Anasayfa , Avrupa , Alman Silah İhracatı Rekor Düzeyde

Alman Silah İhracatı Rekor Düzeyde

Almanya’nın büyük koalisyon hükümeti döneminde önceki yıl yapılan rekor silah ticareti başka hiçbir hükümet döneminde yapılmadı. Oysa ki özellikle SPD silah ticaretinde sınırlandırma politikasını vaat etmişti.

Sol Parti’nin Mecliste verdiği Gen soru’ya cevap olarak Ekonomi Bakanlığı tarafından verilere göre; 2017 yılında tek tek onaydan geçen satışların toplam bilançosu 6,24Miylar Avro olarak hesaplandı.

Toplam olarak yapılan silah ticaretinin, önceki Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Liberaller (FDP) tarafından oluşturulan koalisyon hükümeti dönemine göre %16 artış gösterdi. 2014 yılından 2017 yılına kadar toplamda 24,91 Milyar Avro silah satışı gerçekleşti. Bu oran önceki hükümet döneminde 21 Milyar olarak açıklanmıştı.

„Daha sıkı Önlemler“

Bu satışların oldukça sorunlu olan yanı ise silah satımının bağımlı ve yarı-bağımlı ülkelere fazlalaşması. Özellikle Avrupa Birliği ve NATO üyesi olmayan ülkelere yapılan silah satışlarında artış yaşanıyor. Hükümet, sömürge ve yarı-sömürge ülkelere silah ticaretinde daha sıkı kuralların olduğunu idda ederken, yapılan ticaretin 3,79 Milyar Avro’ya ulaştığı ve bu rakamın önceki hükümet dönemine göre daha fazla olması dikkat çekkiyor. Yapılan toplam silah ticaret hacminin %60’ı sömürge, yarı sömürge ve çatışmaların yaşandığı ülkelere yapılan silah satışları oluşturuyor.

CDU/CSU-FDP Koalisyonundan 4 Milyar Daha Fazla

Büyük koalisyon yılları döneminde bahsi geçen „üçüncü dünya ülkeleri“ne yapılan silah ihracatı 14,49 Milyar’ı bulurken, bu oran bir önceki hükümet dönemine göre %45 artış olarak hesaplandı. Bir önceki koalisyon döneminde „üçüncü dünya ülkeleri“ne silah ihracatı ise 10 Milyar Avro. Silah ihracatında ise son 10 yıldır artan bir trend söz konusu.

Önce Ekonomi Bakanı, 2017 yılından beri Dışilişkiler Bakanı olan ve Başbakan Yardımcılığı yapan Sigmar Gabriel, önceki hükümetlerin ihracat lisansı konusundaki kararlarına bağlı olmak zorunda kaldığını sürekli argüment olarak kullanıyor. İddasına göre sonradan alınacak bir durdurma kararı silah firmalarının devletten yüklü tazminatlar almasına neden olacak. Ancak 4 yıl sonra bu argümanın muhalefet tarafından inandırıclılığını kaybettiği anlaşılıyor.

Sol Parti, SPD’yi Sorumlu Tutuyor

Sol Parti’nin eleştirisi yoğunluklu olarak SPD’ye yöneliyor. Sol Parti Dışilişkiler uzmanı Stefan Liebich; „4 yıl önce Sosyal Demokratlar, salt ekonomik temelde ele alınan ihracat politikasından dönüş sözü vermişlerdi“ belirlemesinde bulundu. Liebich devamında; „gerçekte ise büyük koalisyon hükümeti ihracat vanasını kısmadı, bilakis iyiden iyiye açmıştır“ dedi. Verilen bilgilerin gecikmesini eleştiren Sol Parti, SPD kongresi öncesi bilgilerin verilmemesini manidar buldu. Verilen bilgilerin ön bilgiler olduğu belirtilirken, sonraki düzeltmelerle ihracat oranlarının artabişleceği vurgulanıyor.

Alıcı Listesinin Tepesindekiler Yemen Savaşında Yer Alıyor

Almanya’dan en fazla silah italatı yapan ülkeler listesinin ilk 5 ülkesini „üçüncü dünya ülkelri“ olarak tabir edilen ve çatışmaların yaşandığı ülkeler oluşturuyor. Listenin en tepesinde 1,36 Milyar Avro’luk silah ticareti yapan Cezayir geliyor. Diğer 3 ülke ise Yemen savaşında yer alan ülkeler, özellile Mısır %77’lik artış göstererek 2017 yılında Almanya’dan 708 Milyon Avru’luk silah italat gerçekleştirdi. Suudi Arabistan’a yapılan silah satışları kamuoyunda sert eleştirilere maruz kalıyor. Suudi Arabisatan’a yapılan ihracattan Almanya 254 Milyon Avro kazanırken, Birleşik Arap Emirlikleri ise 213 Milyon’luk silah satın alıyor.

Yeni kurulucak hükümet ise yine silah satışlarında sınırlamalara gideceğini taahüt etti ve Yemen savaşına katılan ülkelre silah satılmayacağını idda etti. Sadece Yemen savaşına katılan ülkelere yapılacak silah satışlarına son verildiği taktirde 1,5 Milyar Avro daha az gelir elde etmiş olacak. Demokratik kurumlar ise Almanya’nın kolay kolay silah ticaretinden vazgeçmeyeceği yönünde birleşiyor.

Silah İhracatı Tabi olan malzemeler

Silah ihracatı kapsamına askeri donanım, çift kullanımlı mallar ve savaş cephanesi giriyor. Almanya Federal Güvenlik ve Savunma Endüstrisi Birliği askeri teçhizatı şu şeklide tanımlıyor; „öncelikle ve esas itibariyle askeri kullanıma tabi tutulan her teçhizat. Örneğin uniformalar, kamuflajlı yük taşıma araçları, silah kurulum düzenekleri“.

çift kullanımlı mallar esas olarak sivil amaçlar için üretilmiş olasalarda, material özelliklerinden kaynaklı askeri amaçlar içinde kullanılabilen araçlar anlamına geliyor. Savaş silahları ise sadece savaş için üretilmiş her türlü silah ise bu kapsama giriyor. Her malın katagorisine göre ihracat presdürleri uygulanıyor.

Medico International’den İmza Kampanyası

Tüm eleştiri ve protestolara rağmen Almanya Türkiye’ye silah satışlarına devam ediyor. Özellikle Leopard-2 panzerlerinin Kürdistan’da ve son olarak Afrin işgalinde kullanılması protestolara neden oluyor. Rheinmetall’in panzerleri Alman devletinin yardımıyla Türkiye’ye satılmasına karşı çıkan medico International bir imza kampanyası balattı. İmaları Alman Dışilişkiler Bakanlığı’na verecekelerin deklere eden medico Int., bu amaçla silah sanayisinin Türkiye’ye satılması planlanan panzerlerin satışına engel olmak.

İmza metni için tıkla