Anasayfa , Haberler , 2 Mart’ta Amed halkı Sûr için yürüyecek

2 Mart’ta Amed halkı Sûr için yürüyecek

ög-amedAmed: 90 gündür ablukanın ve katliam politikalarının sürdüğü Amed’in Sûr ilçesinde HDP, DBP ve DTK eşbaşkanları basın toplantısı düzenleyerek ablukanın kalkması için Amed halkına yürüyüş çağrısında bulundu.

Sûr’da bulunanların ailelerinin 8 gündür nöbette bulunduğu Dicle Fırat Kültür Merkezi’nde bugün yapılan basın toplantısına HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ve DTK Eş Başkanları Selma Irmak ve Hatip Dicle katıldı.

Ablukanın kaldırılması ve saldırıların durdurulması için Amed halkına 2 Mart Çarşamba günü saat 16.00’da herkesin bulunduğu yerden Sûr’a doğru yürüyüşe geçmesi ve abluka kaldırılana kadar geri dönmeme çağrısında bulunulan toplantıda HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, saldırıların başladığı günden beri çatışmaların sona ermesi için görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve gelinen noktada ablukanın kalkması durumunda sorunun çözüleceğini belirtti.

Dicle Fırat Kültür Merkezi’ne yaklaşık 100 metre ileride çatışmaların devam ettiğini belirten Demirtaş,süreç başladığı günden bu yana bizler demokratik siyaset kurumları olarak çatışmanın büyümemesi, yıkımın artmaması, ölümlerin artmaması için çok sayıda girişimde bulunulduğunu belirterek “Malesef ki girişimlerimizin hiçbiri kalıcı sonuç vermedi. Halihazırda AKP’nin dayattığı bu anlayış nedeniyle sivili, genci, yaşlısı, güvenlik görevlisiyle Sur’da yüzlerce insan yaşamını yitirmiş durumda” ifadelerini kullandı.

“Abluka kaldırılsın ve bu çatışmalar bitsin”   

Sûr’un harabeye döndüğünü belirten Demirtaş, “Artık bu yıkım da dursun diye bir çağrı yaptık. Abluka kaldırılsın ve bu çatışmalar bitsin artık dedik. Çünkü bizim kurumlar olarak birlikte yürüttüğümüz görüşmeler ve çabalar neticesinde o noktaya gelmiş durumdayız. Bugün sokağa çıkma yasağı kalksa yarın barikat, hendek, çatışma olmayacağına dair görüşmelerimiz sonucunda belli bir noktaya geldik. Fakat haftalardır bu çağrıyı hükümete yapmamıza rağmen ablukanın kaldırılmasına karar verilmiyor” dedi.

“AKP aklını yitirmiş olabilir. Müzakere, diyalog yetisini yitirmiş olabilir. Sur’da, Cizre’de yaşananların sadece AKP’ye zarar vermediğini herkesin bilmesi lazım. Toplu katliamlar, toplu şehir yıkımları tarihi kırılmalara neden oluyor. Biz de buna razı değiliz. Buna halk rıza göstermiyor” diyerek artık bu katliam ve yıkımın durdurmak istediklerini belirtti.

Çarşamba gününe kadar Amed halkının yürüyüşü örgütlemesi ve kararlı olması için çağrı yapan Demirtaş, halkın demokratik tepkisine de müdahale edilememesi gerektiğini belirtti. Çatışmaların durması ile barışın inşa edilebileceğini belirten Demirtaş, çarşamba gününe kadar yürüyüş için çalışmalar yürüteceklerini ve o günden itibaren abluka kalkana kadar kesintisiz olarak Sur’a yürüyeceklerini belirtti.

8 gündür Sûr’lu ailelerin devam ettirdiği nöbet, HDP, DBP ve DTK eşbaşkanları ile Barış İçin Kadın Girişimi’nin de katılımı ile beraber sürüyor.