Anasayfa , Avrupa , 28. ATİK Gençlik ve Tatil Kampı Roses kasabasında sürmekte

28. ATİK Gençlik ve Tatil Kampı Roses kasabasında sürmekte

ROSES | 07.08.2017| 28. ATİK Gençlik ve Tatil Kampı, ATİK aktivistleri ve yöneticileri tarafından İspanya’nın Katalonya eyaleti içindeki Roses kasabasında örgütlendi. Roses Akdeniz sahillerinde yer alan doğası ve tarihi yerleri ile biline bir turizm bölgesidir.

Neden ATİK Tatil Kampı

ATİK Gençlik ve Tatil Kampı yüksek harcamalar yapılacak bir tatil yerine, kollektif bir tarzda eğlenmek, gezmek, birlikte üretmek ve tüketmek, bütün bir yılın stresini birlikte atmak, paylaşım ve dayanışma ruhunu yükseltmek hedefiyle alternatif tatil anlayışıyla örgütleniyor. Bütün bunların yanı sıra ATİK tatil kampı, aynı zamanda kâr amacı ile değil, kollektif yaşamı ve paylaşımı hedef alması için de çok önemlidir.

Bu sebeple alternatif tatil kampları, esas itibarıyla bu özgün yanları ve alternatif örgütlenme biçimiyle, aynı zamanda birer mücadele mevzisidir de.

Kamp ta katılımcıların sosyal olarak kolektif ve kurumsal çalışmalar için yeniden mücadele enerjisi üretmek, dayanışmayı ve paylaşımı yükseltmek adına da tasarlanıyor. Özellikle pratikte, teoride ve sorumluluk esnasında sınama, eksikleri görüp onarma ve kişinin kendini geliştirme koşullarına da sahip oluyor.

ATİK Gençlik Ve Tatil Kampı hazırlık aşaması

Kamp hazırlıkları ve çalışmaları, kollektif ruhun ve dayanışmanın esas alınmasına özen gösterilerek örgütlenmiştir. Gelenekselleşmiş ATİK Gençlik ve Tatil Kampı her yıl olduğu gibi bu yılda, çocukların, gençlerin, kadınların kısacası tüm katılımcı katagoriler göz önünde bulundurularak, her katagoriye yönelik kültürel, sportif, siyasi çalışmaların yanı sıra gezi programları, çeşitli konularda tartışma, film ve sohbet akşamları örgütlenerek devam ediyor. Eğlenirken düşünmek, kişisel gelişim ve yeteneklerini geliştirmek kıstas alınan noktalar arasında yer almaktadır.

Kampın örgütlenme biçimi

Bu yılın kamp örgütlenmesinde taban demokrasisini açığa çıkaran öz yönetim biçimi esasa alındı. Gönüllü emek, demokratik katılımcılık, öz yönetim alışkanlığı, kabiliyet ve yeteneklerin açığa çıkarılması amacı ile bu yönetim biçimi uygulanmaktadır. “Kamp Sakinler Meclisi” tarafından 15 çalışma grubu kuruldu. Bu çalışma grupları kamp konseyini oluştururken, konseyi denetleyen 5 kişilik bir kamp yürütme organı bulunmaktadır.

Kamp esnasında basın yayın alanında alternatif çalışmalar örgütleme!

Günlük kamp yaşamından kesitlerin, karikatürize edilmiş haliyle espirel bir tarzda yansıtıldığı ısırgan gazetesi, kampın günlük neşeleri arasında yer alırken, hem düşündürmekte, hem yetenekleri geliştirme noktasında teşvik edici olmakta, hem de eksik ve hataları espirel tarzda göstermek amacı ile kampın kuruluşu aşamasında komite kurularak örgütlendi.  Yine “Isırgan TV” de aynı şekilde hazırladığı sunumları kamp günlerinde izleyicilerle buluşturuyor.

Kampın ilk haftasında Basın Yayın eğitim çalışması yaklaşık 10 kişilik bir grup ile çalışmalarına başladı. Eğitim çalışmasında ‘’Medya ve ideoloji’’, ‘’Haber nedir? Nasıl yazılır?‘’,’’Röportaj’’,’’Yeni Medya’’ ve ‘’Temel dil kuralları konuları işlendi. Eğitim çalışmaları içinde en çok ilgi duyulan ve verimli bir eğitim çalışması ile katılımcıların ilgili olduğu eğitimler sonuçlandı.

Kampta gerçekleştirilen etkinlikler

23 Temmuz da açılış konuşması ile başlayan kampda bugüne kadar bir çok etkinlik gerçekleştirildi. Bunlardan biri Dünyada ki gelişmeler ve görevlerimiz üzerine tartışılan paneldi. ATİK Eşbaşkanların yaptığı sunumların ardından, soru ve cevap bölümü ile panel sonlandırıldı.

