Anasayfa , Avrupa , 2013’ün riski Avrupa ekonomisi

2013’ün riski Avrupa ekonomisi

1358270152AVRUPA |16-01-2013 | Bank of America’nın yaptığı bir araştırma, 2013’te dünyanın en önemli ekonomik risk beklentisinin Avrupa’daki ekonomik sıkıntılar olduğunu ortaya çıkardı.
Yeni yılla birlikte ABD tarafında mali uçurum riski ortadan kaldırılırken yeni yıl için yatırımcılar piyasalar için en büyük riskin ne olduğunu belirtti. 31 Aralık itibariyle otomatik olarak başlayacak vergi artışları ve harcama kesintilerinden son dakika anlaşması ile kurtulan ve uçurumun kenarından dönen ABD için yeni süreçte borç tavanı büük risk gibi görünse de yatırımcı için en büyük risk hâlâ Avrupa’da.


YATIRIMCI OMT’DEN ŞÜPHELİ

Şimdilik özellikle sorunlu ülkelerin tahvil faizlerinde hızlı düşüşler görülse de, yatırımcı geçtiğimiz yaz Avrupa Merkez Bankası’nın açıkladığı yeni tahvil alım programı (OMT) sonrasında işler rayına girmiş gibi görünse de yatırımcı bu görüntüden çok da emin değil. Önümüzdeki aylarda ABD’de borç tavanı için uzlaşma görüşmelerinin piyasaların havasını bozma ihtimali olsa da Avrupa riskli daha fazla korku salıyor. Özellikle Avrupa’da yeni yılda yapılacak olan önemli seçimler bölgede istikrarı bozma riski göz önüne alınırken, özellikle Bank of America’nın 86 küresel yatırımcı ile yapığı ankette bu korkular su yüzüne çıkıyor.


MALİ UÇURUM 2. SIRADA

4 Ocak ve 9 Ocak arasında gerçekleştirilen ankette, Avrupa ekonomisinin en büyük risk olduğu ortaya konuldu. Yapılan anket sonuçlarına bakıldığında ankete katılanların yüzde 37’si Avrupa’yı öncekilikli risk olarak öne çıkartırken, Avrupa’yı yüzde 31 ile ABD’nin mali uçurum riski ikinci sırada yer alıyor. Sıralamada üçüncü Çin ekonomisindeki büyüme korkuları yer alırken son sırada ise diğer riskler olarak belirtildi.
Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları da bu korkuları destekler nitelikte oldu. Draghi’nin, bölge ekonomileri için hâlâ riskler olduğunu ve sevinç çığlıkları atmak için henüz erken olduğu belirtmesi, bölge için henüz sorunların bitmediğinin göstergesi olarak kabul edildi.
Deutsche Bank stratejisti Jim Reid, 2012’de ECB’nin OMT adımının önemli bir adım olduğunu belirtirken, bu adımın tam anlamıyla çözüm olmadığının da altını çizdi.


BÜYÜME, BEKLENTİLERİ KARŞILAMAYABİLİR

2013’te Avro borç krizinin devam edeceğini öngören Reid, kemer sıkma çalışmaları ile ekonomik büyümenin riske girdiğine dikkat çekti. Piyasalar likidite sağlayan programların kırılgan ekonomileri güçlendirmeyeceğini kaydeden Reid, büyüme tarafında 2013 verilerinin beklentilerin altında kalabileceği uyarısında bulundu.


ABD’de enflasyon endişesi

PHILADELPHIA Fed Başkanı Charles Plosser, Fed’in faiz oranlarını gelecekte enflasyon problemi oluşmasını engellemeye yetecek seviyeye yakın zamanda yükseltmeyeceğinden endişe ettiğini bildirdi. Kısa vadede enflasyonun FED’in yüzde 2 hedefinin üzerine çıkmasını beklemediğini ifade eden Plosser, orta ve uzun vadede ise enflasyondan endişe etiğini belirtti. Düşük faizlerin tasarruf sahiplerine zarar verdiğini ve tüketimi de köreltmesi riski bulunduğunu ifade eden Plosser, Fed’in ana misyonu olan fiyat istikrarının sağlamayı ön planda tutması gerektiğini söyledi. Konuşmasında ABD ekonomisinin ılımlı bir hızla büyümeye devam ettiğini, 2012 4’ncü çeyrekte ekonomisinin yüzde 2 civarında büyüdüğünün tahmin edildiğini belirten Plosser, ABD ekonomisinin 2013 ve 2014’te yüzde 3 büyüyeceğini tahmin ettiğini vurguladı. İstihdam artışlarının, işsizlik oranlarında büyük bir düşüş yaratmak için yeterli seviyede olmadığına da işaret eden Plosser, işsizlik oranının 2013 sonunda yüzde 7 olacağını tahmin etti.