Home , Kadın , Kadına Şiddetin Eylül Bilancosu
Kadına şiddet

Kadına Şiddetin Eylül Bilancosu

Kadına şiddet

Kadına şiddet

ISTANBUL|02 – 11 – 2015 |  2015’in ilk dokuz ayında erkekler 211 kadın öldürdü, 97 kadına tecavüz etti, 152 kadını fuhşa zorladı, 290 kadını yaraladı, 173 kadını taciz etti.

1 Eylül Cinayet

* Trabzon’da bir erkek, seks işçisi trans kadın Tutku Linda’yı 200 defa bıçaklayarak öldürdü. Cinayetten sonra kadının elbiselerini giyerek kaçan erkek il dışında yakalandı ve tutuklandı.

Şiddet/Yaralama

* Van’da N.A. barışma teklifini kabul etmeyen karısı N.A.’yı sokakta defalarca bıçaklayarak ağır yaraladı. Olayı gören insanların tepkisi üzerine kaçan N.A.’nın gitti iş yerinin önünde ‘Kadın, Yaşam Özgürlük’ sloganları atıldı. Erkek gözaltına alındı.

2 Eylül  Cinayet

* Ankara’da T.C. (22) evden ayrılan karısı Leyla Cengiz’i (18) barışma teklifini reddettiği için bıçaklayarak öldürdü. Leyla Cengiz’in erkekle iki ay önce „berdel usulü“ ile zorla evlendirildiği, 15 gün önce şiddet gördüğü için darp raporu alarak T.C.’den şikayetçi olduğu ve erkek hakkında evden uzaklaştırma kararı verildiği öğrenildi. Annesinin yanına yerleşen kadının uzaklaştırma kararını kendi isteğiyle kaldırdığı öne sürüldü. Cinayetten sonra kaçan erkek tutuklandı.

* Mersin’de M.B. (32) erken yaşta, zorla evlendirilen karısı Gülizar Burak’ı (22) tabancayla öldürdü. Erkeğin ve ailesinin Gülizar Burak’a yedi yıl boyunca şiddet uyguladığı, kadının defalarca şikayetçi olduğu, erkek ve ailesine 6’şar ay uzaklaştırma verildiği ancak şiddetin devam ettiği ifade edildi. Kadının kendi ailesinin de şiddete göz yumduğu öne sürüldü. Cinayetten sonra kaçan erkek il dışında yakalandı.

Şiddet/Yaralama

* İstanbul’da M.V., sevgilisi manken D.A.’yı darp etti. D.A. erkek hakkında şikayetçi oldu. M.V.’nin kadını çocuğunu elinden almakla tehdit ettiği öğrenilirken daha önce de eski karısına ve eski sevgilisine şiddet uyguladığı ifade edildi. Erkek hakkında uzaklaştırma kararı verildi.

* Antalya’da S.D., eski sevgilisi K.Y.’yi (22) darp ederek yaraladı ve öldürmekle tehdit etti. Kadının aylardır şiddet gördüğü ve tehdit edildiği erkekten defalarca şikayetçi olduğu ancak hiçbir işlem yapılmadığı öğrenildi. K.Y. sosyal medya hesabında erkeğin uyguladığı şiddet ve jandarmanın müdahale etmediğini ve ölüm tehdit aldığını yazdı. Kadın avukatların ve kadın örgütlerinin olaya müdahale etmesiyle erkek hakkında şikayetçi olundu. Mahkemeye sevk edilen S.D. „darp, kasten adam yaralama“ ve denetimli serbestlikle salıverildiği „hırsızlık“ suçundan tutuklandı.

* İzmir’de N.C., erken yaşta zorla evlendiği karısı S.C.’ye (28) işkence etti. S.C. 11 yıldır şiddet uygulayan ve kendisine işkence eden erkek hakkında darp raporu alarak şikayetçi oldu ve boşanma davası açtı.

Fuhşa Zorlama

* Antep’te A.K.ve M.Ü. iş vaadiyle kandırdıkları ve pasaportlarını aldıkları Özbekistanlı G.B. ve Z.H.’ye zorla fuhuş yaptırdı. Kadınların şikayeti üzerine erkekler gözaltına alındı.

