Anasayfa , Avrupa , Almanya Meclisi Türkiye- İsrail İlişkilerini Görüştü

Almanya Meclisi Türkiye- İsrail İlişkilerini Görüştü

ALMANYA | 11 – 09 – 2011 | Almanya Meclisi’nin Ortadoğu sorununu görüştüğu Cuma günkü oturumunda Türkiye ile İsrail arasında son günlerde yaşanan gerginlikte gündeme geldi.Bütün Partiler her iki ülkeye de ilişkileri düzeltme çağrısı yaptı.

Hür Demokrat Parti (FDP) Alman Meclis Grubu Dış Politika sözcüsü Rainer Stinner, ”Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son günlerde yaptığı açıklamaların çok kaygı verici olduğunu burada açıkca ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.Doğu Akdeniz’de Türk donanmasının varlığını güçlendireceklerini belirten Erdoğan,ilerde Gazze’ye yardım götürecek Türk gemilerine donanmanın eşlik edeceğini açıklamıştı.

”Sorun Lierman nedeniyle aşılamıyor.”

Federal Alman Meclisi Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz de yaptığı açıklamada Stinner ile aynı görüşleri paylaştığını belirterek,Erdoğan’ın açıklamalarının ”kaygı verici” olduğunu belirtti.

Hırıstiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Polenz ise, bu tür açıklamaların iki ülke arasındaki ilişkilerin düzeltilmesine yardımcı olamayacağına işaret etti.Polenz bununla birlikte,İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın Ermenilobisi ve kürtleri destekleyeceğine ilişkin gazetelerde yer
alan haberleri de kaygıyla karşıladığını ifade etti.
”Türk ve İsrailli diplomatların Mavi Marmara gemisi yüzünden yaşanan gerginliği aşmak üzere bir formül bulabileceğini” belirten Polenz,sorunun İsrail Dışişleri Bakanı yüzünden aşılamadığını dile getirdi. (Duetsche Welle)