Home , Avrupa , Liberaller: Mültecilerin oturum hakkı tamamen kaldırılsın

Liberaller: Mültecilerin oturum hakkı tamamen kaldırılsın

markrutteROSMALEN | 15 – 05 – 2009 | Hollanda’daki liberal VVD partisi başkanı Mark Rutte mültecilerin süresiz oturum haklarının tamamen ellerinden alınması gerektiğini açıkladı. Rutte, Rosmalen şehrinde gerçekleşen parti kongresinde yaptığı bu açıklamayla göçmenlere karşı sert bir parti tavrı sergileyeceklerini gösterdi.

Şu an ki koşullarda mültecilerin süreli oturumları 5 yıl sonrasında süresiz oturuma çevriliyor. Rutte ise Hollanda’da süresiz ikamet etmek isteyen göçmenlere Hollanda vatandaşlığına baş vurma zorunluluğunu getirmek istiyor. Vatandaşlığa başvurmayı kabul etmeyen göçmenler ise, eğer güvenlik durumunda ilerleme olmuşsa, kendi ülkelerine geri dönmek zorunda bırakılacaklar.

Rutte göçmenlere yönelik bu ırkçı söylemlerini ayrıca hükümetin göçmenlik politikasının ‚yıkıntı‘ olduğunu söylerek yapıyor, kendisinin öne sürdüğü düşüncenin de gerçek göçmenlerle ’sanşını deneyenler‘ birbirinden ayırabileceğini söylüyor.

VVD, aşırı sağcı Rita Verdonk’un partiden atılması ve ırkçı Geert Wilders’in büyük oranda oy toplamısyla birlikte, sağcı kitlesini kaybetmişti. Son yıllarda Hollanda’da Entegrasyon ve Güvenlik gündemlerinin göçmenler üzerinden işlenmesi geniş bir oy potansiyeli yarattı. Rutte, yaptığı konuşmayla bu oylara oynuyor.