Home , Haberler , 2.Dünya Kadın Konferansı Nepal’de başladı

2.Dünya Kadın Konferansı Nepal’de başladı

etha-20160313-dunya-kadin-yuruyusu-19_displayKATMANDU- 2. Dünya Kadın Konferansı, Nepal’in başkenti Katmandu’da yapılan yürüyüş ile başladı. 18 Mart’a kadar sürecek olan konferans için çok sayıda ülkeden, kadın örgütü temsilcileri ve aktivistleri bir araya geldi.

Katmandu Bhitkutu Mandaop alanında bir araya gelen binlerce kadın, yürüyüş yaptı. Konferansın örgütlenme komitesinde yer alan Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Temsilcisi Fadime Çelebi ile Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Özgür Genç Kadın (ÖGK), Young Struggle, YPJ Komutanı Rengin Rufin Xelef, Kongre Star ve NAVDEM, COURAGE, Nepal, Fas, Mısır, Hindistan, Endenozya, Filipin ve daha bir çok ülkeden çok sayıda kadın örgütü temsilcisi ve aktivisti katıldı.

SKM, ÖGK, SKB ve Young Struggle üyeleri, yürüyüşe Suruç’ta şehit düşen kadınların SGDF üyesi kadınlar ile İstanbul’da katledilen Yeliz Erbay ve Şirin Öter’in resimlerinin olduğu tişörtler ve Rojava’da şehit düşen Alman MLKP savaşısı İvana Hoffmann’ın resimlerinin olduğu flamalarla yürüyüşe katıldı. Kürt kadın örgütleri Sakine Cansız başta olmak üzere özgürlük mücadelesinde şehit düşen kadınların resimleriyle alanda yer aldı.

Kadınlar giydikleri yöresel kıyafetler, söyledikleri marşlar, yaptıkları danslarla yürüyüşe coşku ve enerji kattı. Kadınlar, şehir merkezindeki Nepal Akademisi önüne kadar slogan ve marşlarla yürüdü.

Yürüyüşün ardından 2. Dünya Kadın Konferansı’nın resmi açılış töreni yapıldı. Açılış konuşması Nepal kadın örgütü ANWA adına yapıldı. Yapılan konuşmada, „Nepal olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz. Deprem sonrası çok acılar yaşadık. Enternasyonal dayanışmada bulunan tüm kadın örgütlerini selamlıyoruz. Emperyalizme karşı ortak mücadeleye karşı ezilen bir cins olarak ezen cinse karşı mücadeleyi büyütüyoruz. Bur konferansta ortak mücadeleyi büyütmek için buradayız“ denildi.

Ardından konferansı örgütleyen komitenin üyeleri sahneye çıktı, kitleyi selamladı.

‚NEPAL KADINLARI OLARAK KIZ ÇOCUKLARI DOĞURMAKTAN ONUR DUYUYORUZ‘

Nepal Parlamentosu Sözcüsü Ansari Gharlie de açılışa katıldı ve konuşma yaptı. Bu konferansın dünya kadınlarına güç verdiğini vurgulayan Gharlie, ırkçılık, cinsiyetçilik ve küreselleşmeye karşı güçlü bir kadın hareketine ihtiyaç olduğunu söyledi. Nepal Parlamentosu olarak kadınların eşit haklara sahip olması için anayasal düzlemde çalışmalar yaptıklarını belirten Gharlie, „Artık Nepal kadınları olarak kız çocukları doğurmaktan onur duyuyoruz“ dedi.

Kurum temsilcilerinin konuşmasının ardından kültürel etkinliğe geçildi. Kobane direnişini ve Rojava devrimini selamlayan kadınlar, Kobane için hazırladıkları ezgiyi söyledi. Nepalli kadınlar da yerele ezgilerden oluşan zengin bir müzik dinletisi sundu.

Konferans programı yarın başlayacak. Oturumlarda, kadın mücadelesine dair bir çok ülkeden gelen katılımcılar deneyimlerini paylaşacak.

ATÖLYE BAŞLIKLARI

4 gün boyunca sürecek olan 2. Dünya Kadın Konferansı’nda, „Ekonomik kriz ve kadın“, „Cinsellik ve kadın vücuduna bakış açısı“, „İşçi kadınlar ve işçi sınıfında, sendikalarda kadının rolü ve mücadelesi„, „Kırsal alanda kadının yaşamı ve mücadelesi“, „Çevreci kadın hareketi ve doğa için mücadele eden kadınlar“, “ Dünyada açlık ve fazla üretim, „Yerli halkaların kadınları ve ezilmiş kimliğe sahip kadınların ırkçılığa karşı mücadelesi“, „Genç kadınların yaşamı ve mücadeleye katkıları“, „20. yüzyılda sosyalist ülkelerde kadın deneyimleri“, „Savaşlarda özgürlük ve bağımsızlık için mücadele eden kadınlar“, ve „Mülteci kadınların durumu“ başlıklarını tartışmak üzere atölye çalışmaları yapılacak.(etha)