Home , Avrupa , 1 Mayıs Berlin

1 Mayıs Berlin

BERLİN|02.05.2022| Almanya’nın başkenti Berlin’de işçi ve emekçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Aynı gün içinde bir kaç yerde farklı zamanlarda gerçekleştirilen eylem ve etkinliklere binlerce kişi katıldı.
Yıllardır süren Covid-19 Pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşı sürecinde gerçekleştirilen 1 Mayıs eylemlerine ilgi yoğundu.

Alman Sendikalar Birliği`nin her sene düzenlediği yürüyüş için binlerce kişi sabah erken saatlerde Alexanderplatz Meydanı`na akın etti. Yürüyüş Alexanderplatz Meydanı`nda saat 10:00 da başlayarak ünlü Brabdenburger Tor Meydanı`nda son buldu. Daha sonra bitiş alanında yapılan konuşmalar ve eğlence etkinlikleri ile devam etti.
ATIF-Berlin`de her sene olduğu gibi bu senede bu yürüyüşte yerini alarak dünya işçi ve emekçileri ile enternasyonal mücadele ve dayanışma görevini yerine getirdi.
Bu yürüyüşe alman ve göçmen kökenli bir çok devrimci, demokrat ve ilerici kurum bayrak ve pankartları ile katılarak işçi ve emekçi sınıfın enternasyonal dayanışmasının en güzel örneğini sergilediler.

Bir diğer önemli 1 Mayıs gösterisi ise her yıl geleneksel olarak ,, Devrimci Bir Mayıs Yürüyüşü„ adı altında akşam saatlerinde Berlin`in göçmen nüfusunun ağırlıklı yaşadığı Neuköln ve Kreuzberg semtlerinde yapıldı. Her yıl göstericiler ile devletin polis kuvvetleri arasında olaylı geçen bu eylem, bu yıl yine bir çok tutuklanma ve her iki taraftan meydana gelen yaralanmalar ile geçti. Binlerce polisin görev aldığı ve önlemlerin günler önceden alındığı eylemde Berlin`nin Kreuzberg ve Neuköln semtlerine girişler ve çıkışlar saatler öncesinden itibaren yoğun denetimlere sahne oldu ve kapatıldı. On binlerin katıldığı eylem Neuköln semtinin Hertzbergplatz Meydanı`nda başlayarak, göçmenlerin yoğun yaşadığı Berlin sokaklarında devam etti ve Oranienplatz Meydanı`nda son buldu.