Home , Avrupa , Fransada Nükleer Tesiste Patlama

Fransada Nükleer Tesiste Patlama

FRANSA | 12 – 09 – 2011 | Fransa’nın güneyindeki Marcoule’de nükleer tesiste meydana gelen patlamada 1 kişi öldü. Milyonlarca kişi radyoaktif sızıntı paniği yaşıyor.

Nükleer reaktör atıkların işlenmekte olduğu bir tesiste meydana gelen patlama en az 1 kişinin ölümüne, 4 kişinin yaralanmasına yol açtı.

Fransız nükleer güvenlik ASN, patlamayı doğrularken, atıkların işlendiği tesiste nükleer reaktör almadıığını, patlamanın ardından radyoaktiif sızıntı tehlikesi bulunmadığını açıkladı.

Nükleer tesisin sahibi olan, Avrupa’nın en büyük elektrik üreticisi EDF şirketi, olayın ”nükleer bir kaza değil endüstriyel bir kaza” olduğunu ve durumun kontrol altına alındığını açıkladı.

Greenpeace çevre örgütünün Fransa şubesi,”kazayla ilgili olarak bağımsız ve şeffaaf bir soruşturma başlatılmasını” talep etti.

En çok nükleer santrale sahip ikinci ülke

Enerji ihtiyacının büyük bölümünün nekleer enerjiden sağlayan Fransa’da nükleer endüstri de büyük bir güca sahip.Fukişima felaketinin ardında tüm dünyada başlayan nükleer santrallerin sorgulanma süreci Almanya’nın 2022 yılına kadar nükleer enerji tesislerini kapatma kararı almasına yol açmıştı. Almanya’nın bu kararı Fransız hükümeti üzerindeki kamouyu baskını iyice artırmıştı.Yaşanan bu kazanın ardından kamuoyunun bu baskısını arttırması kaçınılmaz gibi gözüküyor. (Deutsche Welle)