Anasayfa , Haberler , Almanya Seçimlerinin Resmi Sonuçları Açıklandı

Almanya Seçimlerinin Resmi Sonuçları Açıklandı

HABER MERKEZİ|27.09.2021| Almanya’da seçimler güç dengelerini değiştirdi. SPD yüzde 25,7 ile birinci parti olurken Hristiyan Birlik partileri tarihi bir düşüşle yüzde 24,1’e geriledi. İşte son sonuçlar.

Almanya’da meclis seçimlerini geçici resmi sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) kazandı. Yıllardır süren düşüş eğilimini tersine çevirmeyi başaran SPD oy oranını yüzde 25,7’ye yükseltti. Parti, 2017 seçimlerinde yüzde 20,5’lik oy oranıyla tarihinin en kötü sonucunu almıştı.

Angela Merkel başbakanlığında 16 yıldır iktidarda olan Hristiyan Demokrat Birlik/Hristiyan Sosyal Birlik (CDU/CSU) ise yüzde 24,1 ile tarihinin en düşük oy oranını kaydetti. Birlik partilerinin 2013 seçimlerinde yüzde 41,5 olan oy oranı 2017’de yüzde 32,9’a gerilemişti.

Sosyal Demokrat, Yeşiller ve FDP’li Koalisyon

SPD’nin Genel Başkanı Scholz, parti genel merkezinde kutlama havasında yaptığı konuşmada, “Seçmen açıkça konuştu. Üç partiyi -Sosyal Demokratları, Yeşilleri ve FDP’yi güçlendirdiler. Bu nedenle bu ülkenin vatandaşlarının verdiği açık yetki, bir sonraki hükümeti bu üç partinin kurmasıdır” ifadelerini kullandı.

Yeşillerin Buruk Zaferi

Seçimlere yüksek hedeflerle giren ancak kısa sürede anketlerde kan kaybeden Yeşiller ise seçimlerde oyların yüzde 14,8’ini almayı başararak ülkedeki üçüncü büyük siyasi güç konumuna yükseldi. Oy oranı beklentilerle karşılaştırıldığında düşük kalsa da parti, tarihinin en iyi seçim sonucunu almış oldu.

Sol Partinin Baraj Sorunu

Seçimlerin ön sonuçlarına göre SPD kazanan ilan edilirken bir büyük düşüş de Sol Parti’nin oylarında gözlemleniyor. Bir önceki seçimlerde 8.6 oya sahip olan Doğu Almanya’nın Komünist Partisi’nin mirasçısı Sol Parti, yüzde 4.9 oy oranıyla yüzde 5’lik barajın hemen gerisinde duruyor. Ancak bu orana ulaşamasa da en az 3 bölgeden temsilci çıkartan Sol Parti, Alman Seçim Yasası’na göre elde ettiği oy oranında milletvekili kazandı. Dolayısıyla mecliste grup olarak temsil edilme hakkı kazandı.

Barajdan özel bir düzenlemeyle muaf olan Danimarkalı azınlığın partisi Güney Schleswig Seçmen Birliği’nin (SSW) parlamentoya bir temsilci göndereceği bildirildi.