Home , Avrupa , İsviçre’de 8 Mart Çoşkusu

İsviçre’de 8 Mart Çoşkusu

Bern 1BERN |08.03.2015| 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 07 Mart 2015 tarihinde, 10 binin üzerinde kitle katılımıyla İsviçre’nin başkenti Bern’de yapılan eylemle kutlandı…

UNİA sendikası başta olmak üzere bir çok yerli ve göçmen kurumların destek sunduğu eylemde, YENİ KADIN – YDG ve İTİF olarak yürüyüş ve mitingte kortej oluşturarak yerimizi aldık.

On binin üzerinde katılım sağlanılan 8 Mart eylemine İsvicre’nin çeşitli bölgelerinden gelerek buluşma yeri olarak belirlenen Schutzenmatte meydanında toplanan kitle, daha sonra kortejler halinde İsviçre merkezi parlemento binasına dogru yürüyüşe geçti… Döviz ve pankartların yanısıra kullandıkları çeşitli renkli argumanlarla savaşları, kadına yönelik şiddet ve cinayetleri, işyerlerinde yaşanan tacizleri, 65 yaş emeklilik ve ücret eşitsizligini protesto ederek kadınlara her alanda eşitlik taleplerini dillendirdiler…

Bizler de Yeni Kadın aktivistleri olarak Almanca “YAŞASIN 8 MART” sloganlı pankartımızla yerimizi aldık…

Yürüyüş esnasında kortejimiz sık sık “JIN JİYAN AZADI, EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET, YAŞASIN 8 MART, DÜNYA YERİNDEN OYNAR KADINLAR ÖZGÜR OLSA” Türkçe, Kürtce ve Almanca sloganlar atıldı… Kitle merkezi parlamento önüne gelerek burada daha önceden belirlenen kurumların yaptıgı konuşmalarla eylem bitirildi…

BASEL:

Basel Kantonunda iki ayrı yerde 8 Mart kutlaması gerçekleştirildi.

İlki, Basel Gökkuşağı Derneğinde 7 Mart 2015 tarihinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı. Devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından 8 Mart’ın tarihsel ve toplumsal anlamına ilişkin bir konuşma gerçekleştirildi.

Konuşmada özellikle kadın sorununun toplumsal/sınıfsal ve tarihsel bir sorun olduğu; birey olarak kadın ve erkek sorunu olmadığı; kapitalist sınıf ilişkilerinde köklü devrimci değişim sorununa bağlı olarak ortadan kalkacağı vurgulandı. Şiir ve müzik dinletisiyle etkinlik bitirildi.

Yine Basel’de 08 Mart Pazar günü Kürt Kadın Hareketi’nin çağrısıyla merkezinde Rojava ve YPJ’nin yeraldığı bir yürüyüş gerçekleştirildi. Dreirosenpark’ta toplanan ve çoğunluğu kadınlardan oluşan kitle, Wettsteinplatz’a kadar yürüdü. Göçmen kadın örgütlerinin yanısıra autonome Feministinnen, Aufbau gibi İsviçreli grupların katıldığı yürüyüşte sıkça, Jin jiyan azadi Sara Rojbin Ronhai; Frauen kämpfen hier und da Solidarität mit Rojava; es lebe der 8 März sloganları atıldı.

Coşkulu geçen yürüyüşün ardından St.Theodorskirche önündeki mitingle etkinlik devam etti. Kürt kadınının gücünü anlatan resimlerin de sergilendiği alanda çekilen halayların ardından, kadın örgütlerinin yaptığı konuşmalarla miting sonlandırıldı.

Bern 1Bern 2Basel 1Basel 2