Home , Avrupa , Alman meclisinde ‘soykırım’ kavgası

Alman meclisinde ‘soykırım’ kavgası

0,,18284030_303,00Ermeni tehciri ve katliamların 100’üncü yılının anılacağı 24 Nisan tarihi öncesinde Alman siyaseti ‘soykırım’ kelimesini tartışıyor.

24 Nisan öncesinde Alman Federal Meclisi’nde ‘soykırım’ kelimesinin kullanımı konusunda tartışmalar yoğunlaştı. Ermeni tehciri ve katliamının 100’üncü yılı vesilesiyle 24 Nisan’da Alman Federal Meclisi’nde bir saatlik bir oturum düzenlenmesi kararlaştırılmıştı.

Bu oturumda oylanması öngörülen karar taslağını hazırlamak üzere Alman Federal Meclisi bünyesinde mecliste grubu bulunan dört partinin temsilcilerinden gayriresmi bir çalışma grubu kurulmuştu.

Berlin’de yayımlanan Tagesspiegel gazetesi, taslakta ‘soykırım’ kelimesinin kullanımı konusunda iktidar ve muhalefet partileri içinde çıkan tartışmalara yer verdi. Muhalefetteki Sol Parti ve Yeşiller ‘soykırım’ kelimesinin kullanılmasını savunurken hükümet ile koalisyon partilerinin meclis grup yönetimleri buna sıcak bakmıyor.

‚Almanya’dan özür bekliyoruz‘

0,,18293823_301,00

Diyarbakır Ermeni Surp Giragos Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, 1915 yılındaki tehcir ve katliamlarda Almanya’nın da rolü olduğu gerekçesiyle Almanya’dan özür beklediklerini söyledi.

Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, Alman haber ajansı dpa’ya açıklamasında, Almanların Birinci Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğu’nun en yakın müttefiki olarak 1915 yılında Osmanlı Ermenilerine yönelik “soykırım”da payı olduğunu belirtti.

‘Özür  yeter‘

Ortadoğu’daki en büyük Ermeni kilisesi olan Surp Giragos Kilisesi’nin Vakıf Başkanı Ayık, “Bana göre Almanlar da sorumluluk sahibidir” dedi. Alman Federal hükümetinin bugüne kadar 1915’te yaşananları ‘soykırım‘ olarak değerlendirmemesinin kendisi açısından ikinci derecede önemli olduğunu söyleyen Ayık, “Özür dilenmesi yeterli olur” diye konuştu.

© Deutsche Welle Türkçe