Home , Avrupa , AB Liderlerinin Ukrayna Ziyareti; “Pazara Sahip Çıkma”

AB Liderlerinin Ukrayna Ziyareti; “Pazara Sahip Çıkma”

HABER MERKEZİ |17.06.2022|Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, „Ukrayna’nın askerden ve Nazizm’den arındırılması“ bahanesi ile başlayan emperyalist işgal sürecinde ilk defa Ukrayna’ya giden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Kiev’de “savaş” döneminde Ukrayna’ya olan desteklerini açıkladılar.

Geçtiğimiz günlerde “savaştan” sonra ilişikilerin tekrar kurulması için “Rusya’nın küçük düşürülmemesi” gerektiğini söyleyen Macron, bu ziyarette ise „Rus ordusuna karşı Ukrayna direnmeli ve kazanmalıdır. Fransa ilk günden bu yana Ukrayna’nın yanındadır. Hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde Ukraynalıların yanındayız“ diyerek bulunduğu blokun tavrını sürdürmüş oldu. Yine Almanya Başbakanı Olaf Scholz’a yönelik Ukrayna’ya silah sevkiyatı yapmamaları yönlü eleştiriler devam ediyor. Ziyaretten önce yine temkinli konuşan Scholz, „organize ettiğimiz mali, insani ve aynı zamanda silah yardımının Ukrayna’nın bağımsızlık mücadelesi için gerekli olduğu sürece devam edeceğinden emin olmak“ istediklerini söyledi. İtalya Başbakanı Mario Draghi ise “Ukrayna’da her şeyi yeniden inşa edeceğiz“ diyerek esas düşüncelerini ortaya koymuş oldu. Bu ziyaretin amacı açık olarak, bloklar arası çatışma/savaş ve işgal sürecinde kendi pazarına “sahip” çıkma refleksidir. Zelenksi Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanlığınca ülkenin güneybatısındaki Ohri şehrinde düzenlenen Prespa Diyalog Forumu’na gönderdiği mesajda, “Avrupa’nın Rus gazından kendisini kurtarması ve Rusya’ya para kazandıran tüm bağları koparması gerektiğine” vurgu yapan Zelenski, „Sonuç olarak tüm Avrupa’yı bir araya getirmeliyiz. Ukrayna ve Batı Balkanlardaki sizlerin ülkelerinin eşit olarak ilgilendiği şey bu. Ukrayna’nın tam Avrupa entegrasyonu, sizin ülkelerinizin tam Avrupa entegrasyonu, Avrupa’nın tarihsel olarak güçlenmesi ve Rusya’nın bizi tek başına yenme yeteneğinin tamamen ortadan kaldırılması demektir“ diye konuşarak AB’den beklentisini özetlemiş oldu.

Ukrayna işgaline dair, NATO, AB ve Rusya ile Çin’in başını çektiği Şangay Bloğunun yerlerinden, yurtlarından olan milyonlarca insana, mültecilere yaklaşımı bile bu işgalden elde edecekleri çıkarlara göre dizayn ediliyor.

Zelenski’nin son günlerde AB devletlerine sürekli silah yardımı konusunda çağrıda bulunduğu döneme gelen bu ziyaret Rusya tarafından eleştirilerek, “Ukrayna’naya silah doldurarak bu ülkeye daha fazla zarar vereceklerini” denildi.

Avrupa Birliği’nin yürütme organının başkanı von der Leyen geçtiğimiz günlerde Kiev’i ziyaret ederek AB üyeliği süreci için hala yapılması gerekenler var diyerek, üyelik sürecinin ucunu açık bırakmış oldu. AB liderleri de üyelikle ilgili, “Ukrayna’nın AB’ye katılımını destekliyoruz ancak bunun uzun bir süreç olduğunu söylemek durumundayız” diyerek, üyelik meselesini sürece yaymış oldular. Von der Leyen, Zelenski’ye „Hukukun üstünlüğünü güçlendirmek için çok çalışma yaptınız ancak mesela yolsuzlukla mücadele gibi alanlarda daha çok reform yapılması gerekiyor“ şeklinde konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini Avrupa’nın silahlanması için bir fırsat gören Macron, yaptığı açıklamada „Çok daha güçlü bir Avrupa savunma sanayisi ve teknoloji tabanına ağırlık vermemiz gerekiyor. Aksi takdirde yarının bağımlılıklarını inşa ediyor olacağız“ dedi. Askeri harcamaların ve üretimin giderek arttığı Avrupa’da yoksulluk, alım gücü, enflasyon sürekli bir artış halinde. Enflasyon oranlarını son 50 yılın en üst oranlarını gösterirken, doğalgaz, elektrik ve temel ihtiyaçların fiyatları sürekli bir artış içerisindedir. Kapitalist ekonominin yarattığı bu durum, emperyalist işgal saldırısının gıda tedariği zincirini engellemesiyle birlikte dahada zor bir duruma evrilmiştir. Emperyalistler arası bu çıkar dalaşlarının dünya halklarına hergün daha fazla zarar verdiği ortadır. Emperyalist savaş ve işgallere karşı durmak bugünün ertelenemez görevidir.

Aralarındaki onca çelişkiye rağmen, ortak çıkarları çerçevesinde biraraya gelen emperyalistler 26-28 Haziran tarihinde bir kez daha biraraya geliyorlar. Sözümona dünyada yaşanan sorunlara “çözüm” bulmak için toplanan G7’ler esas olarak hegemonyalarının devamı için buluşmaktadırlar. Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), Yeni Demokratik Gençlik (YDG) ve Yeni Kadın (YK) emperyalizme, kapitalizme, patriarkaya, faşizme, ırkçılığa karşı olan tüm güçleri G7 zirvesine karşı omuz omuza mücadeleye çağırırken; bir kez daha Münih ve Garmisch-Partenkirchen’de emperyalist bloğa karşı yapılacak protesto eylemliklerine güçlü bir katılım olması gerektiğini söylüyoruz.