Anasayfa , Avrupa , Koblenz’de Kürdistan Konulu Panel

Koblenz’de Kürdistan Konulu Panel

koblenzpanel5KOBLENZ |24-02-2016| Koblenz’de Türkiye, Ortadoğu ve Kürdistan’da yaşanan son süreç üzerine bir Panel gerçekleştirildi. NAV DEM adına Ayda Ekmez Kılıç ve ATİF Hasan Erol’un katıldığı panel, Enternasyonal Kültür Merkezi tarafından düzenlendi.

KILIÇ: KÜRTLER ÇIKIŞ YOLUNU BULDU

Panelde ilk sözü NAV-DEM adına Ayda Ekmez Kılıç aldı. Kılıç, Ortadağu’da yaşananların dünyanın bütün değişik güç unsurlarının savaşımı olduğuna, bunun durumu daha da karmaşıklaştırdığı ve daha da zor durumlar ortaya çıkardığına dikkati çekerken, üçüncü bir yolun mümkün olduğunu belirtti.
Kılıç, Kürt halkının mücadelesinin bütün güç çekişmelerine karşın, bölgenin tüm halkları ve kimlikleri açısından da bir çıkış ve alternatif durumunu ortaya çıkardığını söyledi. En uygun ve hayata geçirilebilir proje olarak demokratik özerkliği, öz yönetimleri örnek gösteren Kılıç, bunun Rojava’da pratikleştiğini söyledi.
Özellikle Avrupa’da yaşayan halka büyük görev düştüğünü söyleyen Kılıç, Strasburg’ta AİHM önünde gerçekleşen eylemlerin fırsat olduğunu kaydetti.

‘AKP BÜYÜK YANILGIDA’

Kılıç ayrıca, AKP’nin Kuzey Kürdistan’daki soykırımcı saldırılarına değinerek, “Cizre’de tıpkı 1993’te Sivas Madımak’ta yaptıkları gibi insanları, diri diri bodrumlarda yaktılar. Cizre’de bitirdiklerini zannediyorlarsa büyük yanılgı içindedirler; mücadelenin mekan ve zaman sorunu olmadığını bilmiyorlar. Sur’da ve başka şehirlerimizde de Cizre bir direniş geleneği olarak sürüyor, yaşadığımız tüm alanlarda da sürecektir. Parçalı duruş bizler için en büyük açmazdır. Birlik olmazsak asla özlediğimiz barış ve özgürlük gelmeyecektir. Demokratik Halk Meclislerimiz bunun en önemli sac ayaklarından biridir. Bu ortak pratikler ve mücadele birlikteliği tek çıkış  tarzıdır” şeklinde konuştu.

EROL: ORTAK MÜCADELE EDELİM

Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu ATİF adına söz alan Hasan Erol da “Kürtler bu coğrafyanın önemli unsurlarından ve gerçeğinden biri, asla yadsınamazlar ve çözümün önemli bir aktörü konumundalar” dedi. Erol, Kürt halkının mücadelesi ile halkların devrimci direnişi için alanlar oluştuğunu söylerken, ortak mücadelenin önemine değindi. Almanya’nın Kürdistan’da sürdürülen kirli politikada rolüne dikkat çeken Erol, Mültecilerin pazarlık aracı haline getirildiklerini, TC ‘ye yapılacak maddi yardımın Kürdistan’da ki katliamları arttıracağıan vurgu yaptı. Almanya’da tutsak edilen Kürt politikacılar ile ATİK’li ve devrimcilerin durumuna değinen ATİF temsilcisi, 129 a/b yasasının uygulanması ile TC devletine destek verildiğini, Alman devletinin de Rojava/Kobanê’yi savunanları hazmedemediğini ve baskı altına aldığını belirtti. Tutsakları sahiplenilmesi gerektiğini dile getiren Erol, Mültecilere ilişkin çalışmalar ile Kürdistan’da sürdürülen direnişin ortak işlenmesi gerektiğini, tutsak edilen devrimci ve yurtseverlerinde bu kapsamda sahiplenilmesi gereiktiğini dile getirdi ve tutsaklara ilişkin davalar hakkında kısa bilgiler verdi.

Seçimlere ilişkin kısa açıklama yapan ATİF temsilcisi, her alanda devrimci-demokrat kişilerin seçilmesinin önemli oldupunu dile getirdi ve göçmenlerin taleplerini en demokratik şekilde dile getiren ve sahiplenen kurum, kuruluş ve bireylerin destekleneceğini vurguladı ve seçme hakkı olanların seçime gitmeleri gerektiğini vurguladı.

DİE LİNKE TEMSİLCİSİ: KÜRTLER DESTEKLENMELİ

Panelde söz alan Die Linke (Alman Sol Parti) temsilcisi de Ortadoğu’da Suriye ve Rojava özelinde ‘Üçüncü Dünya Savaşı’nın yaşandığını söyledi. Die Linke temsilcisi, üçüncü yol olarak Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Eyalet seçimlerinde Die Linke’nin seçilmesinin önemli olduğunu dile getiren temsilci, haklarımızın her alanda savunulmasının önemini dile getirdi.
Panel izleyicilerin soru, görüş ve önerileriyle sonlandı.

DERNEK AÇILIŞINA ÇAĞRI

Koblenz’de yaşayan Türkiyeli göçmenler, Koblenz Enternasyonel Derneği’nin açılışını yapacak. Açılışa katılım için Koblenz ve çevresindeki Kürt, Türk ve diğer halklara çağrı yapıldı ve dernek hakkında bilgiler verildi. Etkinlikte ayrıca açılacak derneğe ilişkin üye başvuruşları yapıldı. (ANF/AHM)