Home , Avrupa , AB’nin Başkenti ve İspanya Sloganlarla Sarsıldı

AB’nin Başkenti ve İspanya Sloganlarla Sarsıldı

BRÜKSEL/MADRİD | 30 – 09 – 2010 | Krizin Avrupa’da ki yansıması olan ücretlerdeki düşüş, sosyal haklarda kısıtlamayı da beraberinde getiriyor. İnsanların her geçen gün alım gücünün düştüğü bu süreçte Avrupa yerli ve göçmen emekçileri de payına düşeni alıyor.

Son süreçlerde gasp edilen haklar sonucu Avrupa tekelci burjuvazisini protesto etmek isteyen Avrupalı emekçiler buğun Avrupa’nın başkenti bürükselde kitlesel bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Avrupa’nın yaklaşık 30 ülkesinden emekçiler Brüksel’e akın etti.

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelen 100 bine aşkın işçi, hükümetlerin kemer sıkma gerekçesiyle uyguladığı kesintileri protesto etti. 148 kişinin polis tarafından gözaltına alındığı dev gösteri devam ediyor.

Avrupa Birliği (AB) merkezi konumundaki Brüksel, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) tarafından organize edilen, son yılların en büyük işçi eylemine sahne oldu. Yeşil, kırmızı ve maviye bürünmüş 100 bine aşkın işçi, çeşitli ülkelerin sendika başkanlarının öncülüğünde Brüksel merkezinde yürüyüşe geçti. Islık ve trompetler eşliğinde yürüyen işçiler, AB üyesi ülkelerin almış olduğu kısıtlama kararlarını taşıdıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla protesto ediyor.

Brüksel polis sözcüsü İlse Van de Keere 148 kişiyi önlem olarak gözaltına aldığını vurguladı.

Sendikacılara göre Avrupalı işçiler, bankacı ve simsarların yol açtığı mali krizin kurbanı olma tehlikesiyle karşı karşıya. ETUC yürüyüşle ilgili daha önce yaptığı açıklamada, „Bu krize biz yol açmadık. Faturayı bankaların ödemesi gerek; işçilerin değil“ dedi.

Dikkat çeken bir başka nokta ise Brüksel yürüyüşünün daha radikal söylem ve parolalarla başlaması oldu.  Yürüyüşe başta ATİK Belçika ve PARTİZAN Belçika taraftarları olmak üzere Türkiyeli göçmen ve devrimci yapılarda yer aldı.

Avrupa Eylem Günü kapsamında Brüksel’de düzenlenen yürüyüş dışında, başta İspanya olmak üzere, Yunanistan, İtalya, İrlanda ve Litvanya’da da grev ve eylemler yapılıyor.

İspanya’da 10 milyon emekçi greve çıktı

İspanya’da işçi ve emekçiler 8 yıl aradan sonra genel greve çıktı. 10 milyon kişinin katıldığı grevler nedeniyle hayat durdu.

İspanya’da milyonlarca emekçi hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı greve çıktı.

Ülkenin iki büyük sendikası UGT ve CCOO greve yaklaşık 10 milyon kişinin katıldığını ve katılım oranının 70’in üzerinde olduğunu bildirdiler.

Genel grev sabahın erken saatlerinde Madrid sokaklarında toplanmayan çöp yığınlarıyla, toplu taşımanın çalışmamasıyla, toptan satış mağazalarının kapatılmasıyla kendisini gösterdi.

Fabrikalar, işyeleri, eğitim kurumları, hastaneler, havalimanları ve birçok kamu kuruluşu grev nedeniyle kilitlendi.Metal işkolunda üretim yapan fabrikaların yüzde 70’inin kapalı kaldığı bildirildi. Devlet okulları ve üniversitelerde derslikler boş kaldı. Turistik mekanlar grev nedeniyle ziyaretçi kabul etmedi. Birçok fabrika kapılarını kapatırken bayilerine gazeteler dahi ulaştırılamadı.

Ülkenin havayolu şirketi Iberia uçuşlarının sadece yüzde 35’ini gerçekleştireceğini bildirirken, Ryanair iç hatlardaki tüm uçuşları iptal ettiğini duyurdu. Yüksek hızlı trenlerin yüzde 80’i, banliyölerin ise yüzde 75’inin çalışmadığı gelen bilgiler arasında.

Greve giden işçiler, otobüslerin bekletildiği garaj önünde oturma eylemi yaptılar ve garajdan otobüsleri çıkarmaya çalışan şoförlere, „grev kırıcı“ diyerek tepki gösterdiler.

8 yıl aradan sonra gerçekleştirilen grev sırasında yer yer polis ve göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.

El Mundo gazetesi 50’den fazla göstericinin gözaltına alındığını bildirdi. Sendikacılar polis vahşetini kınayan açıklamalarda bulundular.

Zapatero’dan Diyalog Çağrısı

İspanya’da 2 ana sendikanın (UGT ve CC OO) çağrısıyla yapılan grev, Avrupa’nın diğer ülkelerinde yapılan grevlerden son 35 yılda sadece beşinci tam gün grev olmasıyla farklı.

İspanya Başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero, sendikalara saygı duyduğunu ve diyaloga başlamak için yarın masaya oturmayı beklediğini söyledi.

Yunanistan’dan sonra en ağır saldırıların yaşandığı İspanya’da işşizlik yüzde 20’yi bulmuş durumda.

Haziran ayından itibaren yürürlüğe girecek olan kemer sıkma önlemleri kapsamında, kamu personelinin maaşlarında ortalama yüzde 5 kesinti yapılacak ve 2011’de maaşlar dondurulacak.

İspanya demokrasi tarihinde alınan en sert ekonomik önlemler olarak gösterilen kararlar gereği ayrıca 2011 yılı boyunca emeklililerin maaşları dondurulacak, hükümet üyelerinin maaşları yüzde 15 düşürülecek, çocuğu olanlara verilen 2500 avroluk direkt yardım 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren kaldırılacak, kalkınmaya yardım fonunda 300 milyon avroluk kesinti yapılacak, kamu yatırımlarında 6 milyar 45 milyon avroluk kesinti yapılacak, özerk ve yerel yönetimlerde 1 milyar avrodan fazla tasarrufa gidilecek. (AHM/ANF/ETHA)