Home , Haberler , 'AKP’li Bakırcı, “lafı neresinden anladığını” gösterdi!'

'AKP’li Bakırcı, “lafı neresinden anladığını” gösterdi!'

TÜRKİYE | 30 – 06 – 2010 | Yeni Demokrat Kadınlar, bir açıklama yayımlayarak, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’nın şovenist ve cinsiyetçi söylemlerini protesto etti. Hısımlık bağları ile ‚terörü ortadan kaldıracak‘ Başkanın ortaçağ felsefelesine, Yeni Demokrat Kadınlar ‚mide bulandırıyor‘ dedi.

Açıklamanın tümü şöyle:

Daha Siirt’te çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarında ilçe belediye başkanının “taş atacaklarına fuhuş yapsınlar” diyerek, bu insanlık suçuna ortak olduğu geçtiğimiz aylarda ortaya çıkmışken; daha dün İstanbul Bağcılar’da Demokratik Özgür Kadın Hareketi üyesi bir arkadaşımız, polis tarafından kaçırılıp tecavüze uğramış ve bununla ilgili yetkililer hiçbir açıklama yapmamışken; şimdi de AKP’li Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı yaptığı açıklamalarla ırkçı ve kadına yönelik erkek egemen zihniyetin ve kendi partisinin erkek şoven yaklaşımını özetledi!

Hasım olma hısım ol!” felsefesinin(!) kurucusu olan Halil Bakırcı, kadına yönelik cinsiyetçi, gerici bakış açısının yanı sıra Kürt halkına yönelik şovenist bakışını da gösterdi.

“Bu bölgede yaşayan insanımızın ekonomik zorluklar ve terör belasından dolayı karşılaştıkları mağduriyetleri biliyoruz. Maddi durumu güçlü vatandaşlarımızın, bu bölgede yaşayan bayanlarla ikinci ya da üçüncü evliliklerini yaparak hısımlık bağları oluşturmaları gerekir. Eşinden çocuğu olmayan vatandaşlarımız da dini nikâhlı olarak bu bölgelerden kız alarak evlenebilirler. Bu şekilde oluşacak hısımlık bağları terörün bölgede destek bulmasını engelleyecektir.”

“Üç çocuk” önerisini göğsünü gere gere her yerde tekrar eden bir başkanın, bir ideolojinin belediye başkanından başka ne beklenebilirdi ki! “Açılım”dan imha ve inkâr anlayan bir sistemin kanallarından asimilasyon politikasından başka ne üretilebilirdi ki zaten!

Tepkilerden dolayı “pişman olan” ve sözlerinin medya tarafından çarpıtıldığını iddia eden ama yine de “özür dileyen” Bakırcı, “özrü kabahatinden büyük” bir açıklama daha yapıyor: “Hısımlık ve akraba bağlarının o yıllarda çok gelişmiş olduğunu ve bölgeler arasında ticaretin de yaygın olduğunu vurguladım. Bu bağlamda devam eden sohbet esnasında doğu illerinden kız alışverişlerinin devam etmesi gerektiğini, son yıllarda bazı unsurlar tarafından atılmak istenen nifak tohumlarının bu şekilde akraba bağlarının güçlendirilerek bertaraf edilebileceğini belirttim!”

Kadını “mal”dan farksız gören Bakırcı “kız alışverişi” kavramı ile hem cinsiyetçiliği ile mide bulandırıyor hem de Kürt meselesi gibi demokrasi sorununda bile kafasının nereye çalıştığını, lafı neresinden anladığını gösteriyor!

Özellikle Kürt kadınına yönelik Bakırcı’nın bu hem Türk hem erkek şoveni yaklaşımlarının yalnızca kişisel olmadığını belirterek Bakırcı’nın söylemlerini protesto ediyoruz.