Anasayfa , Haberler , Af Örgütü’nden Aydemir için acil eylem çağrısı

Af Örgütü’nden Aydemir için acil eylem çağrısı

İSTANBUL | 12 – 01 – 2010 | Uluslararası Af Örgütü, Aralık ayında bir konferansa giderken tutuklanan vicdani retçi Enver Aydemir için acil eylem çağrısında bulundu. Af Örgütü, Aydemir’in hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alındığını belirtti.

Uluslar arası Af Örgütü (ai) 24 Aralık 2009 tarihinde İstanbul’da Vicdani Ret hakkı üzerine bir konferansa giderken tutuklanan Enver Aydemir’in serbest bırakılması için acil eylem çağrısında bulundu.

Af Örgütü yaptığı açıklamada, “Uluslararası Af Örgütü Aydemir’i düşünce mahkûmu olarak tanımlıyor ve cezaevinde dövüldüğüne dair raporlardan dolayı endişe duyuyor” dedi.

“Enver Aydemir’in avukatlarına Maltepe Askeri Cezaevi’ne giderken copla dövüldüğünü, cezaevinde askeri üniforma giymeyi ret ettiğini ve ertesi gün zorla askeri üniforma giydirildiğini ve Maltepe Askeri Cezaevi müdürü tarafından tekrar dövüldüğünü bildirdi” denilen açıklamada, Aydemir’in protesto amaçlı açlık grevine başladığı belirtildi.

Af Örgütü şöyle dedi: “Aydemir, 26 Aralık’ta cezaevi revirine götürüldüğünü ve zorla serum verildiğini söyledi. 28 Aralık’ta avukatı savcılığa Aydemir’e yapılan muamele nedeniyle resmi şikâyette bulundu ve acilen adli tıp tarafından incelenmesi talebinde bulundu. Bunun yerine avukatı Uluslararası Af Örgütü’ne Enver Aydemir’in “psikolojik teste” tabii kılındığını söyledi. Benzer testlere giren Vicdani retçilerin birkaçına “ileri düzeyde anti sosyal kişilik bozukluğu” teşhisiyle ve bu yüzden “barış ve savaş zamanında askerlik yapmaya elverişli değildir” raporu verilmiştir. Uluslararası Af Örgütü bu tür raporların sadece vicdani retçi olmaları üzerinden değil herhangi psikolojik durum üzerinden verilmesinden endişelidir.

29 Aralık’ta Enver Aydemir duruşmasını beklediği Eskişehir’deki askeri cezaevine transfer edildi. Duruşma 21 Ocak’ta gerçekleşecek. Duruşmada askeri hizmeti reddetmesinden dolayı emre itaatsizlik, askerlikten kaçma suçlamalarıyla karşılaşacak.”

Af Örgütü Aydemir’in serbest bırakılması için Milli Savunma Bakanlığı, Askeri Cezaevi Komutanlığı ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na bu talebin iletilmesini istedi.

Af Örgütü, Aydemir’in derhal ve koşulsuz serbest bırakılması, işkence ve kötü muameleye maruz kalmayacağının garanti edilmesi, tarafsız soruşturma yapılması, vicdani ret hakkının tanınması ve Aydemir’in bağımsız tıbbi muayene ile gerekli tıbbi tedaviye erişiminin sağlanmasını istedi. (ANF)