Anasayfa , Avrupa , AB genelinde aile birleşimi zorlaştırılacak

AB genelinde aile birleşimi zorlaştırılacak

AVRUPA | 25 – 05 – 2011 | Avrupa Birliği ülkeleri, iltica akımını engellemedeki yeni adım olarak aile birleşimi kriterlerini zorlaştırmaya hazırlanıyor. Hollanda’nın başlattığı ön konuşmalarda, maaş kriterinin yükseltilmesi, eğitim seviyesi zorunluluğu ve 24 yaş sınırı konulmak isteniyor.

Hristiyan Demokrat Göç ve Sığınma bakanı Gerd Leers, daha önce de gündeme getirdiği yasaların değiştirilmesi için Çarşamba günü AB İç İşleri temsilcisi Cecilia Malmström ile görüşme gerçekleştirdi. Hollanda gelecek dönemde vasıfsız göçmenlerin ülkeye girmesini engellemek için yasalar çıkarmak istiyor. Bunu yapabilmek için önce AB genelinde geçerli olan yasaların değişmesi gerekiyor.

Malmström yaptığı açıklamada, tüm AB ülkelerinde göç ve entegrasyon konularının gündemde olduğunu, ama henüz aile birleşimi yasalarının değiştirmek isteyen ülkelerin olmadığını söyledi.

Görüşmeyi olumlu değerlendiren göç ve Sığınma bakanı Leers ise, “Hollanda’da yaşadığımız sorunları anlattım, o da bunu olumlu karşıladı” dedi. Leers, göçmen sayısını azaltma anlayışını ise “Esas amacımız kuralları düzeltmektir, bunun sonucunda da Hollanda’ya daha az ‘dezavantajlı göçmenin’ gelmesidir.” şeklinde ‘toparlamaya’ çalıştı.

Kasım’da yeni yasalar içeren ‘Yeşil Kitap’

AB İç İşleri temsilcisi Malmström Kasım 2011 sonunda göç yasalarını tamamıyla yeniden düzenleyen bir plan sunacak. Planların tartışılmasından sonra ise yeni AB göç yasaları ‘Yeşil Kitap’ adı altında yürürlüğü girecek.

Hollandalı Bakan Leers ise şu an Yeşil Kitaba, kendi planlarının da dahil edilmesi için çalışmalar yürütüyor. Başka ülkelerle de görüşme yapan bakan, aile birleşimi planlarına Fransa ve Avusturya’nın sıcak baktığını söyledi.

Resmi açıklama olmasa da, Leers tarafından önerilen planların aile birleşimi için yaş sınırının 24’e yükseltilmesi, birleşime başvuran tarafın maaşının daha yüksek olması zorunluluğu ve AB’ye gelecek tarafın ise asgari bir eğitiminin olması şart koşulması bekleniyor.