Anasayfa , Haberler , 1 Hafta İçinde 2 Bıçaklı Saldırı, 2 Ölüm! – Aktivist Kıvılcım Arat’a Saldırı

1 Hafta İçinde 2 Bıçaklı Saldırı, 2 Ölüm! – Aktivist Kıvılcım Arat’a Saldırı

İstanbul |14.03.2018| Geçtiğimiz bir hafta içinde Türkiye’nin farklı şehirlerinde trans kadınlara yönelik kayda geçebilmiş 2 bıçaklı saldırı ve birisi şüpheli 2 nefret cinayeti gerçekleşti.

İlk haber İstanbul Beyoğlu’ndan geldi. Suriye uyruklu trans kadın kaldığı otel odasında ölü bulundu. Otel çalışanları, odada biri trans, iki kişinin kaldığını ve kendilerinin duydukları sesler üzerine kontrol ettikleri odada, trans kadını boğazı kesilmiş bir halde bulduklarını söyledi. Öldürülen trans kadının katil zanlısı ise Bursa’da yakalandı. Basında yer alan bilgiye göre, katil zanlısı A.K Bursa’ya kaçarak burada iki ayrı kadının otomobilini gasp etmeye çalıştı. Kadınların ihbarı üzerine kolluk güçleri A.K.’yi Bursa’da yakaladı.

Daha sonra gelen bir haber ise Ankara’da yaşayan 19 yaşındaki trans kadın Nefes’in, Kolej semtinde yaşadığı evde ölü bulunduğu oldu. Pembe Hayat’ın haberine göre, 10 Mart’ta saat 15:30 civarında Nefes’in cansız bedeni işten dönen kuzeni tarafından bulundu. Olayın intihar olduğunu düşünerek polise haber verdi. Olay yerinde bulunan not ile karşılaştırılması için Nefes’in el yazısı diğer bulgular ile Adli Tıp’a gönderildi. Tanıkların anlatımları ve olayın şekli itibariyle Nefes’in ölümünün intihar dışında bir ölüm olabileceği üzerine duruluyor.

Aynı gün saldırı haberi de Adana’dan geldi. Adana’da yaşayan 39 yaşındaki trans kadın Cansu, yolda yürüdüğü sırada kimliği belirsiz bir kişinin bıçaklı saldırısına uğradı. Yaralanan trans kadın hastanede tedaviye alındı. Doğan Haber Ajansı’nda yer alan habere göre saldırı, sabaha karşı saat 05.00 sularında gerçekleşti. Cansu, arkadan yaklaşan kimliği belirsiz bir kişi tarafından kalçasından bıçaklandı. Saldırgan olay yerinden kaçarak uzaklaştı. Yoldan geçen bir yurttaşın haber vermesi üzerine olay yerine polis ve ambulans sevk edildi. Ambulansla Adana Şehir Hastanesi’ne kaldırılan Cansu’nun sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Çevredeki iş yerlerinin güvenlik kameralarını incelemeye alan polisin, saldırganı yakalamak için çalışma başlattığı iddia ediliyor.

Kıvılcım Arat’a Saldırı

Dün edinilen bilgiye göre ise yine aynı tarihte İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nden trans aktivist Kıvılcım Arat, saldırıya uğradı. 12 Mart günü sabaha karşı yaşadığı evde Arat’a kesici bir aletle saldıran kişi, Arat’ın telefonunu ve parasını da gasp etti. Arat, saldırı sonucu sol bileği ve sırtından yaralandı.

Kıvılcım Arat yaşadıklarını sosyal medya hesabından şöyle paylaştı: “31. yaş gününü görmüş biri olarak, birçok trans arkadaşıma göre şanslı olduğumu düşünmemin üzerinden 3 gün geçmeden dün sabah öldürülmekten son andan sıyrıldım. Boğazımı kesmeye çalıştığı neşterden ısırarak kurtulmuşken, aynı neşter sırtıma geldi. Yediğim yumruk darbesi sendeletti ama çabuk toparlayabildim. İkinci kez salladığı neşteri sol elimle engellemeye çalışırken derin bir kesik aldım. El kesiği baya açık olurmuş ve görünen et mide bulandırırmış. Mide bulantısı eşliğinde gelen baş dönmesi devam etseydi bugün belki aranızda olamayacaktım. “El ve sırttaki kesiğe atılan dikiş, gasp edilen telefonum ve biriken 400 lira paramı kaybederek sıyrılabildim.” Arat saldırının ardından hislerini ise yine sosyal medya hesabından şöyle aktardı: “Nasıl mıyım? Gayet iyiyim ve olmadığı kadar güçlü. Yaşadığım bu olay bir kez daha anımsattı; hayat çok kısa ve ne zaman sonlanacağı belli değil. Bilerek ya da bilmeyerek kırıp döktüğüm var ise her birini çok sevdiğimi belirtmek isterim.”

Nefret suçları en çok okul ve evde yaşanıyor

Kaos GL’nin 2016 Nefret Suçları Raporu’na göre; 390 ihlal bildirdi. Mağdurların çoğu kolluk kuvvetlerinden korkarken; bildirilen cinayet teşebbüslerinin çoğu LGBTİ+’ların tanıdıkları tarafından gerçekleşti. 2016 yılında da homofobi veya transfobiye dayalı nefret suçlarının büyük kısmı okulda ve evde işlenirken yine evin civarında, toplu taşıma araçlarında veya duraklarında, kafe ve barlarda, sokakta, kamu kurumlarında ve diğer kamusal alanlarda gerçekleşti. Yani homofobi ve transfobi, bir insan hakları meselesi olduğu kadar bir kamu düzeni meselesi de. Derneğin 2017 yılına ait nefret suçları raporu ise yakında açıklanacakken 2018 ardı arkasına gerçekleşen saldırılarla birlikte bu yıla ait araştırmanın da başladığı duyruldu