Home , Avrupa , 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü Duisburg'ta Coşkuyla Kutlandı

8 Mart Emekçi Kadınlar Günü Duisburg'ta Coşkuyla Kutlandı

DUİSBURG | 07 – 03 – 2011 | 6 Mart 2010 günü ATİK-KKH (Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu – Kadınların Kurtuluşu Hareketi) ve ADKH (Avrupa Demokratik Kadın Hareketi) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar gününe ilişkin bir panel gercekleştirildi.

Katılımın yoğun olduğu panelde 8 Mart`ın tarihi ve kadınların toplumdaki yeri irdelenirken, „Avrupa ülkelerinde kadın“, „Göçmen kadınlar“ ve „Kadının örgütlenmesi“ gibi birçok noktaya değinildi. ATİK ve ADKH’den iki panelistin sunumunun ardından, katılımcı misafirlere de söz hakkı verildi.

Panele katılan bir KKH aktivisti ise toplumda kadının rölü konusunda ‚Toplumsal ilişkilerden tecrit edilen, yaşamı boyunca ev işlerine hapsedilen, evliliği ve anneliği ile tanımlanan gelişiminin engellendiği ve toplumsal yasamın dışına itilen Kadınlar hayatları boyunca kendisini erkeğe sunarak bu yaşamın içinde var olmaya calışırlar.‚ yorumunu yaptı.

Aktivist sözlerine şöyle devam etti: ‚Ekonomik olarak erkeğe baglı, üretimden kopuk, kahredici bir yaşam sürdüren kadınların bu sorunlarının kaynakları elbette egemenlerin ideolojisi yani kültürü, değer yargıları,bakış açısı, ahlak anlayışı halklar üzerinde her zaman egemen olmustur. Bu hakim ideoloji mevcut sistemi yaşatmaya yöneliktir. Yasalar, aile, inançlar, eğitim, feodal deger yargıları hep Kadınların aleyhinde olmasına karşın Egemen sistemin leyhinedir.

Bu noktada kadının tek kurtuluşu ancak sosyal sınıfsal yapılanmalar içinde örgütlenmeleriyle olacaktir. Kadin bu sayede toplumda öz güvenini kazanmış bir şekilde yer alacaktır. Bu nedenle; sınıf mücadelesinde kadınlarin yer alması en büyük görevlerinden biridir.

Dünya emekçi kadınlar gününün 101. yılında, 8 Mart 1857’de New York`ta tekstil fabrikasında calısan kadın
işçilerin yaktıgı kıvılcım ve sonrasında yaşanan Mart 1871 / Paris Komünündeki kadınların yeri ve sonrasında,
tarihin sayfalarına kahramanlıklarıyla kazınmıştı.