Home , Avrupa , Fransa’da kadınlar cinsel tacize karşı sokağa çıktı

Fransa’da kadınlar cinsel tacize karşı sokağa çıktı

FRANSA|30.10.2017|Paris’te kadınlar „#MeToo“ sosyal ağlardan yapılan açıklamalardan başkadır“ diyerek Paris, Bordeaux, Lyon, Toulouse, Lille ve Marsilya’nın olduğu çok sayıda kente sokağa çıkarak cinsel tacizi protesto etti.

Amerika’daki #MeToo etiketiyle başlayan akımın  ardından Fransa’da sosyal paylaşım ağı Twitter’da „Domuzunu ifşa et“ ve „#MeToo (bende)“ kampanyası kapsamında Fransa’nın birçok kentinde kadınlar sokağa çıktı. Gazeteci Carol Galand’ın  „#MeToo sosyal ağlardan yapılan açıklamalardan başkadır“ diyerek çağrışıcısı olduğu eylemler Paris, Bordeaux, Lyon, Toulouse, Lille ve Marsilya ve çok sayıda kentte düzenlendi.

Paris’te Republique Meydanında toplanan kadınlar „Metoo“, „Metoo, 19 yaşındaydım“, „Bir meslektaşım tarafından Metoo“, „Bir arkadaşı tarafından Metoo“, „Hayır Hayırdır“, „Sessizlik öldürüyor, artık yeter“, „Artık susmayacağız“ yazılı dövizler taşıdı. Meydanda siyah bantlarla ayrılan yerlere erkekler alınmadı ve kadınlar uğradıkları şiddeti anlatarak nasıl mücadele edilmesi üzerine fikirlerini paylaştılar.
‘Buraya ataerkilliği kınamak için geldim’
Eyleme katılan 61 yaşındaki Roselyne „Eğer insancılsanız ve demokratsanız aynı zamanda feministsiniz“ diyerek eylem katılımını şöyle ifade etti. „Buraya ataerkilliği kınamak için geldim. Umarım hükümet bu cinsiyetçiliği değiştirmek için eğitimde bir şeyler yapar. Ders kitaplarında ırkçılığı nasıl işliyorsak ve yer veriyorsak cinsiyetçiliği de yer verebiliriz“ dedi.
‘Biz onların çenesini ezeceğiz’
Eyleme katılan devrimci feministler, „Kadınlar güçlüdür. Kadınların sadece mağduriyetlerini dile getirenler kadınların mücadele inancına, kararlılığına ve öfkesine yer vermiyor. Biz burada bunu anlatmak istiyoruz. Ataerkil sistem tek başına düşmeyecektir. Biz onların çenesini ezeceğiz“ ifadelerini kullandı. Eylem alanında cinsel şiddete karşı özsavunma pankartı açtılar.
Başka bir köşede ise skeç oynandı. Skeçte metroda sokakta yapılan cinsel şiddet biçimleri ve verilmesi gereken tepkiler gösterildi. Oyuncular „Cinsel şiddete karşı kadınlar, kendilerini zayıf görerek insanların gelip kendilerini kurtarmasını beklemeyi artık bırakmalı“ dedi. (jinnews)