Home , Dünya , Kerkük kana bulandı: 21 ölü, 190 yaralı

Kerkük kana bulandı: 21 ölü, 190 yaralı

154910_1KERKÜK | 16-01-2013 | Kerkük’te Kürdistan Demokrat Parti (KDP) bürolarının hedef alındığı bombalı intihar saldırıları düzenlendi. Saldırılarda 21 kişi hayatını kaybederken 190’a aşkın kişi de yaralandı.

Kerkük sabah saatlerinde Kürtleri hedef alan saldırılarla kana bulandı. Saldırıların ilki sabah erken saatlerde Rahimawa bölgesinde meydana geldi. Buradaki KDP bürosunun hedef alındığı bombalı intihar saldırısında 15 kişi hayatını kaybederken, 150’den fazla kişi de yaralandı.

Radimawa patlamasından kısa bir süre sonra bu kez kent merkezindeki asayiş bürosu önünde şiddetli patlama meydana geldi. Asayiş güçlerinin Rahimawa’daki patlama yerine gitmek üzere yola çıkma hazırlığı yaptığı sırada meydana gelen patlamada en az 2 polis hayatını kaybederken onlarca kişi de yaralandı. Burada yaralananlar arasında 3 KDP yetkilisinin de bulunduğu bildirildi.

Kerkük’e bağlı Hurmatu ilçesinde meydana gelen 3 ayrı patlamada ise 4 kişi hayatını kaybederken 25 kişide yaralandı.

Kentteki çeşitli hastane ve sağlık merkezlerinde tedavi altına alınan yaralılardan bazılarının durumunun ağır olmasından ötürü ölü sayısının artmasından endişe duyuluyor.

Bu arada, Kerkük’teki saldırılar üzerine Federal Kürdistan Bölge Hükümeti Bakanlar Kurulu acil toplandı. Güney Kürdistan’da yayın yapan Rudaw gazetesine konuşan hükümet sözcüsü Sefin Dizeyi, saldırıları sert bir dille kınayarak, Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm hastanelerin yaralıları almaya hazır olduğunu belirterek, hükümet olarak gereken tüm desteği sunacaklarını söyledi.

SALDIRILAR BAĞDAT’IN KENTE GİRMEK İSTEMESİYLE ARTI

Kerkük’te Kürtleri hedef alan saldırılar, Bağdat yönetiminin kente askeri güç kaydırmak istemesiyle arttı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki Kasım ayında özel oluşturduğu Dicle Operasyon Gücü’nü Kerkük’te doğru harekete geçirmesi Hewler yönetimi tarafından büyük tepkiyle karşılanmış, kent savunması için binlerce peşmerge bölgeye gönderilerek konuşlandırılmıştı.

Ardından 16 Kasım günü Hurmatu bölgesinde Peşmerge güçleri ile Irak ordusu arasında çatışma meydana gelmiş, çatışmada resmi açıklamalara göre bir kişi hayatını kaybetmişti.

Peşmerge güçlerinin Irak ordusu ile savaşın eşiğine geldiği gerginlikle birlikte Aralık ayında Kerkük merkez ile bağlı ilçelerde özellikle Kürtleri hedef alan saldırılar arttı. 31 Aralık günü akşam saatlerinde KDP binalarının hedef alındığı bombalı ve silahlı saldırılarda 12 kişi hayatını kaybetmişti. Çatışma sırasında 4 saldırgan koruma görevlileri tarafından öldürülmüştü.(anf)