Home , Avrupa , 12 Haziran seçimleri ortak panelde tartışıldı

12 Haziran seçimleri ortak panelde tartışıldı

DEN HAAG | 15 – 05 – 2011 | PARTİZAN, Fed-KOM ve AvEG-Kon’un ortak çalışmasıyla Den Haag’ta düzenlenen ve Türkiye seçimlerini konu alan panel, geniş ilgiyle karşılandı.

12 Haziran seçimlerinde Türkiye’de azınlıklar ve demokrasi sorununun ele alındığı panelde Partizan Temsilcisi Nazarat Vartanoğlu ve AvEG-Kon Temsilcisi Hüseyin Demir’in yanısıra, DTK Daimi Meclis Üyesi Kemal Bülbül de yer aldı. Geniş demokratik kesim ve çevrenin biraraya geldiği panele 300`ün üzerinde kişi katılırken, sunumların ardından yapılan soru bölümünde somut talepler hakkında yürütülen ortak tartışmalar, canlı siyasal ortam yarattı.

Mayıs ayı şehitleri ve önceki gün Şırnak`ta devlet güçlerinin yürüttüğü askeri operasyonlarda yaşamlarını kaybeden 12 HPG gerillası şahsında yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan sunumlar, sık sık alkışlar ve sloganlarla bölündü.

Hüseyin Demir: Mücadele alanlarında birlikte olmakla güçleneceğiz

Birleşik devrimci bir cephe yaratmanın önemine değinen ilk panelist olan AvEG-Kon temsilcisi Hüseyin Demir konuşmasında ortak mücadele alanlarının önemine değindi. 12 Haziran seçimlere giden yolda hangi koşullardan geçildiğinin önemine vurgu yapan Demir, „Newroz’da, Sivil İtaatsizlik eylemlerinde ve direnişlerinde, YSK`nın geri adım attırılmasında, Kürt halkının devrimci ve değiştirici gücünü gördük.’ dedi. Demir konuşmasında varolan milliyetçi ve şovenist anlayışlar karşı mücadele etmek gerektiğini vurguladı. Demir, “Ayrıca 1 Mayıs`ta da büyük bir adım atıldı. Okunan yazılar Türkçe ve Kürtçe okundu. Söylenen marşlar Türkçe ve Kürtçe söylendi. Pankartlar Türkçe ve Kürtçe taşındı.Türk milliyetçiliğine karşı halkların tutumuydu 1 Mayıs. Devrimci kadroların görevi de, bu birliği güçlendirerek seçim çalışmalarına girmektir“ şeklinde konuştu.

Kemal Bülbül: Siyasi Blok Gücünü Sosyalist Birikimden Alıyor

Demokratik Toplum Kongresi üyelerinden ve Bağımsız aday milletvekillerinden Kemal Bülbül ise konuşmasında, Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku`nun meşruluğunun altını çizerek, „Türkiye sol sosyalist hareketi daha da duyarlı, halkla buluşabilen ve 1 Mayıs eylemliliklerinde de kendini hissettiren bir evreye girmiştir. Türk devrimci demokratik hareket temsilcileri ve Kürt siyasal demokratik hareketinin temsilcilerinin seçim sürecinde buluşmuş olması, kısa evrede belki çok büyük bir önem arzetmiyormuş gibi görünse bile, bu önümüzdeki süreçte ortaya çıkarılacak güç ile ülkeyi demokratikleştirecek temel etmen olduğunu gösterecektir.Türkiye devrimci hareketinde yitirdiklerimiz şahsında,üretilen ortak değerler ekseninde bir birlikteliğin yaratılması ve ortak bir seçim programıyla taçlandırılması çok anlamlı. Bu siyasal blok kendisi içerisinde gerçekliği açıkça resmedecek tarihi, kültürel ve siyasal birikime sahiptir. Bu birikim devrimci olmaktan, sosyalist olmaktan, bu değerleri yansıtıyor ve temsil ediyor olmaktan, bu değerleri halka ifade edebilecek gücü taşıyor olmaktan geliyor. Bu açıdan meşru ve anlaşılır bir nitelik taşıyor. Bize düşen görev, bu siyasi cephenin değerlerini günlük siyasi yaşamımızda da ortaya koyabilmektir“ şeklinde konuştu.

Vartanoğlu: Seçim Süreci Taktik Özelliğe Sahiptir

Panelde son konuşmayı Partizan adına Nazaret Vartanoğlu yaptı. Vartanoğlu „Devlet sisteme muhalif olan kesimleri artık sindiremiyor. Emek Demokrasi ve Özgürlük Blok u içinde yer alan bağımsız milletvekillerinin veto edilmesi oyunu boşa çıkarılmıştır. Kürt emekçileri Sivil İtaatsizlik mücadelesi sürecinde, gerek Kürdistanda gerekse de Türkiyenin diğer illerinde her türlü baskıya karşı direniş sergilemiştir. Yine Türk devleti her türlü siyasi ve askeri operasyonlara devam ederek, dün 12 gerillayı daha katletmiştir. Onları mücadelemizde yaşatacağız“ şeklinde başladığı konuşmasına, Kürt halkının haklı mücadelesinin esas çözümünün uzun vadeli, stratejik bir mücadeleden geçtiğinin altını çizdi. „Bizler açısından seçim sürecindeki bu mücadele taktik bir biçime sahiptir. İşçi sınıfının, azınlık uluslarının ve alevilerin haklarının elde edilmesi için uzun vadeli stratejik mücadeleler benimsenmelidir“ diyen Vartanoğlu, halkların gerçek kurtuluşunun ise Demokratik Halk Devrimiyle olacağının da altını çizdi. Reformist anlayışlardan farklı olarak parlementoyu bir çözüm yeri olarak benimsediklerini söyleyen Partizan temsilcisi, Kürt halkına yönelik imha ve inkar saldırılarının karşısında durmak için BDP adaylarını desteklediklerinin de altını çizdi.

12 HPG gerillasının yaşamını yitirmesinden kaynaklı Türkiye Kürdistanı’nın birçok ilinde yas ilan edilmesine atfen sahneye asılan siyah pankart dikkat çekerken, varolan resmi yas ilanından kaynaklı planlanan müzik programı da iptal edildi.

PARTİZAN, Fed-KOM ve AvEG-Kon Avrupa`nın birçok ülkesi ve şehrinde 12 Haziran seçimlerini konu alan paneller dizisi organize etme kararı almıştı. Paneller son 2-3 hafta içerisinde Hamburg, Basel, Berlin, Köln ve Stuttgart şehirlerinde de gerçekleştirildi.