HABER MERKEZİ|24.12.2024| Almanya’nın Aalen şehrinde, bugün Aalen Alevi Kültür Merkezi, Türk Kültür ve Spor Cemiyeti ve Kultur Club Antakya-Aalen e.V. tarafından, Suriye halklarıyla dayanışma amacıyla kitlesel bir basın açıklaması düzenlendi.
Belediye binası önünde gerçekleştirilen ve geniş bir katılımın olduğu etkinlikte, tüm çağrıcılar adına ortak bir bildiri okundu.
Yapılan ortak açıklama şu şekilde:
„Suriye topraklarında yıllardır süren savaş, yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve milyonlarcasının göç etmesine yol açmıştır. HTŞ liderinin 2014 yılında yaptığı, Aleviler, Hristiyanlar ve Ezidiler gibi azınlıkların Suriye’de yer bulamayacağına dair açıklamaları, bölgeye yönelik ciddi kaygılar doğurmaktadır.
Bölgedeki akraba ve soydaşlarımız, gerek Aleviler gerekse Hristiyanlar ve Ermeniler, korku ve panik içinde olduklarını, bazı bölgelerde saldırılara uğradıklarını, darp edildiklerini ve kutsal mekanlara yönelik saldırıların gerçekleştirildiğini telefon, mesaj ve videolarla bizlere iletmektedir. Bu durum, kaygıları daha da artırmaktadır.
Buradan sesimizi duyan herkese çağrıda bulunuyoruz: Alevilerin ve bölgede yaşayan tüm halkların yaşam hakkını tehlikeye atan oluşumlara karşı, halkların ortak yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz. Cihatçı gruplara verilen destekle insanların ötekileştirilmesini kabul etmiyoruz.
Demokratik kamuoyunu ve uluslararası toplumu, çatışmasızlık için adım atmaya, Suriye halklarının eşit ve birlikte yaşamını tesis etmek için sorumluluk almaya çağırıyoruz.
Suriye’de halkların yaşam hakları güvence altına alınmalı ve tüm kimliklerin eşit söz hakkına sahip olduğu bir yönetim modeli inşa edilmelidir. Süreç boyunca, Suriye politikasını Alevi düşmanlığı üzerinden şekillendirenlerin ve selefi gruplara destek verenlerin sorumluluğunu hatırlatıyoruz. Olası katliamların sorumluluğu, bu politikaları yürütenlerin omuzlarındadır. Halkların can güvenliği, her türlü siyasi hesap ve rantın üstündedir.
Suriye topraklarında yaşayan halkların yaşamını güvence altına alacak bir yönetim yapısının oluşturulması, barışa giden yolda atılacak en temel adım olacaktır.
Tarih boyunca mazlumların yanında durmuş ve bütün insanları, dil, din, ırk, mezhep ayırmaksızın eşit görmeyi ilke edinmiş olan biz Aleviler, özgür yaşamı ve kanun önünde eşitliği savunmaya devam edeceğiz.
Bölgedeki Aleviler, Sunniler, Şiiler, İsmaililer, Ezidiler, Dürziler, Yahudiler, Hristiyanlar ve tüm inanç grupları; Kürtler, Araplar, Türkmenler, Süryaniler, Çerkesler, Ermeniler ve diğer tüm etnik kimlikler için eşit, özgür ve barış içinde bir yaşam istiyoruz.
Suriye’deki diktatör bir yönetimin ardından kurulacak yeni yönetim, halkın barış, istikrar ve adalet beklentilerini karşılayan, kapsayıcı bir yaklaşımla tesis edilmelidir. Bu çerçevede, etnik ve dini gruplar arasında adaleti sağlamak, laik ve demokratik bir sistemi hayata geçirmek büyük bir önem taşımaktadır.“