Anasayfa , Avrupa , Adalet için mücadele – Oury Jalloh Katledilişinin 13. Yılında Anılıyor

Adalet için mücadele – Oury Jalloh Katledilişinin 13. Yılında Anılıyor

 

Dessau |06.01.2018| Bir Perşembe günü Sachsen Anhalt (Aşağı Saksonya) Eyalet ili Dessau kenti üzerinde bir Polis helikopteri dolanıyordu. Polis „durumdışı genel kayıt“ olarak bu durumu açıkladı. 7 Ocak 2005 tarihinde ise Oury Jalloh şehrin bir Polis hücresinde hayatını kaybetti. 13. ölüm yıldönümü vesilesiyle kentte büyük bir protesto düzenlenmesi bekleniyor.

Sierra Leone kökenli mülteci elleri ve ayakları bağlı bir şekilde tanınmayacak hale gelene kadar yakılmıştı. Ourry Jalloh’u Anma İnisiyatifi Dessau’da yapılacak mitinge çağrı yaptı. Organizede yer alan Mouctar Bah’ın Junge Welt gazetesine verdiği demecinde, „birçok insanın katılacağını bekliyoruz“ dedi ve oluşan yeni durumlardan kaynaklı suçlunun yakalanmasını umut ettiklerini dile getiriyor.

Irkçı parti Almanya için Alternatif (AfD) karşı miting çağrısı yaptı. AfD’nin Eyalet şefi Andre Poggenburg ve Eyalet meclis milletvekili Mario Lehmann, dosyanın kapanmasını ve vatandaşlar tarafınan düzenlenen anma etkiliğinin ise yasaklanmasını talep ediyorlar. Almanya Afrika Toplulukları Derneği Merkezi Yönetim Kurulu üyelerine yönelik bir açıklama yaparak, „kitlesel“ olarak „ırkçı ve neonazi“ olarak değerlendirdikleri AfD’nin propagandasına karşı mücadele etme çağrısı yaptı. „AfD’nin inkar kampanyasının bizleri sindirmesine izin vermeyeceğiz“ diyen MYK Başkanı Moctar Kamara, „bizler içinde, Ourry Jalloh’un katledildiği bir gerçektir“ ifadesini ekledi.

Hamburg, Frankfurt, Düsseldorf, Nürnberg, Kiel ve bir çok şehirde konuya dair enformasyon standlar açıldı. Fransa, İtalya ve Afrika’nın bazı ülkelerinde Alman konsoloslukları önünde miting çağrıları yapılmıştı. Bugün Almanya’nın Köln ve Stuttgart kentlerinde de eylem çağrılarının yapıldığı sosyal medyaya yansımıştı. Pazar günü Dessau’da yapılacak protesto etkinliği için birçok şehirden otobüslerin kaldırılacağı platformlar tarafından açıklandı. Dessau’da bulunan platform, „devletin ırkçı saldırısına“ ve suçlunun cezasız bırakılmasına karşı bir duruş sergilemek istediklerini belirtiyorlar. Mouctar Bah, Jalloh’un kardeşinin de etkinliğe katılacağını belirtiyor.

Katliamın üstü örtülmeye çalışılıyor

Aşağı Saksonya Eyalet Başsavcısı Jürgen Konrad, katliamın araştırılmasına devam edilip edilmeyeceğinin araştırıldığını belirtiyor. Alman basınının dosya hakkında bilgileri kamuoyuna yansıtmasından sonra Eyalet Adalet Bakanı Anne-Marıe Keding (Hrıstiyan Demokratlar Birliği – CDU) baskı altında dosyanın araştırılması için savcılığa göndermek zorunda kalmıştı. Dessau Başsavcısı Folker Bitmann’ın şimdiye kadar yine kendisi tarafından dillendirilen „kendisini yakma“ tezinin Jalloh’un öldürülmesinden 12 yıl sonra savunulmayacak tez olarak açıklamasını, ortaya çıkan bilgiler teyit ediyor. Bitmann, kundaklama, kriminalite, tıp ve kimya alanlarında uzman 8 bilirkişi ekibinin raporları ile cinayet ve kundaklamaya ilişkin delilleri toparlamış, sözkonusu polislerin zanlı olabileceklerini ve yaralamanın saklanması suçunun oluşabilme ihtimalini belirterek dosyayı Nisan ayında Eyalet Başsavcısı Peter Frank’a göndermişti. Dosyanın kendisi tarafından incelenmesini gerek görmeyen Frank, Haziran ayında Halle’ye dosyayı göndermiş, dosyanın incelenmesi Halle Savcısı Heike Geyer tarafından Ekim ayında rafa kaldırılmıştı. Sebep olarak ise cinayet için yeterli kanıtın olmadığı, Geyer’in meslektaşı Hendrik Weber tarafından 30 Ağustos günü açıklanmıştı. Bittmann’ın gösterdiği delillerin incelenmediği ise apılan açıklamada ortaya çıkmıştı.

Dosyanın kapatılmak istenmesine karşın, yakınlarının avukatlığını yapan Gabriele Heinecke und Beate Böhler tafından bu kapatılmaya karşı suç duyurusunda bulundular. Böhler bir açıklamasında „yeniden başvuru yaparak, Akciğer ve mideden alınan ve kanıt değeri taşıyan parçaların, Berlin Charite hastanesine yollanmasını talep ettik“ ifadesne yer vermişti. Böhler, Ourty Jalloh’un kundaklama yapıldığı sırada yaiayıp yaşamadığının tespiti için bu örneklerin incelenmesinin önemli olduğunu belirtiyor. Bilirkişi raporları bu konuda birçok detay ortaya koyarken, yapılan dilekçeler ise gözmezden geliniyor.

Ourry Jalloh’u Anma İnisiyatifi ise uluslararası bir araştırma komisyonu oluşturmak istiyor. Bağışlar toplanmaya devam ediliyor. İnisyatif, emekliye ayrılan Udo S. adlı polise yönelik Karlsruhe’de suç duyurusunda bulundu. O ve bir diğer ğpolis Hans-Ulrich M. Jalloh’un yakılmasından kısa bir süre önce olay mahalinde görülmüşlerdi. Sol parti ve Yeşiller Partisi’nin Eyalet parlamentosu vekilleri olayın araştırılması için bir araştırma komisyonu oluşturulmasını talep etmeye devam ediyorlar. Eyalet Adalet Bakanı Keding ise bir hukuk komisyonuna dosyanın inceletme yetkisini vermesinden bahsediyor.

Junge Welt gazetesinin yıllar önce dile getirdiği detayları, diğer basın organları ele almaya başladı. Taz ve Mitteldeutsche gazeteleri, Dirk N. adlı şahidin olayına el attı. Hukuksal makamlarda çalışan Dirk N., polis Udo S.’in daha öncesinde itfaye bölümlerinde çalıştığını, kundaklama ve yanma olayları hakkında uzmanlık bilgisinin olduğunu dile getirerek, 2013 ve 2014 yılında Udo S.’i suçlamıştı. Yargı makamları bu suçlamanın soruşturulması yerine Dirk N.’e baskı yaparak ifadelerini geri çekmesi için uğraşmıştı. Dahası Dirk N. iftira atmakla suçlanmış ve hakkında soruşturma başlatılmıştı. (Susan Bonath – Junge Welt; Çeviri: AHM)