı şiddet olaylarında hayatını kaybettiğini belirtiyor ve aşırı sağa karşı savaşın tüm toplum tarafından verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Heye şunları söyledi: “Birileri karşı çıktığında Neonazilerin toplum içinde ve özellikle gençler arasında dikkat çekmeden yer edinmesi zorlaşacaktır. Aşırı sağcı şiddet ve eylemlerin kamuoyunda bilinmesi, kamuoyuna duyurulması çok yardımcı olabilir. Bazılarının tavsiye ettiği gibi Neonazilerin medyada görmezden gelinmesi hiçbir şekilde yapıcı değil.”

Her 26 dakikada bir ırkçı suç işleniyor

İstatistiksel olarak bakıldığında Almanya’da her 26 dakikada bir aşırı sağcı suç eylemi gerçekleşiyor. Örneğin Berlin yakınlarındaki Zossen kenti haftalardır aşırı sağcıların gövde gösterisine sahne oluyor. Aşırı sağa karşı bir vatandaş girişimi olan “Demokrasi Evi”nin binası Ocak ayında ateşe verildi.

Girişimin üyelerinden Jörg Wanke, tehditlerin sürdüğünü belirtiyor. Wanke, “Hafta sonunda şehrin merkezinde üyelerimizden birinin dükkanına otuzdan fazla gamalı haç ve ‘Yakında Öleceksin’ yazıları çizildi” diyor.

Bildunterschrift: Almanya’nın doğusunda geçtiğimiz günlerde aşırı sağ karşıtı gösteri düzenlendi

Jörg Wanke, kent sakinlerinden de destek görmediklerini belirtiyor ve yaşadıklarından yola çıkarak, derneklerinin Zossen’daki çoğu kişi tarafından kentin “kara lekesi” olarak görüldüğünü söylüyor. Wanke yine de yılmayacaklarını ve yanan binanın yerine yeni bir “Demokrasi Evi” kuracaklarını belirtiyor.

‘Sorun Doğu’ya indirgenmemeli’

Aşırı sağa karşı ‘Yüzünü Göster’ adlı derneğin başkanı Uwe-Karsen Heye, Nasyonal Demokrat Parti’in doğu eyaletlerindeki seçim başarılarına bakarak aşırı sağcılığın doğunun sorunu olarak görülmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Heye, “Bu, tüm Almanya’nın sorunu. Stuttgart yakınlarında da aynı aşırılıkları yaşayabilirsiniz. Kendimizi kandırmayalım. Bunun, doğu Almanya’daki siyasi dönüşüm ve yeniden birleşmeyle gelen bir sorun olduğu izlenimi uyandıracak günleri çoktan geride bırakmış durumdayız.”

Heye, hükümete de eğitime çok daha fazla yatırım yapması uyarısında bulunuyor. Her yıl 100 bin gencin diploma almadan okulu bıraktığına dikkat çeken Heye, perspektifsiz bir gencin aşırı sağ sloganlara tutunma olasılığının çok daha fazla olduğunu vurguluyor.(Deutsche Welle Türkçe)