29 Temmuz da düzenlenen açılış şölenine yaklaşık 120 kişi katılım sağladı. Şölenin programını Kadın Korosu, Umuda Haykırış ve Hozan Qamber oluşturdu.

Kamp gezi grubu iki haftalık kamp sürecinde bir çok gezi örgütledi. İlk gezi 27 Temmuz tarihinde Gemi turu şeklinde Cadaques adasına gerçekleştirken, 03 Ağustos Perşembe günü ise Barcelona şehir merkezine gidildi.

Kamp alanında Voleybal, Futbol ve Su topu gibi sportif aktiviteler her zaman kolektif paylaşım üzeri gerçekleştirildi. Motive amaçlı birkaç günde bir turnavalar düzenlendi.

YDG (Yeni Demokratik Gençlik) Kamp içerisinde gerçekleşen eğitim çalışmalarının yanı sıra örgütlediği kültürel etkinliklerde Gençliğin dinamizmi düzenlediği şölene yansıdı!

İki hafta boyunca her gün saat 09:30 da Eğitim çalışması düzenleyen YDG Kolektivizm, Endüstriyel Futbol, Eleştiri ve Öz Eleştiri, Aşk ve LGBTİ+ gibi konuları ele alarak öldükça verimli çalışmaları geride bıraktı. Toplamda yaklaşık 60 genç bu çalışmalara disiplinli bir şekilde katılırken tüm gençlerin tartışmalara aktif katılım sağlaması ile oldukça verimli çalışmalar yapıldı. Kampın son haftası ile devam eden gençlik eğitim çalışmaları, Kültür ve Sanat, Kadın, ve Rojava Devrimi konuları işleyecek.

Gençlik çalışmalarında oluşturulan halkoyunları, müzik ve tiyatro atölye çalışmaları düzenli bir şekilde bir araya gelerek alternatif bir çalışma ve ürünler çıkardı. Bu çalışmalar kolektivizmi işletmek ve kültür sanat anlayışını geliştirmek için örgütlenmiş çalışmalardı.

4 Ağustos Cuma akşamı kamp alanında gerçekleştirilen etkinlikte ekilen tohumların meyveleri alındı.

Bu çalışmaların dışında çeşitli aktiviteler ve geziler düzenlendi. Gençliğin yoğun talebi üzeri Paintball organize edildi. Oyunda gençler dört gruba bölünürken, taktiksel ve kollektif hareket tarzı ile karşı grubu etkisiz hale getirmeye çalıştı.

Kadınlar

Alternatif kampa dahil olan katılımcıların içlerinde kadınların da dahil olduğu kampta kadınların ortak kararı ile 3 günlük aralarla eğitim kampları yapma kararı aldı. Yeni Kadın tarafından önceden belirlenen konularla yapılan eğitim çalışmalarından Kadın beyanı esastır, Özsavunma, Kadın mücadelesi, yönetimde kadının rolü ve eşbaşkanlık temaları eşliğinde gerçekleşen eğitim kampları verimli tartışmalara sahne oldu. Yeni kadın tarafından yönlendirilen eğitim çalışmalarındaki konuların kendi sorunlarımızla bağlar kurularak sunulması tüm katılımcı kadınların eğitimlerde kendilerini bulmaları ile sonuçlanıyor.

7 Ağustos Pazartesi günü Yeni Kadın tarafından kamp alanında ”Militarizm ve Özsavunma” konu başlığı ile bir eğitim çalışması gerçekleştirildi. Bu çalışmada militarizmin topluma yansıması ve özellikle Avrupa’da eğitim sistemi içerisinde bulunan okullarda askeri eğitimlere vurgu yapıldı.

ADHK (Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu) kampına ziyaret

02 Ağustos tarihinde Costa brava`daki ADHK kampı ziyaret edildi. Dersimin Ovacık ilçesinde bağlı olan Kızık köyünde ölümsüzleşen üç devrimci savaşçılar dan Mahir Özgül, Sevda Serinyel ve Yılmaz Kes için yapılan anmaya katkı sunuldu. Anmada çeşitli açıklama ve konuşmaların yanı sıra kısa bir ortak çalışma ile YDG`li gençlerin de dahil olduğu kısa bir müzik dinletisi sunuldu.

Ceren ve Mazlum Karatepe için anma

2015 Yunanistan Kampı yolunda kaza sonucu hayatını yitiren Ceren Ayfer Karatepe ve İbrahim Karatepe (Mazlum) için 05 Ağustos da anma düzenlendi. Onların hatıraları şahsında anılar anlatılırken, yoldaşları tarafından şiirler ve türküler seslendirildi.

ATİK tatil kampı 11 Ağustos tarihine kadar ziyaretçilerini bekliyor.