Home , Dünya , Maoistler Onlarca Hindistan’lı Polis ve Özel Timi Öldürdü

Maoistler Onlarca Hindistan’lı Polis ve Özel Timi Öldürdü

YENI DELHİ | 06 – 04 – 2010 | Hindistanin Chattisgarh eyaletinde Maoistler, 200 kişilik paramiliter polis birimine ağır silahlarla saldırdı. İçişleri Bakanının yaptığı açıklamaya göre bu saldırıda 75’den fazla polis ve 10’un üzerinde özel tim öldürüldü. Ölü sayısının daha da artmasını bekleniyor.

Maoistler kampa dönen konvoya pusu atarak araçları mayınlarla patlattıktan sonra polislere ateş açtı. Polis, bunun son yıllarda yapılan en büyük ve en çok kayıp verdikleri saldırı olduğunu söyledi. Maoistler ise bu eylemi, devletin geçen yıl Yeşil Av adı altında başlattığı saldırılara karşı yaptıklarını açıkladılar.

Son dönemlerde eylemlerini arttıran Maoist örgütlenme, pazar günü doğudaki Orissa eyaletinde yola döşedikleri mayınların patlamasıyla 10 polisi öldürmüştü.

Özellikle yoksulluğun ve sömürünün hat safhada olduğu kırsal alanlarda Maoist örgütlenmenin çok güçlü. Başbakan Manmohan Singh, daha önce Maoistleri, Hindistanın en ciddi tehditi olarak nitelendirmişti.

Hindistan Komünist Partisi Maoist’in 60’lı yıllarda başlattığı mücadele son yıllarda büyük bir ivme kazanarak gelişti. Maoistlerin şu anda toplam 28 eyaletin 20’sinde etkin oldukları devlet yetkilileri tarafından açıklanıyor ve güçlenmeye devam ediyor.

Hükümet daha önce silahları bıraktıkları taktirde Maoistlerle görüşmelerin yapılabileceğini açıklamıştı. Maoistler ise Yeşil Av saldırılarının durdurulmadığı sürece görüşmek istediklerini belirttiler.