3 Eylül Cinayet

* Diyarbakır’da B.A. (32) boşanmak isteyen karısı Gülşah Akdağ’ı (32) tabancayla öldürdü. B.A.’nın kadına sekiz yıldır fiziki ve sözlü şiddet uyguladığı ve kadının uzun süredir boşanmak istediği öğrenildi. Erkek cinayetten sonra intihar etti.

Şüpheli Ölüm

* Düzce’de Havva Şahin’in hareket halindeyken kocası Y.Ş.’nın kullandığı tırdan aşağı atladığı iddia edildi. Erkek gözaltına alındı.

Tecavüz

* Adana’da H.Ç. (35), evine zorla getirilen G.S.’ye (28) evinde tecavüz etti, kadına zorla fuhuş yaptırdı. G.S.’nin şiddet gördüğü için kocasından ayrıldıktan sonra kadın arkadaşı R.Ö.’de bir müddet kaldığı daha sonra ona yardımcı olacağını söylediği annesi Ş.Ö.’nün Mersin’deki evinde kalmaya başladığı öğrenildi. Ş.Ö.’nün sevgilisi A.Y. (47) kadına evde tecavüz etti. A.Y. ve Ş.Ö. kadına zorla fuhuş yaptırdılar ve zorla H.Ç.’nin Adana’daki evine götürdüler.  Kadının kaçarak şikayetçi olması üzerine biri erkek üç kişi gözaltına alındı.

Şiddet/Yaralama

* Adana’da U.Ç. (40) yaşadığı mahallede zorla fuhuş yaptırıldığını öne sürdü, protesto etmek için ablası H.E.’yu (42) boğazına bıçak dayayarak bir buçuk saat boyunca rehin aldı.

* İstanbul’da T.M. (22) eski sevgilisi B.Ç.’yi (25) bir kuaför dükkanın önünde 27 yerinden bıçaklayarak ağır yaraladı. T.M.’nin kendisini sosyal medyada başka biri olarak tanıttığı ve B.Ç. ile bu şekilde randevulaştığı öğrenildi. Kadının erkek hakkında tehdit ve darp ettiği gerekçesiyle şikayetçi olduğu ve koruma kararı aldığı ancak sonra şikayetini geri çektiği ifade edildi. Erkek olaydan sonra kaçtı.

Fuhşa Zorlama

* Trabzon’da bir erkek Türkiyeli olmayan üç kadını otelinde fuhşa zorladı. Erkek gözaltına alındı.

Taciz

* İstanbul’da bir otobüs muavini S. otobüse binen iki kadını elle taciz etti.

4 Eylül Şiddet/Yaralama

* Kocaeli’de O.A. cinsel ilişkiye girmek istemeyen karısı H.A.’yı darp etti.

Faili Yeni Belirlenmiş Cinayet

* Kocaeli’nde 24 Mart 2003 tarihinde M.İ. (31) ve R.T. (31) ve E.K. zorla girdikleri evinde trans kadın Beyza Terlemez’i (38) defalarca bıçaklayarak öldürdü. Cinayet zanlıları M.İ. ve R.T. tutuklandı, diğer erkek aranıyor.

5 Eylül Tecavüz

* İstanbul’da iş insanı ABD’li C.J., temizlik işçisi Z.A.’ya (27) temizlik için çağırdığı odasından tecavüz etmeye çalıştı. Erkek kaçan ve depoya saklanan kadına tekrar saldırdı. Otel yönetimi olayı polise bildirdi, erkek çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Erkek hakkında nitelikli cinsel saldırı suçundan dava açıldı. (9 Ağustos’ta yaşanan bu olay 5 Eylül’de basına yansıdı.)

Şiddet/Yaralama

* Aksaray’da N.Ç., dini nikahlı karısı M.T.’yi (28) darp etti. M.T. erkekten şikayetçi oldu.

* Giresun’da B.Ş. (35) karısı Y.Ş.’yi (26) çekiç ve keserle yaraladı, kurtulmak için balkondan atlayan kadını eve geri götürüp darp etmeye devam etti. Y.Ş. yaralı olarak hastaneye kaldırılırken erkek gözaltına alındı.

 

6 Eylül Cinayet

* Konya’da O.Ç. (26) babasının dini nikahlı karısı Birgül Taş’ı (39) av tüfeğiyle öldürdü. Cinayetten sonra kaçan erkek tutuklandı. O.Ç. kadını 15 yıl önce evi terk eden babasından intikam almak için işlediğini söyledi.

* Sivas’ta C.K., eski sevgilisi Nuriye Altıparmak’ı (37) av tüfeğiyle öldürdü. Cinayetten sonra kaçan erkek yakalandı.

 Şiddet/Yaralama

* Aksaray’da Y.K., karısı D.K.’yi cep telefonuna tanımadığı birinden mesaj geldiği bahanesiyle darp etti. D.K. erkek hakkında şikayetçi oldu.

Taciz

* İstanbul’da Suriyeli W.A. (25) ve erkek arkadaşı sokakta yürüyen turist Amerikalı C.H.’ye önce sözlü ve fiziksel tacizde bulundu. Erkekler bağıran kadınının çantasını çalarak kaçtı. W.A. tutuklanırken diğer erkek aranıyor.

7 Eylül Cinayet

* Samsun’da S.G. (20) dini nikahlı karısı Bahar Bakırcı’yı (17) tabancayla öldürdü.  23 Ağustos 2015’te ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Bakırcı 7 Eylül’de hayatını kaybetti. Erkek çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

Fuhşa Zorlama

* Antep’te M.E. (45) üç kadına zorla fuhuş yaptırdı. Gözaltına alınan erkek tutuklandı.

8 Eylül Cinayet

* Antalya’da hakkında uzaklaştırma kararı bulunan İ.A., barışma teklifini raddeden eski karısı Safiye Demir’i (33) av tüfeğiyle öldürdü. Kadının erkekten dört yıl önce şiddet gördüğü için boşandığı, erkeğin kadınla sık sık barışmaya çalıştığı öğrenildi. Cinayetten sonra kaçan erkek tutuklandı.

* Düzce’de Y.D., dünürü Nezahat Teke’yi (51) ve onun görümcesi Aysel Teke’yi (52) av tüfeğiyle öldürdü. Y.D.’nin kızının evlenmesine karşı çıktığı için kadınları öldürdüğü ifade edildi. Erkek cinayetten sonra kaçtı.

Şiddet/Yaralama

* Kütahya’da H.A.Y., karısı D.Y.’yi darp etti. H.A.Y. şiddet olayından sonra jandarmaya D.Y. hakkında kayıp ihbarında bulundu. D.Y. ertesi gün bir ahırda baygın halde bulundu. H.A.Y. gözaltına alındı.

9 Eylül Cinayet

* İzmir’de polis memuru Y.E. (39), eski karısı Gülden Çobanoğlu’nu (31) beylik tabancasıyla altı el ateş ederek öldürdü. Cinayetten sonra intihara teşebbüs eden erkek ağır yaralandı.

10 Eylül Cinayet

* Ordu’da A.K. (30), bir kadını defalarca bıçaklanarak öldürdü. Kadının cesedi yol kenarında bulundu. Kaçan erkek cinayetten bir hafta sonra yakaladı ve tutuklandı.

 

 

Tecavüz

* İzmir’de S.G. (32) sosyal medyada verdiği iş ilanı için iş görüşmesine gelen A.S.’ye ve aynı şekilde işe görüşmesi için gelen S.A.’ya tecavüz etti ve parasını gasp etti. Kadınlar erkek hakkında şikayetçi oldu. 55 ayrı suçtan aranan S.G. tutuklandı. (Geçen ay iki hafta içinde gerçekleşen bu olaylar 10 Eylül’de basına yansıdı.)

11 Eylül Şiddet/Yaralama

* Diyarbakır’da H.T., karısı H.T.’yi darp etti. H.T. erkekten şikayetçi oldu.

