Anasayfa , Haberler , AİHM`den Akademisyenlere Ret kararı

AİHM`den Akademisyenlere Ret kararı

TÜRKİYE|23.10.2017|AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) KHK`larla (Kanun Hükmünde Kararname) görevlerinden ihraç edilen akademisyenlerin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin başvurusunu reddetti.
Başvuru, çoğu Ankara Üniversitesi’nden 54 Barış Bildirisi imzacısı akademisyen tarafından 15 Haziran 2017’de yapılmıştı.
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz’le birlikte başvuru rehberini hazırlayan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak AİHM’nin bu kararla kendi içtihadına aykırı davrandığını söyledi.
“AİHM yolu bu aşamada kapandı”
“OHAL Komisyonuna başvurmak ifade özgürlüğüyle ilgili meseleyi çözmediğinden Barış İçin Akademisyenler bakımından bu uygulanamaz, ayrı inceleme yapmak gerekir düşüncesiyle bu rehberi hazırlamıştık.
“Daha önce komisyon kurulduğunda herkesin başvurusunu reddetmişti. Bu yeni argümanın incelenmesi konusunda bir ümit sahibiydik. Fakat ihraç edilen Barış İçin Akademisyenler açısından AİHM yolunun en azından bu aşamada kapandığını söyleyebiliriz.”
“OHAL Komisyonu çalışmaya başlamadı”
“Şimdi OHAL Komisyonunu beklemek zorundayız. Çıkan karar üstüne idari yargıya gidilecek. Orada çok standart kararlar çıkarsa tekrar AİHM yolu düşünülebilir. Ne kadar süreceği konusundaysa bir fikrimiz yok çünkü komisyon başvuruları alsa da çalışmaya henüz başlamadı.
“AİHM kendi içtihadına uygun davranmıyor”
“AİHM barış için akademisyenlerin söylediği şeyleri karara bağlıyor. Bunu söyleyenlere de komisyona gitmelerini söylüyor. Komisyon ifade özgürlüğü meselesini değil ihracın uygun olup olmadığı meselesini inceleyecek.
“AİHM kendi içtihadına uygun davranmıyor. Sebebiyse çok işin olması fakat bu iş yüküyle açıklanabilir bir şey değil. O zaman insanları mağdur etmek yerine iş yükünü hafifletmek adına çare araması lazım.” (bianet.org)