Home , Haberler , Alman cezaevlerinde tutsaklar açlık grevinde

Alman cezaevlerinde tutsaklar açlık grevinde

17785-1Almanya’da çok sayıda Türkiyeli siyasi tutsak süresiz açlık grevinde. Gulaferit Ünsal 45 gündür, ona destek için eyleme başlayan Muzaffer Doğan, Yusuf Taş, Özgür Aslan, Özkan Güzel, Düzgün Yüksel’in de aralarında bulunduğu diğer tutsaklar ise bir haftadır açlık grevinde. Tutsaklar talepleri kabul edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor. 

Almanya’daki cezaevlerinde hak gasplarına karşı Türkiyeli siyasi tutsaklar süresiz açlık grevindeler.6 Nisan’da eylemi ilk başlatan devrimci tutsak Gulaferit Ünsal’ın açlık grevi 45. gününde. Berlin JVA Pankow Cezaevi’ndeki Ünsal’a telefonla ulaştık ve açlık grevi eylemi ile sağlığı konusunda kendisinden bilgi aldık. Gulaferit Ünsal, „Açlık grevinin 45. günündeyim. Ama sağlık durumum gayet iyi“ dedi.

Talepler kabul edilene kadar

Yaklaşık 2 aydır abonesi olduğu, Yeni Özgür Politika, Junge Welt, TAZ, Hürriyet gazeteleri ve Yürüyüş Dergisi’nin kendisine verilmediğini söyleyen Ünsal, „İzinli kitaplarımın da hiçbiri verilmiyor. Yasal hiçbir gerekçeleri yok. Gardiyanlar ve cezaevi yönetimi keyfi bir şekilde haklarımı gasp etmiş durumdalar“ diye konuştu.

Saldırıya uğruyorum

Gardiyanların gözetiminde bir çok kez adli suçluların kendisine saldırdığını anlatan Ünsal, açlık grevine başladığından beri ise bu saldırıların artışa geçtiğine dikkat çekti. „Hiçbir sebep yokken bıçaklı saldırıya uğradım“ diyen Ünsal, „Anlamadığım şey, mahkumlarda nasıl bıçak olur! Gardiyanlar buna nasıl izin verir?“ diye soruyor.

Yıldıramayacaklar, direneceğim

Açlık grevini kırmak için polisle işbirliği içerisinde olan bazı mahkumların saldırısına ve tacizine maruz kaldığını belirten Ünsal, „Ama unuttukları bi şey var; Ben 1996 yılında Ankara’da da ölüm orucuna girmiştim. O zaman da direndim şimdi de taleplerim kabul edilene kadar direnmeye devam edeceğim“ dedi.

Destek için direniş başladı

Gulaferit Ünsal’a destek ve cezaevi yönetimlerini protesto için Almanya’nın birçok cezaevinde 129b’den tutuklu siyasi hükümlüler de açlık grevine başladı.

129b maddesinden tutuklu bulunan Muzaffer Doğan, Yusuf Taş, Özgür Aslan, Özkan Güzel ve Düzgün Yüksel’in de 1 haftadır süresiz açlık grevine başladığı bilgisini veren Ünsal, şunları söyledi: „Dışarıda da destek amaçlı açlık grevleri başlamış. Buradan tüm destek veren arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ve onları direnişi büyütmeye çağırıyorum.“

Cezaevinde inceleme yapılmalı

Almanya Adalet Bakanlığı’ndan bir heyetin Berlin JVA Pankow Cezaevi’nde inceleme yapmasını talep eden Gulaferit Ünsal, talepleri yerine getirilmeden de açlık grevi eylemini sonlandırmayacağını söyledi.

Ne istiyorlar?

„Faşist komplo, provokasyon ve mobbinge son verilmesini talep ediyorum“ diyen Ünsal’ın cezaevi yönetiminden talepleri ise şunlar:

1- Yürüyüş dergisinin verilmesi.

2- Hürriyet, Yeni Özgür Politika, Junge Welt ve TAZ gazetelerinin günlük, zamanında ve hiçbir sorun çıkartılmadan verilmesi.

3- İzinli kitap paketlerinin keyfi ve yasadışı bir şekilde kitapevlerine geri gönderilmemesi.

4- Yasal bütün dergilerin hiçbir izin ve başvuruya tabi tutulmadan verilmesi.

5- Bütün kitap, dergi ve postaların gözetiminde açılması.

REHA SARI/HABER MERKEZİ- Yeni Özgür Politika
3