12 Eylül Cinayet

* Bursa’da K.T. (62) dini nikahlı karısı Suriyeli Diya Hudra’yı (32) kıskançlık bahanesiyle defalarca bıçaklayarak öldürdü. Hudra’nın altı ay önce oğluyla birlikte Suriye’deki savaştan kaçtığı için Bursa’ya geldiği öğrenildi. Cinayetten sonra markete giden erkek tutuklandı.

Şiddet/Yaralama

* Uşak’ta B.K,. baldızı S.A.’yı (47) sokakta pompalı tüfekle ateş ederek ağır yaraladı. Cinayette teşebbüs eden erkek kaçtı.

13 Eylül 

Faili Belirlenememiş Cinayet

* Diyarbakır’da erkek ya da erkekler 17-18 yaşlarında bir kadını sokakta sırtından tabancayla vurarak öldürdü. Cinayetle ilgili iki erkek gözaltına alındı.

Taciz

* Trabzon’da bir erkek sokakta yürüyen bir kadını taciz etti. Orada bulunan bir erkek tacizci erkeği darp etti. Olay yerine gelen polis tacizci erkeğe „bir daha böyle bir şey yapma“ dedi.

14 Eylül Cinayet

* Çanakkale’de A.T. boşanma aşamasında olduğu karısı Bedriye Taşkın’ı (44) tabancayla öldürdü. Cinayetten sonra intihara teşebbüs eden erkek ağır yaralandı.

* Adana’da C.E. (32) zihinsel engelli kız kardeşi Derya Erdoğan’ı (25) ve cinsel istismarda bulunurken yakaladığını öne sürdüğü bahçe bekçisi Ahmet Bozdoğan’ı (50) av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Cinayetten sonra kaçan erkek tutuklandı.

* Adana’da eski karısı ve dört çocuğunu öldürmek için evlerine giden M.Ç. (51) apartman kapılarını karıştırarak girdiği evde komşunun kızı Aleyna Erbil’i (14) tüfekle öldürdü. Cinayetten sonra kaçan erkek tutuklandı. M.Ç. ifadesinde „Evin penceresinden içeriye baktım. Kanepede yatan bir kız vardı. Benim kızıma benzetip ateş ettim. O değilmiş“ dedi. M.Ç.’nin cinayet planını oğlu O.Ç.’nin 6 Eylül’de karısı Birgül Taş’ı öldürdüğü için yaptığı ifade edildi.

Şiddet/Yaralama

* İstanbul’da iki erkek, seks işçisi trans Z.S.’yi darp etti, yanlarındaki köpeği kadına saldırttı. Erkeklerin kadına daha önce uğradığı şiddet sebebiyle açtığı davayı geri çekmediği için saldırdığı öğrenildi.

* Eskişehir’de Ö.Ç. (21) sokakta sevgilisi M.Y.’yi (20) darp etti, saçından tutarak yerde sürükledi. Kadının Ö.Ç.’yi eve sokmak istemediği için maruz kaldığı şiddet güvenlik kameralarına yansıdı. Olaya müdahale etmek isteyenleri öldürmekle tehdit eden erkek gözaltına alındı.

15 Eylül Cinayet

* Samsun’da polis memuru E.K., eski karısının kız kardeşi Hatice Şahin’i tabancayla öldürdü. Cinayetten sonra kaçan erkek tutuklandı.

* İstanbul’da B.Y., iki yıl önce boşandığı eski karısı Ayşe Yazıcı’yı (38) ve kadının arkadaşı Lelya Ad’ı (40) iş yerinde tabancayla öldürdü. Erkeğin Yazıcı’yı daha önce de silahla tehdit ettiği kadının defalarca şikayette bulunduğu ancak bir işlem yapılmadığı öğrenildi. Cinayetten kaçan erkek tutuklandı.

Şiddet/Yaralama

* Aksaray’da Y.A., karısı H.A.’yı (26) darp etti.

* Eskişehir’de T.K. (25), sevgilisi A.Ö.’yü (23) sokakta darp etti. A.Ö. erkekten şikayetçi olmazken T.K. ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

* Bursa’da B.G. sevgilisi S.Ç.’yi darp etti. S.Ç. erkekten şikayetçi oldu.

* Kayseri’de M.C. boşanma davası açan karısı T.C. ve kadının patronu E.B.’yi tüfekle ağır yaraladı. Erkek kaçtı.

16 Eylül Şüpheli Ölüm

* Adana’da A.E.’nin bulunduğu binadan atlayarak intihar ettiği öne sürüldü.

Şiddet/Yaralama

* Samsun’da M.G. (35) kızı A.G.’yi (12) darp etti, yaralanan A.G. hastaneye kaldırılırken, annesi erkeği polise ihbar etti. M.G., polislere kapıyı açmayıp apartmanın zemin katındaki evini ateşe verdi. Erkek „Genel güvenliği tehlikeye atmak, aile içi şiddet uygulamak ve kundaklama“ suçlarından gözaltına alındı. M.G. ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

17 Eylül Tecavüz

* Bolu’da inşaat işçisi A.S., 18 yaşından küçük genç kadına zorla götürdüğü bir inşaatta tecavüz etti. Olaydan sonra kaçan erkek tutuklandı.

Taciz

* Muğla’da Ş.Y. (45) beş gün içerisinde yedi kadını cinsel organını göstererek taciz etti. Kadınların şikayeti üzerine yakalanan Ş.Y.’nin iki yıl önce aynı suçtan ceza aldığı geçen yıl denetimli serbestlikte bırakıldığı öğrenildi.

Şüpheli Ölüm

* Kayseri’de Suriyeli H.F.’nin (26) evin banyosunda el ve ayak bileklerini keserek intihar ettiği öne sürüldü. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

18 Eylül Cinayet

* İstanbul’da taksi şoförü Y.G. (43) sevgilisi Özbekistanlı Odıkhon Mamadalieva’yı (28) kıskançlık bahanesiyle tabancayla öldürdü. Erkek cinayetten sonra intihar etti.

* Manisa’da M.G. (55) karısı Teslime Güler’i (53) üzerine döktüğü ispirtoyla yakarak öldürdü. Erkek gözaltına alındı.

 

* Kocaeli’de M.A. (50) karısı Nebahat Akbaş’ı (47) bıçakladı, yaralı halde komşularının bahçesine kaçan kadını bıçaklayarak öldürdü. Erkek cinayetten sonra kaçtı.

Tecavüz

* Aydın’da G.Ş. (26) iş arkadaşı D.C.’ye tecavüz etmeye çalıştı, kadının direnmesi üzerine parasını çalarak kaçtı. Ormanlık alanda baygın halde bulunan D.C. erkekten şikayetçi oldu. Erkek çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

Şiddet/Yaralama

* Aksaray’da bir erkek, karısı G.B.’yi darp etti.

19 Eylül Cinayet

* Hatay’da M.A.D. (34) eski karısı Özlem Açıkbaş’ı (26) çocuğunu görmek için çağırdığı evinde bıçaklayarak öldürdü. Cinayetten sonra erkek tutuklandı.

22 Eylül Cinayet

* İstanbul’da iş insanı M.Y. (37) sevgilisi Dilara Minel Demir’i (20) tabancayla öldürdü. Demir’i hastaneye bırakıp kaçan erkek cinayetten iki gün sonra teslim oldu. M.Y.’nin kadının eşinden boşanmasını istediği öldürdüğü öne sürüldü. Erkek ifadesinde „Ona silahımı verip ’sevdiğime inanmıyorsan beni vur‘ diyecektim. Bu sırada silah patladı“ dedi.

Şüpheli Ölüm/Cinayet

* Ordu’da bahçesinde giren domuzu öldürmek için ateş ettiği öne sürülen A.B. (45) bahçede bulunan kızı Küba B.’yi (21) tüfekle öldürdü, komşusu Kadriye T.’yi (49) yaraladı. Erkek gözaltına alındı.

Taciz

* Kocaeli’nde İ.T. (41) yolda annesiyle yürüyen 12 yaşındaki kıza önce sözlü sonra elle taciz etti. Annesinin erkeğe tepki göstermesi üzerine çevrede bulunan erkekler İ.T.’ye saldırdı. İ.T. gözaltına alındı.

23 Eylül Cinayet

* Manisa’da M.D. (46) dini nikahlı karısı G.T.’yi (47)  defalarca bıçaklayarak ağır yaraladı, kadının kızı  Betül Erkenci’yi (24) boğazından bıçaklayarak öldürdü. Cinayetten sonra kaçan erkek tutuklandı.

* Muğla’da H.D. (33) tekrar birlikte yaşamaya başladığı eski karısı Ayfer Gökmen’i (39) ayrılmak istediği için av tüfeğiyle öldürdü. Erkek cinayetten sonra teslim oldu.

25 Eylül Cinayet

* Bursa’da T.K. (31) ayrılmak isteyen karısı S.K.’nin (24) barışma teklifini reddetmesi üzerine kayınvalidesi Neziha Sağlam’ı (45) tabancayla öldürdü, baldızı N.Ç.’yi (23) başına tabanca dayayarak rehin aldı. Teslim olmayı kabul etmeyen erkeği polis öldürdü. T.K.’nin karısını tehdit ettiği için 1,5 ay cezaevinde kaldığı ve cinayetten birkaç saat önce karısı tarafından şikayet edildiği öğrenildi.

Taciz

* İstanbul’da bir erkek fotoğraf çektirme bahanesiyle yanında gittiği yürüyüş yapan şarkıcı A.Ö.’ye sözlü ve fiziki cinsel tacizde bulundu. Kadının bağırması üzerine otopark görevlisi erkekler erkeği uzaklaştırdı.

 

26 Eylül Şiddet/Yaralama

* Adana’da cezaevinden firar eden M.S. (41), boşanma aşamasında olduğu karısı E.S.’yi (35) barışma teklifini reddettiği için tabancayla defalarca el ateş ederek vurarak ağır yaraladı. Erkek olaydan sonra kaçtı.

27 Eylül Cinayet

* Trabzon’da M.H. kız kardeşi Suriyeli Samira Halili’yi (23) tabancayla öldürdü. Erkeğin kadını yaptığı evliliği onaylamadığı için öldürdüğü ifade edildi. Cinayetten sonra kaçan erkek gözaltına alındı.

28 Eylül Şüpheli Ölüm

* Van’da kaldığı sığınma evinden ailesini görmek için ayrılan Z.K. (18) ailesinin evinde tavana asılı bulundu. Z.K.’nın vücudunda darp izleri ve morluklar olduğu; ailesinin yanında kaldığı sekiz günde şiddete maruz kaldığı ve otopsi işlemi yapılmadan defnedildiği öne sürüldü. Z.K.’nin iki ay önce babasından şiddet gördüğü için sığınma evine yerleştiği ifade edildi.

30 Eylül Cinayet

* Antalya’da hakkında evden uzaklaştırma kararı bulunan A.T., boşanmak isteyen polis korumasındaki karısı Emine Tektaş’ı (32) sokakta pompalı tüfekle öldürdü. Emine Tektaş’ın erkeğe eski karısıyla birlikte yaşamaya başladığı için boşanma davası açtığı ifade edildi.  Cinayetten sonra kaçan erkek intihar etti.

Tecavüz

* İstanbul’da halk otobüsü şoförü A.K. (45) üniversite yurduna gitmek için araca binen Yemenli S.G.’ye (21) zorla götürdüğü korulukta tecavüz etti. Kadının şikayeti üzerine yakalanan erkek tutuklandı.

Şiddet/Yaralama

* Urfa’da Suriyeli 35 yaşındaki bir erkek, karısını darp etti. Olay yerine gelen polis ekipleri kadın ve erkeğin „barıştık“ demesi üzerine uyarıda bulundu.

Fuhşa Zorlama

* Antep’te R.T. (20), N.M. (40) ve F.A. (20) adlı erkekler, Suriyeli F.A.H. (35) ile kızı N.E.’ye (20) zorla fuhuş yaptırdı. Erkekler zorla fuhuş yaptırma, fuhşa yer temin etme ve zorla alıkoyma suçlarından adliyeye sevk edildi.

Kaynak Bianet.org(BB/ÇT)