Home , Tarihsel Bellek , 11 Mart 1970’te Irak Kürdistanı Bölgesel Özerklik anlaşması

11 Mart 1970’te Irak Kürdistanı Bölgesel Özerklik anlaşması

Flag_of_Kurdistan.svgIrak`ın kuzeyinde bulunan bölge 11 Mart 1970’te Saddam Hüseyin ve Mustafa Barzani arasında yapılan anlaşma üzerine kuruldu. Özerklik anlaşmasına göre Irak’ın kuzeyindeki üç il, yaklaşık 37 000 km²’lik bir bölge, Erbil’de kurulacak bir yerel parlamento tarafından yönetilecekti. Bunun yanı sıra Irak Meclisinde 5 bakan ve başbakan vekili Kürt olacaktı. Kürtçe, ülke genelinde Arapça’nın yanı sıra ikinci resmî dil olacaktı.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi veya Irak Kürdistanı (KBY) yaklaşık 37.000 km² den oluşan; Batı’da Suriye’ye, Doğu’da İran’a ve Kuzey’de Türkiye’ye komşu olan Irak Federasyonu’na bağlı Anayasal düzeyde varlığı olan özerk bir bölgedir.

Bölgesel Yönetiminin Başkenti Erbil’dir (yerel dilde Hewler). Bölgesel sınırlar içerisindeki güncel nüfus 6 milyonun üzerindedir. Bölgede Resmi düzeyde Kürtçe ve Arapçanın yanı sıra Kürtçenin farklı lehçeleri, Türkmence, Süryanice ve Ermenice dilleri de konuşulmaktadır. Bölgesel Yönetim sınırları içerisinde İngilizce ve Fransızca da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır